Studies (17): cannabis effectief bij kanker

cannabis en kanker

Volgens onderzoek loont medicinale cannabis om kanker te onderdrukken. In deze blog kijken we wat wetenschappelijke studies zeggen.

Wat doet cannabis bij kanker?

Studies tonen dat THC en CBD uit medicinale cannabis nuttig zijn bij kanker

Cannabis en hersenkanker

Uit een studie met betrekking tot de invloed van cannabinoïden op hersentumoren bleek het volgende. Tetrahydrocannabinol (THC) en andere cannabinoïden onderdrukten de groei van tumoren. Zonder psychoactieve bijwerkingen.  Bij 2 op de 9 patiënten was er een afname van kankercellen. 1 En hoe zit het met neurodegeneratieve ziektes? Erg goed, door gebruik van THC. Ons cannabinoïde systeem beschermt hersenen tegen degeneratie als we THC nemen. 2 3 

Borstkanker

Wat betreft borstkanker. Niet alleen onderdrukt CBD (cannabidiol) de celdeling en invasie van kankercellen. Ook is er een afname van tumormassa. 4 Ander onderzoek meldt dat zowel THC als CBD dit doen. De groei van borstkankercellen neemt drastisch af. 5

Longkanker

Ook bij longkanker doet THC het een en ander. Het stopt namelijk uitzaaiingen. Onderzoekers concludeerden dat THC mogelijk een nieuwe behandelmethode is om de groei en uitzaaiingen van bepaalde vormen van longkanker in te dammen. 7 Uit een ander onderzoek bleek dat cannabinoïden de invasie van kankercellen bij longkankerpatiënten onderdrukken. 8

Prostaatkanker

Via cannabinoïde receptors vermindert cannabis het aantal prostaatkankercellen. Tevens laten klinische testen zien dat CBD nuttig is bij deze vorm van kanker. Omdat de cannabinoïde de celdeling onderdrukt. 9  10 11

Lymfeklierkanker

Hetzelfde geldt voor lymfeklierkanker. Wat medicinale cannabis doet is dat het apoptose opwekt van kankercellen. Dit is de geprogrammeerde celdood. Meerdere studies bevestigen deze apoptose. 12 13 14

Mondkanker

Dat cannabinoïden machtige onderdrukkers zijn van cellulaire respiratie, is eveneens aangetoond. De stoffen zijn giftig voor kwaadaardige tumoren. 15  

Leverkanker

Ook bij leverkanker hebben cannabinoïden nut. En dan de THC versie. Want die onderdrukt de celdeling van menselijke leverkankercellen. Dit vermindert uiteraard de groei. 16

Alvleesklierkanker

Al deze effecten gelden ook bij alvleesklierkanker. Onderzoek stelde vast dat medicinale cannabis de dood van kankercellen opwekt. En de groei en uitzaaiingen van kwaadaardige cellen indamt. 17

Als je jezelf tegen kanker wilt beschermen, zorg dan dat je fit bent. Want hoe fitter hoe lager de kans op bijvoorbeeld darmkanker. En niet alleen darmkanker, ook op longkanker. Zo wie zo hebben de fitste mensen de laagste kans op deze ziekte. Dus zorg dat je fit bent! Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek.

En bij wie al kanker heeft en fit is, is de overlevingskans een stuk hoger.