Top 10 kamerplanten die de lucht in huis zuiveren

kamerplanten.jpg

Kamerplanten: in hoeverre zuiveren ze de lucht in huis? We brengen steeds meer tijd binnenshuis door, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van de lucht. Wat kun je met kamerplanten hierin bereiken, en welke zou je -volgens onderzoeken- moeten hebben om de lucht binnenshuis te zuiveren?

Kamerplanten: gezonde lucht binnenshuis

De kwaliteit van de lucht in huis is heeft vrij veel invloed op de gezondheid. 1 2 Een gezond klimaat binnenshuis houdt ons gezond en fit. 3: Human health effects of environmental pollutants: new insights. Environ Monit Assess. 1998;53(1):245–258. 4 5 6 7 Deze stoffen hebben nogal wat impact op de gezondheid.

De meest voorkomende klachten door onzuivere lucht binnenshuis 8

  • Astma
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Irritaties aan neus, ogen en keel

Welke planten?

Thuis wil je je goed voelen, dus misschien wordt het tijd voor (meer) kamerplanten. In de loop der jaren hebben meerdere onderzoekers hebben kamerplanten aanbevolen als methode om de luchtproblemen te verbeteren. 9 10 De kamerplant, of beter gezegd de schonere lucht die daarmee ontstaat, heeft zelfs een positieve werking op de mentale gezondheid. 11 Met welke planten kun je dit bereiken?

Top 10 kamerplanten die de lucht zuiveren

palm-300x225.jpg
Een aantal palmsoorten zuiveren de lucht in huis van chemische stoffen zoals benzeen en formaldehyde

Volgens studies zuiveren de volgende planten de lucht

Areca palm

Verwijdert tolueen en xyleen als de beste. Tolueen is de beruchtste van het toxische trio (de andere beruchte stoffen zijn formaldehyde en dibutyl ftalaat). De beruchte giftige stoffen zitten in verfverdunners, nagelak remover, lijm, rubber, leer en dergelijke.

Lady palm

Heet ook wel Rhapis (excelsa), een hele makkelijke palm die het vrijwel altijd doet.

Bamboo palm

Om de lucht van formaldehyde te zuiveren, kies je de bamboe palm. Naast formaldehyde vermindert deze palm ook de hoeveelheid benzeen.

Ficus robusta

Of te wel de rubber plant. Net als de bamboe palm verlaagt deze ficus effectief de hoeveelheid formaldehyde in de lucht.

Dracaena deremensis

De beste plant als het om het zuiveren van trichloroethyleen gaat. Hiernaast is het ook nog eens een van de makkelijkste planten. Zoek je een grote plant: dan zit je met deze goed; hij kan ruim een meter hoog worden.

Philodendron

Deze kent vele soorten, is erg makkelijk en zuivert de lucht ook prima.

Dwerg dadelpalm

Phoenix roebelenii scoort eveneens hoog omdat het chemische stoffen goed verwijdert. De plant is vooral succesvol als het gaat om zuivering van xyleen.

Ficus alii

Een zuivere lucht zonder chemische luchtjes, Ficus macleilandii zorgt ervoor. Het voorziet in een vochtiger klimaat binnensbhuis en is erg makkelijk te onderhouden.

Nephrolepis exaltata

Of te wel Boston Fern (Bostoniensis). Net als de bamboe palm de beste als het gaat om de verwijdering van formaldehyde. En aangezien formaldehyde in bijna alles zit, van afvalzakken en sigarettenrook tot tissues, is dit een hele nuttige plant om te hebben.

Peace lily

De spathyphyllum of lepelplant is een mooie aanvulling, omdat de plant de lucht zuivert van benzeen, formaldehyde, trichloroethyleen, alcohol en aceton. Als je je planten erg snel vergeet dan is dit een goede keuze. De spathiphyllum verdraagt verwaarlozing erg goed.

Een paar voorbeelden 12

  • In de huiskamer zou je asplenium, parlourpalm, money tree, peace lily en Satsuma mandarins kunnen zetten.
  • Pothos in de keuken
  • In de slaapkamer rozemarijn, dumb cane, lady palm en gardenia

Gezonder en fitter

Mensen ervaren volgens onderzoeken een betere gezondheid en meer fitheid. En dat is ook niet echt vreemd. Zo zou het plaatsen van de planten astma symptomen verminderen; een onderzoek spreekt over een vermindering van 20%. 13 14 BTEX in de lucht neemt het sterkt af, en ook is er een afname van formaldehyde. Ook neemt de concentratie van andere chemische stoffen in de lucht af, zoals van benzeen, tolueen, xyleen en ethylbenzeen. 15 16: For Prod J. 1981;31(7):39–44.  17 18 19: Park SY, Seong KJ. Plant effects on indoor formaldehyde concentration. J Environ Sci. 2007;16(2):197–202.

Aanvullend moet je natuurlijk nog even goed ventileren, maar dat spreekt voor zich. De kwaliteit van de lucht binnenshuis is net zo belangrijk als de lucht buitenshuis, en kamerplanten hebben vooral op astma een behoorlijke invloed. Planten verlagen de concentratie van chemische stoffen, en beïnvloeden de gezondheid dus positief.

Vetplanten en orchideeën

vetplant-300x200.jpg
Ook vetplanten zuiveren de lucht, en geven ‘s nachts zuurstof af: dit maakt ze de ideale planten voor in je slaapkamer

Als je kamerplanten niet goed in je interieur vindt passen, zijn er nog andere mogelijkheden. Vetplanten en orchideeën! Vetplanten, ook wel succulenten genoemd, zuiveren namelijk ook de lucht binnenshuis. Net als de orchidee die zo elegant op een vensterbank staat, geven vetplanten zuurstof af. De zuurstof-afgifte vindt vooral ‘s nachts plaats, dus dit maakt ze ideaal voor in de slaapkamer.

En natuurlijk voor je nachtrust!