Kunstmatige zoetstoffen geen meerwaarde

zoetstoffen.jpg

Kunstmatige zoetstoffen staan al een poosje ter discussie: hebben ze voordelen of verhogen ze juist gezondheidsrisico’s? Volgens een nieuwe studie hebben kunstmatige zoetstoffen geen enkele meerwaarde.

Kunstmatige zoetstoffen: geen enkel voordeel

Kunstmatige zoetstoffen, gewichtsverlies?

We houden van zoetigheden en zoete drankjes, en een alternatief voor suiker leek ooit een goed idee. Dus werden we overspoeld met kunstmatige zoetstoffen in onze toetjes, drankjes en andere voeding. Ze zouden helpen bij gewichtsverlies en het risico op diabetes verlagen.

Slecht voor de stofwisseling

Kunstmatige zoetstoffen brengen geen voordeel, integendeel: ze veranderen darmflora en werken overgewicht in de hand

In de loop der tijd verschenen er onderzoeken met negatieve uitkomsten: de zoetstoffen zouden juist de kans op diabetes, obesitas en andere stofwisselingsstoornissen verhogen. Kunstmatige zoetstoffen zouden zelfs de kans op kanker vergroten, hoewel hier niet voldoende bewijs voor is.

De uitkomsten van een nieuw onderzoek zijn gepubliceerd in the BMJ. In dit document van 56 pagina’s werden de innames van kunstmatige zoetstoffen geanalyseerd, zowel van kinderen als van volwassenen.

Allerlei parameters werden onderzocht, waaronder die voor de orale en cardiovasculaire gezondheid, nieren, kanker, bloedsuikerspiegel, gedrag, stemming en het gewicht. Volgens dit onderzoek was er geen verschil tussen consumeerders van kunstmatige zoetstoffen en mensen die de zoetstoffen niet consumeerden, met betrekking tot de genoemde parameters.

Omdat kunstmatige zoetstoffen nog altijd populair zijn, is het belangrijk om besef te hebben van de feiten.

Zoetstoffen veranderen darmflora negatief

We weten inmiddels dat de conditie van de darmflora, of beter gezegd de samenstelling van de darmbacteriën, van grote invloed is op onze mentale en lichamelijke gezondheid. De darmbacteriën spelen ook een grote rol bij de menselijke stofwisseling. Volgens studies van de afgelopen jaren verstoren kunstmatige zoetstoffen het darmmicrobioom dusdanig dat ze glucose resistentie opwekken. De zoetstoffen veranderen het darmmicrobioom, waardoor onder andere de verhouding tussen de “obesitas-bacteriën” en “slankheidsbacteriën” verstoord wordt. (Firmicutis/Bacteroidetes ratio).

Verhoging lipiden waarden waaronder cholesterol

Ook bleken de zoetstoffen voor een verhoging van het cholesterol en andere lipiden te zorgen. 1 2 3 4

Met de komst van kunstmatige zoetstoffen in de vele producten, ontstond trouwens een nieuw probleem, namelijk de vervuiling van kraanwater, grondwater, zeewater, meren en de rest van het milieu. 5