Zittende leefstijl, snellere veroudering door voedingsadditief

suepermarktproducten.jpg

Gebrek aan lichamelijke activiteit door voedingsadditief

Er is een sterk verband tussen een veel voorkomend voedingsadditief en een zittende leefstijl, onthult een nieuw onderzoek. We krijgen veel van dit additief binnen, omdat het deel uitmaakt van onze westerse voeding. Helaas leidt dit additief niet alleen tot gebrek aan lichamelijke activiteit, maar ook tot vroegtijdige veroudering en eerder overlijden.

Voedingsadditief fosfaat: inactiviteit en snelle veroudering

Volgens de tweedelige studie op muismodellen en mensen, is de link tussen de zittende leefstijl en het voedingsadditief zeer sterk. Het gaat om anorganisch fosfaat, een additief die veel te vinden is in de “westerse” voeding.

E-nummers fosfaat

Fosfaat vind je onder de E-nummers

 • E 338 Phosphoric acid, fosforzuur
 • E 339 Sodium phosphate, natrium fosfaat
 • E 440 Potassium phosphates, pectinen
 • E 341 Calcium phosphate
 • E 343 Magnesium phosphate
 • E 450 Diphosphates, difosfaten
 • E 451 Triphosphates, trifosfaten
 • E 452 Polyphosphates, polyfosfaten
 • E 541 Sodium aluminium phosphates, natriumaluminiumfosfaat (zuur)
cola-2839978__340.jpg
Fosfaat zit ook in cola, en in bewerkt vlees

Het is dus heel simpel, je hoeft alleen maar naar “phos” of “fos” te zoeken op het etiket. Fosfaat en fosfor staan er niet op, je moet kijken naar de additieven. Soms wordt alleen een E-nummer gegeven. Bovenstaande E-nummers zijn de nummers die in Europa zijn toegestaan.

Niet vooruit te branden

Soms zijn we niet vooruit te branden. In Amerika beweegt slechts 5% van de bevolking dagelijks 30 minuten, volgens de laatste statistieken. Nederlanders zijn actiever: ongeveer de helft voldoet aan de beweegrichtlijnen. Alleen bij de leeftijdsgroepen 12-17 jaar en 65+ ligt dit lager. 1 Toch hanteert men tegenwoordig de zittende leefstijl meer dan ooit, vooral als je kijkt naar het aantal uren achter elkaar die men zittend doorbrengt.

In de nieuwe studie, gepubliceerd in journal Circulation, wordt de boosdoener aangewezen: fosfaat. Het verband tussen het additief en de zittende leefstijl is bij zowel muizen als bij mensen gevonden.

Fosfaat is een stof die uit fosfor gewonnen wordt. Fosfor is belangrijk voor het lichaam, omdat een bouwstof voor botten en tanden is, de zenuwfuncties ondersteunt en voor spiersamentrekkingen zorgt.  

Fosfaat: gezondheidsrisico

Fosfaat echter, is een gezondheidsrisico. Het wordt toegevoegd aan voeding om het vers en langer houdbaar te houden en om de smaak te verbeteren. Hiernaast maakt fosfaat vlees sappiger, brengt het de zuurte van voeding in balans en wordt het gebruikt om voeding te verrijken (calcium fosfaat). Naar schatting komt 50% van de totale fosfaatinhoud in voeding uit additieven.

Fosfaat: in welke voeding?

 • Bewerkt vlees: ham, bacon, cervelaat, kip, salami, worst en dergelijke
 • Bewerkte visproducten zoals vissticks
 • Frisdrank, zoals cola
 • Sommige bakproducten: scones en dergelijke
 • Instant sauzen en puddings
 • Cake mixen
 • Fastfood
 • Aardappelpuree
supermarkt.jpg
Alles met “phos” op het etiket bouwt zich op en verslechtert de nierfunctie

Normaal gesproken houden de nieren de hoeveelheid fosfaat in het bloed onder controle, en filteren ze de stof zodat deze via de urine het lichaam verlaat. Maar als de nieren minder goed werken of overbelast zijn geraakt, kunnen ze deze taak niet meer goed verrichten. Dit maakt fosfaat een risicovolle stof, vooral voor mensen met een nierziekte. Anorganisch fosfaat zou zelfs het risico op overlijden verhogen bij mensen met een nierziekte. Ook verhoogt een teveel aan fosfaat de kans op vroegtijdig overlijden al dan niet door een hartziekte. 23

Fosfaat en de bloedvaten

Fosfaat stimuleert aderverkalking, zo blijkt uit in vitro en in vivo studies. 4 5 Hiernaast zorgt een excessieve fosfaatinname voor een duidelijke verslechtering van de functie van endotheelcellen in het vasculaire systeem. 6 7 Deze vasculaire veranderingen die door fosfaat tot stand gekomen zijn, kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering en overlijden.

Het type fosfaat (anorganische)  in additieven wordt een stuk beter opgenomen in het lichaam dan de natuurlijke (organische). Van anorganische fosfaat wordt 90-100% opgenomen, tegenover 50% van de organische vorm.

Door je inname van bewerkte voeding te beperken, verminder je automatisch je fosfaatconsumptie. Bewerkt vlees kan bijvoorbeeld bijna 70% fosfaat additieven bevatten dan vers vlees. Verse voeding en ingrediënten en zo min mogelijk pakjes en kant-en-klaar helpt je om minder fosfaat binnen te krijgen.

Het is niet nodig om de hoeveelheid organische fosfaat te verlagen, omdat het dus incompleet wordt opgenomen. Te weinig fosfaat kan tot een eiwittekort leiden. Helaas wordt anorganische fosfaat enorm veel geconsumeerd, en zeer effectief opgenomen.