6 Handige gebruiken van tea tree oil

etherische-olie.jpg

Tea tree oil kun je zien als het geheime wapen in je medicijn kastje. De olie wordt al decennia geprezen om de antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Ken je deze 6 handige gebruiken van tea tree oil al?

Tea tree oil is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. In Australië wordt deze olie al bijna 100 jaar gebruikt. De belangrijkste gebruiken gaan om de antiseptische en ontstekingsremmende acties. De antiseptische werking krijgt vaak de meeste aandacht.


Wist je dat Manuka honing van de tea tree boom komt?


De aboriginals waren waarschijnlijk de eersten die tea tree gebruikten. Ze inhaleerden de vluchtige stoffen van geplette bladeren van de tea tree boom (M. alternifolia) om hoesten en verkoudheden te behandelen. Ook behandelden ze er wonden mee. De bladeren werden ook weleens geweekt om een infusie te maken tegen zweren en andere huidaandoeningen. 1 2

Krachtige desinfectant

In de jaren 20 van de vorige eeuw werd de antimicrobiële activiteit van M. alternifolia olie vergeleken met andere desinfectanten die de gouden standaard waren in die tijd (zoals fenol). Tea tree oil bleek 11x meer actief dan het toch zo krachtige fenol. 3

Zo’n beetje “anti-alles” waar je vanaf wilt

Veel publicaties beschrijven tea tree oil als behandelwijze. 45 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  De olie laat een breed scala van activiteiten zien, namelijk tegen parasieten, bacteriën, schimmels, virussen. Zie tabel

6 Handige gebruiken van tea tree oil

etherischeolie2-300x200.jpg
Tea tree oil is het meest bekend om de antibacteriële werking, en kent een aantal handige gebruiken

#1 Een prettig ruikende behandeling bij verkoudheid en pijn

Tea tree oil is een goede antibiotica uit de natuur, en wordt -zoals gezegd- geprezen om de bacterie-vernietigende werking. Vergeleken met sommige andere etherische oliën is deze Australische olie ook nog redelijk betaalbaar. Gebruik 1 of 2 druppels olie op een warm washandje en inhaleer dit bij verkoudheid, hoest en kiespijn.

#2 Tegen roos

Als je iets effectiefs zoekt tegen roos, denk dan aan tea tree oil. Het is bijzonder dat je de olie tegen overmatige talgproductie kunt gebruiken én tegen roos, wat juist het tegenovergestelde is. Roos wordt veroorzaakt door een droge hoofdhuid. De olie biedt een werkzame oplossing tegen roos Een onderzoek meldt dat het gebruik na 4 weken tot een verbetering van 41% zorgde. Je kunt een paar druppels mengen met je shampoo. Maar je kunt ook zelf een shampoo maken: mix dan een eetlepel baking soda met een kop water en voeg hier 5 à 6 druppels van de olie aan toe.

#3 Tegen acne

Het is niet onbekend dat tea tree oil het probleem van acne verbetert, natuurlijk vanwege de antibacteriële eigenschappen. Gebruik geen chemische stoffen bij deze huidaandoening, maar doe een druppel van de olie op een vochtige wattenschijfje en breng dit aan op de aangedane plekken. Mix tea tree oil wel met een dragende olie zoals argan of jojoba olie. Je brengt het namelijk beter niet puur op de huid aan, omdat dit de huid behoorlijk kan irriteren. Je kunt tea tree oil ook gebruiken in een zelfgemaakt masker: gebruik dan twee eetlepels groene kleipoeder, met 3 druppels tea tree olie en genoeg water om een pasta te maken. Laat dit 20 minuten op de huid zitten en spoel het dan zorgvuldig af.

#4 Tegen kalknagels of voetschimmel

Deb een beetje olie op de kalknagel. Kalknagels zijn eigenlijk schimmelnagels en de stoffen in tea tree oil hebben een anti-schimmel werking. Meng de olie hier ook weer met een dragende olie. Je komt zo echt van je schimmelnagels af: een onderzoek meldt dat door het aanbrengen van een mengsel met tea tree oil 80% van de deelnemers van hun schimmelnagels verlost werden. Het mengsel, met 5% tea tree oil, werd 16 weken lang aangebracht. De conditie van voetschimmel kan met maar liefst 64% verbeteren.

#5 Als luchtverfrisser in huis

Tea tree oil is een heerlijke luchtverfrisser. Doe 4 tot 5 druppels in een spuitbusje en gebruik dit bij het schoonmaken van tafelblad, aanrechtblad en eventueel de vloer. Het ruikt niet alleen lekker, maar maakt ook perfect schoon. Dat je op deze manier een antibacterieel schoonmaakmiddel hebt, is mooi meegenomen!

#6 Als krachtige antiseptische spray

Het idee is hetzelfde als hierboven, maar voeg dit keer 10 druppels toe aan 2 koppen water. Als je dit in je wastafel of op de badkamervloer sprayt, is je badkamer echt wel fris en schoon.

Tea tree oil kopen

Waar let je op?

Zorg ervoor dat de olie in een bruin glazen flesje zit, want licht vermindert de kracht van de olie. Let op de manier waarop het afgesloten is, en op de houdbaarheidsdatum. De olie is niet geschikt om in te nemen. Om de antibacteriële en medicinale stoffen van de tea tree boom binnen te krijgen, zou je manuka honing kunnen nemen.