Weer fit en vitaal: stimuleer deze hersenzenuw

weer fit

Wil je weer fit worden? Let dan eens op de 10e hersenzenuw. Die is cruciaal voor een goede gezondheid. Of je nu last hebt van hersenmist of vermoeidheid. Stimuleer deze hersenzenuw en je komt beter in je vel.  Lees waarom en hoe!

Weer fit en vitaal

Ben je vermoeid, overgevoelig voor bepaalde voeding, heb je last van angst, darmproblemen, hersenmist of zit je gewoon niet lekker in je vel? Denk eens aan de 10e hersenzenuw: deze heeft er bijna altijd wat mee te maken. Dus wil je weer fit zijn? Richt je op deze hersenzenuw.

Stimuleer de 10e hersenzenuw

Veel van ons hebben het nodig: weer fit worden. De nervus vagus heeft hier veel mee te maken. Deel uitmakend van 12 hersenzenuwen, betekent vagus dwalen, dolen. De 10e hersenzenuw doolt door het hele lichaam en bereikt álle organen in je lijf, inclusief je hersenen.

Verteringsproblemen

Wanneer de hersenzenuw niet goed bij de darmen werkt, kan het verteringsproblemen veroorzaken. Van dyspepsie tot zelfs anorexia en boulimia. En ook zolang er darmproblemen spelen, wordt je niet weer fit.

Lichaam en geest

hersenen5.jpg
De 10e hersenzenuw speelt een cruciale rol bij sociale binding en sociale contacten

In de hersenen helpt de hersenzenuw de stemming. Dus houdt het de controle over angst en depressie. Het is dé zenuw die verantwoordelijk is voor de lichaam-geest connectie. Omdat het naar alle belangrijke organen gaat. Logisch dat je weer fit wordt als het met deze zenuw goed gesteld is.

Hersenzenuw goed voor communicatieve vaardigheden

Dan de manier waarop we interactie met elkaar hebben. Daar is de nervus vagus ook belangrijk bij. Vandaar de rol die het speelt bij autisme. Dus niet alleen een onmisbare zenuw als je weer fit wilt zijn.

Het beïnvloedt ook de vrijzetting van het zogeheten knuffelhormoon, oxytocine. Dit hormoon is erg belangrijk voor de sociale binding.

Lekker in een flow

Een moeder beïnvloedt de vagus activiteit van een kind. Zuigelingen hadden een lagere vagus activiteit als de moeder depressief, boos of angstig was tijdens zwangerschap. Sommige onderzoeken suggereren dat je door de nervus vagus in een flow komt. De fight-or-flight respons en nervus vagus creëren samen de juiste omgeving voor een flow. Heerlijk, je wordt weer fit én creatiever.

Minder slaperig overdag

Voel je je regelmatig suf overdag? Stimulans van de nervus vagus verbetert de waakzaamheid. Het vermindert de behoefte om te slapen overdag. Lees dus gauw hoe je weer fit wordt door activatie van deze hersenzenuw.

joga.jpg
Joga en meditatie zijn manieren om een hogere nervus vagus activiteit te krijgen
Door kou

Als je lichaam zich aanpast aan kou, is het vecht-of vlucht systeem minder actief. Je rust-en-verteer systeem komt in actie. Dit doet de nervus vagus. Een acute blootstelling aan kou activeert de hersenzenuw. Je kunt je gezicht in koud water dippen of koude douches nemen. Ook kun je ijskoud water drinken. Alleen al daarvan wordt je weer fit.

Zingen

Maakt niet uit of je nu kunt zingen of niet. Als je dit met plezier doet word je er vrolijker van. Zingen stimuleert de 10e hersenzenuw vooral als je je longen echt aan het werk zet. Zing, en word weer fit!

Joga & meditatie

Ook joga zet de 10e hersenzenuw aan tot actie. Zo bleek een 12 weekse joga training de stemming en angstklachten te verbeteren, meer dan wandelen dit deed. Meditatie heeft het zelfde effect. Wie het deed werd weer fit.

Positieve sociale relaties

Het is beter om niet te zeuren en mopperen over je medemens. Hanteer een positieve houding in sociale relaties. Zie het glas halfvol en je voelt je beter. Meer verbondenheid met anderen verbetert de functie van de vagus. Dit is te zien aan de hartslag. Er komt een positieve vicieuze cirkel. Want door een hogere vagus activiteit heb je meer zin in verbondenheid en sociale contacten.

Adem langzaam en diep

We letten meestal niet zo op onze ademhaling. Jammer, omdat de ademhaling belangrijk als je weer fit wilt zijn. Je hart en nek bevatten neuronen die op hun beurt receptors hebben, baroreceptors. Deze gespecialiseerde neuronen detecteren je bloeddruk en geven een signaal af naar je hersenen. Dit stimuleert vervolgens de nervus vagus. Die staat immers in verband met je hart en bloeddruk. Een verlaging van de fight-or-flight modus en meer rest-and-digest. Langzaam ademen is de sleutel. Dit verhoogt de gevoeligheid van baroreceptors. Het gevolg? Vagale activiteit.

Lachen is echt gezond

Lachen is gezond, mede omdat het de nervus vagus activeert. Het is soms ook een bijwerking van een geactiveerde nervus vagus! Lachen maakt dus weer fit. Een prettige bijeen