Weer fit en vitaal: stimuleer deze hersenzenuw

De 10e hersenzenuw, of te wel de nervus vagus, is cruciaal voor een goede gezondheid. Of je nu last hebt van hersenmist, angst, vermoeidheid of iets anders: het loont om deze hersenzenuw te stimuleren. Je komt hierdoor lekkerder in je vel te zitten, en je wordt weer fit en vitaal. Lees waarom en hoe!
Om weer fit, vitaal en gezonder te worden, stimuleer je de 10e hersenzenuw of te wel de nervus vagus

Fit en vitaal

Ben je vermoeid, overgevoelig voor bepaalde voeding, heb je last van angst, darmproblemen, hersenmist of zit je gewoon niet lekker in je vel? Denk eens aan de 10e hersenzenuw: deze heeft er bijna altijd wat mee te maken.

10e Hersenzenuw stimuleren

De nervus vagus maakt deel uit van 12 hersenzenuwen. Vagus betekent dwalen, dolen. De 10e hersenzenuw doolt door het hele lichaam naar verschillende belangrijke organen. Het bereikt de hersenen, darmen, hart, lever, alvleesklier, galblaas, nieren, plasbuis, milt, longen, reproductieve vrouwelijke organen, nek, hals, oren en tong.

Wanneer de hersenzenuw niet goed bij de darmen werkt, kan het verteringsproblemen veroorzaken zoals dyspepsie, trage maag, GERD, colitis ulcerosa, anorexia en boulimia, om er een paar te noemen.

Belangrijk voor een goed humeur

En voor sociale binding en contacten

De 10e hersenzenuw speelt een cruciale rol bij sociale binding en sociale contacten

In de hersenen helpt de hersenzenuw de stemming en houdt het de controle over angst en depressie. Het is dé zenuw die verantwoordelijk is voor de lichaam-geest connectie, omdat het naar alle belangrijke organen gaat (m.u.v. de schildklier). Het is verbonden met de manier waarop we interactie met elkaar hebben, vandaar dat de nervus vagus ook een rol speelt bij autisme. De zenuw staat in direct verband met onze oren, dus met onze spraak. Verder coördineert het oogcontact en reguleert het emotionele expressies. Hiernaast beïnvloedt de hersenzenuw de vrijzetting van het zogeheten knuffelhormoon, oxytocine. Dit hormoon is erg belangrijk voor de sociale binding.

De vagus activiteit van een kind kan beïnvloed worden door de moeder. Zuigelingen hadden een lagere vagus activiteit wanneer de moeder depressief, boos of angstig was tijdens de zwangerschap. Sommige onderzoeken suggereren dat de nervus vagus van belang is om in een flow te komen. De fight-or-flight respons en nervus vagus creëren samen de juiste omgeving voor een flow.

Reken af met vermoeidheid, gebrek aan motivatie

Stimulans van de nervus vagus kan de waakzaamheid verbeteren. Het vermindert de behoefte om te slapen overdag, en is gunstig voor epilepsiepatiënten omdat het de REM vermindert bij hersenschade. Bij ratten is aangetoond dat een hoge nervus vagus activiteit het herstel van comateuze toestand bevordert.  De nervus vagus kan ook een vervelende uitwerking hebben: vermoeidheid, slaperigheid, depressie, angst, verlies van eetlust, pijn, verlaagde motivatie, concentratieproblemen en ontsteking.

Dus hoe stimuleer je de nervus vagus?

Joga en meditatie zijn manieren om een hogere nervus vagus activiteit te krijgen
Door kou

Als je lichaam zich aanpast aan kou, is het vecht-of vlucht systeem minder actief en komt je rust-en-verteer systeem meer in actie: dit wordt gereguleerd door de vagus nervus. Een acute blootstelling aan kou activeert de hersenzenuw. Je kunt je gezicht in koud water dippen of koude douches nemen. Ook kun je ijskoud water drinken.

Zingen

Of je nu kunt zingen of niet, als je dit met plezier doet word je er vrolijker van. Zingen stimuleert de 10e hersenzenuw vooral als je je longen echt aan het werk zet.

Joga & meditatie

Ook joga zet de 10e hersenzenuw aan tot actie. Zo bleek een 12 weekse joga training de stemming en angstklachten te verbeteren, meer dan wandelen dit deed. Meditatie heeft het zelfde effect.

Positieve sociale relaties

Het is beter om niet te zeuren en mopperen over je medemens, en een positieve houding te hebben in sociale relaties. Zie het glas halfvol en je voelt je beter. Meer verbondenheid met anderen verbetert de functie van de vagus: dit is ook te zien aan de hartslag. Dit brengt een positieve vicieuze cirkel te weeg, want een hogere vagus activiteit zorgt dan weer voor meer zin in verbondenheid en sociale contacten.

Adem langzaam en diep

We letten meestal niet zo op onze ademhaling, en deze kan vrij oppervlakkig zijn. Je hart en nek bevatten neuronen die op hun beurt receptors hebben, baroreceptors. Deze gespecialiseerde neuronen detecteren je bloeddruk en geven een signaal af naar je hersenen. Dit stimuleert vervolgens de nervus vagus, die in verband staat met je hart, en je bloeddruk naar beneden brengt. Ook hier is het resultaat dat de fight-or-flight modus naar beneden gaat en er meer rest-and-digest komt. Langzaam ademen verhoogt de gevoeligheid van baroreceptors en het gevolg is vagale activiteit.

Lachen is echt gezond

Lachen is gezond, mede omdat het de nervus vagus activeert. Het is soms ook een bijwerking van een geactiveerde nervus vagus! Een prettige bijeenkomst is dat het voor ene toename van beta-endorfinen zorgt.

Probiotica

Bij dieren die L. rhamnosus kregen, vonden positieve veranderingen plaats in de GABA receptors die gemedieerd worden door de 10e hersenzenuw.

Sport en massage

Milde oefening stimuleert de darmen, een stimulans die door de nervus vagus tot stand wordt gebracht, dus sport activeert de hersenzenuw. Massage rond je nek, zoals de carotid sinus masseren, kan ook de nervus vagus stimuleren. Drukmassage doet dit eveneens.

Intermittent fasting

Nog een manier om de hersenzenuw te stimuleren is onderbroken vasten. Dit is goed voor de lijn, maar zet ook je vagus nervus aan tot actie. Vasten zorgt ook voor een toename van oestrogeen receptoren in bepaalde delen van het brein, natuurlijk weer gemedieerd door de 10e hersenzenuw.

Slapen op je rechterkant, gorgelen

Het klinkt misschien raar, maar ga op je rechterzij slapen als je lekkerder in je vel wilt zitten. De nacht doorbrengen op je rechterkant zorgt voor een variabelere hartslag en stimuleert de nervus vagus. Wanneer je op je rug ligt is de activiteit van de zenuw het laagst. Gorgelen klinkt misschien net zo vreemd. Toch stimuleert dit de hersenzenuw, door dat gorgelen de spieren achterin de keel activeert en samentrekt. Voordat je water doorslikt, kun je eerst gorgelen.

Wist je dat koolhydraten en capsaïcine de nervus vagus onderdrukken?

Nervus vagus en hormonen

Als onze hormoonhuishouding goed loopt, voelen we ons goed. We hebben een normaal eetpatroon en dus ook een gezond gewicht, zin in sex en andere activiteiten, we voelen ons gemotiveerd en doen de dingen met een goed humeur. Dit geeft alweer een paar goede redenen om deze hersenzenuw te stimuleren.

Bij welke hormonen speelt de nervus vagus een sleutelrol?
Orexine: orexine neuronen zitten op plekken die de activatie van de nervus vagus onder controle hebben. Het hormoon stimuleert de hersenzenuw vanuit de hersenen, waarop de darmbewegingen tot stand komen. Orexine A stimuleert de alvleesklier vanuit het brein en is zorgt voor een toegenomen insulinegevoeligheid via de lever. Orexine kan ook de activatie van de vagus nervus remmen, doordat het met een ander hormoon competeert (CKK; cholecystokinine, een verteringshormoon dat aangemaakt wordt in de dunne darm).

Ghreline: zorgt voor een toename van het groeihormoon en de honger, en stimuleert het nervus vagus signaal vanuit de hersenen naar de darmen. Dit wordt geremd door capsaïcine (in chilipepers). Ook ghreline stimuleert de alvleesklier.

Leptine: vagale impulsen worden geactiveerd door leptine. Dieren waarbij een leptineweerstand opgewekt was, waren hongeriger omdat de nervus vagus minder gevoelig werd voor CKK. Leptine zou trouwens ook een rol spelen bij fibromyalgie.

Bronnen

Share