Een lage vitamine D spiegel verhoogt risico op darmkanker

vitamine d

Elke week is er wel weer nieuws over vitamine D en de uitkomsten op de gezondheid. Hierdoor hebben mensen meer belangstelling voor deze vitamine dan ooit. In dit artikel: wat heeft vitamine D met darmkanker te maken.

Vitamine D spiegel en de kans op darmkanker

Hogere spiegel, lager risico

Een vitamine D tekort kan de kans op darmkanker met 31% verhogen

Een hogere vitamine D spiegel verlaagt de kans op darmkanker. Dit blijkt uit een grootschalige studie waarbij de data van bijna 13.000 mensen betrokken waren.

Ooit werd gedacht dat de rol van vitamine D niet verder ging dan de botgezondheid, maar tegenwoordig weet men wel beter. Bewijs blijft verschijnen, dat vitamine D in verband staat met een hele reeks (chronische) ziekten. Zo toonde bovengenoemd onderzoek dat mensen met een lage vitamine D spiegel maar liefst 31% meer kans  op darmkanker hebben. Mensen met een hoge vitamine D spiegel, hoger dan de aanbevelingen, hadden de kleinste kans. De dosis die optimaal is voor een goede botgezondheid, kan dus anders zijn dan de dosis om darmkanker te voorkomen.

Het is aangetoond dat chronische ontsteking vatbaarder maakt voor tumoren: inflammatoire darmziekten verhogen bijvoorbeeld het risico op darmkanker. 1  2  Ook vormen van darmkanker die niet met inflammatoire darmziekten te maken hebben, lijken aangestuurd te worden door ontsteking. Een studie demonstreerde namelijk dat regelmatig gebruik van NSAID’s de kans verkleint.  3

Darmontsteking, Crohn’s

Patiënten met ontsteking in de darmen zoals colitis ulcerosa en Crohn’s hebben eerder een vitamine D tekort. 4  5 Het tegendeel is ook aangetoond: hoge vitamine D spiegels verlagen de kans op Crohn’s. 5  6

Als je vitamine D uit je voeding wilt halen, dan kun je vette vis en tonijn eten. Eieren en champignons bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine D. Als je vlees en zuivel consumeert van gras gevoerde dieren, dan krijg je ook vitamine D binnen.

Om de kans op darmkanker te verlagen kun je

 • een gezond lichaamsgewicht houden
 • lichamelijk actief zijn
 • Alcoholgebruik beperken
 • Niet roken
 • Gezonde vezelrijke voeding eten, en bewerkte vleessoorten vermijden

Deze maatregelen verlagen natuurlijk ook de kans op andere ziekten.

Vitamine D heeft magnesium nodig

Als je je vitamine D spiegel wilt verhogen, let dan ook op je magnesium inname. Magnesium is erg belangrijk voor de optimalisatie van vitamine D spiegels. Vitamine D en magnesium werken samen, waardoor een lage magnesiumspiegel meestal resulteert in lage vitamine D waarden.  Magnesium kun je onder andere uit donkere bladgroenten, melk, vis en noten halen, maar meestal is er een supplement nodig. Vitamine D supplementen zijn een veilige manier om de kans op kanker te verkleinen. 7

Volgens een studie die gepubliceerd is in The American Journal of Clinical Nutrition “sluit een magnesiumtekort de synthese en het metabolisme van vitamine D af.8

Naast een lage vitamine D spiegel, verhogen leefstijl en leeftijd ook de kans op darmkanker.  Symptomen zijn onder andere aanhoudende verstopping, bloed in de ontlasting, gewichtsverlies en verlies van eetlust. Vitamine D reguleert proliferatie, differentiatie en apoptose binnen het darm epitheel.

Vitamine D suppletie, gezondere darmflora

vitamined.jpg
Een vitamine D supplement is tegenwoordig geen overbodige luxe, en je krijgt hiermee gezondere darmflora

Vitamine D suppletie verandert ook de samenstelling van de darmbacteriën, wat beschermt tegen inflammatoire darmziekten. 9 10 De inname van vitamine D beschermt tegen verstoringen in het darmmicrobioom. Een te lage vitamine D spiegel de disbalans in de darmflora verergert, wat ook tot een vette lever en het metabool syndroom leidt. 11 Een tekort vermindert de productie van antimicrobiële moleculen (defensins), die van groot belang zijn voor een goede darmgezondheid. Defensins brengen darmflora in balans, en de zonvitamine is hier dus onmisbaar bij.

Vitamine D is ook onmisbaar voor

 • De opname van calcium en gezonde botten
 • Ter preventie van bepaalde vormen van kanker, waaronder borst-, darm- en prostaatkanker
 • Om gewichtstoename en depressie te voorkomen
 • Voor de regulatie van het neuromusculaire systeem en het immuunsysteem
 • Voor de levenscyclus van cellen
 • Voor het remmen van het parathyroïde hormoon dat door de bijschildklieren wordt afgescheiden, en dat botten dun en broos maakt.

Een tekort aan vitamine D wordt vaak toegeschreven aan te weinig blootstelling in de zon. Toch laten onderzoeken zien dat ook in de mediterrane landen een tekort kan heersen. 12 Er zijn dus veel redenen om de vitamine D spiegel een handje te helpen, ook als we gezond eten en regelmatig blootgesteld zijn aan daglicht.