Leiden gluten en tarwe echt tot auto-imuunziektes?

Is brood echt zo slecht? Er zijn wetenschappelijke geluiden, dat gluten en tarwe tot gezondheidsproblemen leiden. Bijvoorbeeld tot auto immuunziektes.

Omdat tarwe een moeilijk te verteren stof is leidt dit onder andere tot symptomen die je onder candida schaart.

Tarwe en gluten echt ongezond?

gluten
Het probleem is dat ons brood een landbouwproduct is, en niet meer het brood van duizenden jaren geleden. Tarwe en gluten zijn moeilijk te verteren en dit leidt tot auto immuunreacties

Sommige mensen zijn echt gevoelig voor brood. Of om precies te zijn, voor gluten en/of tarwe. Veel symptomen lijken op die van candida. Ook komen voor pijn in de onderbuik, diarree, verstopping, prikkelbare darm, opgezette buik. Dan zijn er nog huiduitslag, tanderosie, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn en vermoeidheid. En wat betreft je mentale staat: depressie, stemmingswisselingen.

Bij een gevoeligheid voor tarwe en gluten voel je je er al met al niet beter op. Want het gaat ook nog gepaard met hoofdpijn, spierzwakte, laag libido en geheugenproblemen.

Dan je menstruatiecyclus: die kan onregelmatig zijn. Op den duur leiden de stoffen tot orgaanschade, auto immuunziektes en osteoporose.

Elk mens reageert op gluten

Nu geldt dit natuurlijk niet voor iedereen. De inschatting is dat 1 op de 7 mensen een vorm van glutenintolerantie heeft. Dit kan ook mild zijn. Er is zeker niet in alle gevallen sprake van coeliakie. Ook hoeven er geen duidelijke coeliakie symptomen te zijn. Glutenonderzoekers zeggen dat elk mens wel op een bepaalde manier op gluten reageert. Dit moet zo’n 80% zijn en betreft het immuunsysteem.

Immuunreactie op brood

Waarom dit gebeurt is doordat het lichaam antilichamen produceert. Dit is een aangeboren immuunreactie om het immuunsysteem aan te passen. Hoe kan dat nu, want brood is toch gewoon brood?

Schadelijke effecten

Nee dat is niet zo. Er is in de loop der duizenden jaren iets verandert. Zo is gliadine is een giftige glycoproteïne. Die de plant gebruikt om gluten te maken. De vraag die onderzoekers stelden in een studie was of gliadine veilig was voor mensen zonder coeliakie. De bevindingen stonden in journal Gut. Die gaven aan dat met of zonder coeliakie een reactie plaatsvindt. Om precies te zijn een interleukine-15-reactie. Wat schadelijke effecten heeft.

Ons brood is veranderd

Maar onze voorouders aten toch ook brood. Hadden die er geen last van? Als er prikkeling van het immuunsysteem is heeft dit ook een nuttige functie. Maar als je afweersysteem reageert om antilichamen te produceren, heb je een probleem. Het brood is in de loop der vele eeuwen verandert en op gluten zijn we niet zo goed ingespeeld.

Niet meer puur maar landbouwproduct

Europeanen eten al vele eeuwen brood. Namelijk al 14.000 jaar. Terwijl we genetisch onveranderd zijn, is ons voedsel wel veranderd. Natuurlijk aten ze duizenden jaren geleden geen boterhammen en spaghetti. En was de tarwe was nog authentiek.  Ons brood is nu een landbouwproduct, ontstaan door de industriële revolutie. Als eenbladig gras hebben zoogdieren dit gedurende de hele evolutionaire geschiedenis nooit gegeten.

Zowel in sommige vogels als in coeliakiepatiënten, geven de tarwegiffen ontstekingsreacties. En blijft de tarwe onverteerd. Je kunt je afvragen waarom vogels dan tarwe eten. Als vertering voor hen pijnlijk is. Misschien houden vogels houden ze van de natuurlijke opioïden die in tarwe zitten.

Gluten en tarwe moeilijk verteerbaar

Net als tarwe zijn ook gluten moeilijk te verteren. Vooral omdat het een klevende stof is met veel disulfide verbindingen. Dat zijn de verbindingen die nagels en haren sterk maken. Terwijl we brood eten, moet ook de opname van voedingsstoffen via de darmen plaatsvinden. Maar met de slijmerige en taaie gluten die de darmvlokken bedekken, is dit een lastige klus. In het ergste geval raken de darmvlokken ontstoken.

Tekort aan voedingsstoffen

Kortom: als je dagelijks pasta en brood eet komt er steeds een laagje over de darmvlokken. Met als gevolg, een tekort aan vitamines en mineralen. Dit gebeurt meestal niet direct, maar bouwt zich op in de loop van decennia.

Wat coeliakie feitelijk is, is een goed functionerend waarschuwingssysteem. Door de klachten ban je bepaalde producten uit. In tegenstelling tot mensen zonder coeliakie. Die gaan door met de consumptie van tarwe en ontwikkelen ziektes.

Belasting voor de nieren

Volgens allergoloog David L.J. Freed hechten gluten zich aan capillaire spiervezels, en aan de cellen en de tubuli van de nieren. Inderdaad toont studiemateriaal dat tarwe daadwerkelijk tot nierkanker kan leiden.  Het Mario Negri Institute for Pharmacological Research in Milaan onderzocht broodconsumptie. Ook hier werd het verband tussen brood en kwaadaardige nierkanker duidelijk. Waarschijnlijk moet het lichaam kiezen tussen het toelaten van nierschade of tot overgaan van een auto immuun reactie. Die zich richt op de darmvlokken en zo een poging doet om de absorptie van de schadelijke stof te stoppen.

Voor dit artikel is gebruikt: Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight and Find Your Path Back to Health van auteur William Davis.

Andere bronnen: 1 2 3