Buikvet: slecht voor de hersenen

buikvet2.jpg

Van buikvet wordt gedacht dat het vooral slecht voor je hart is. Nu blijkt buikvet ook slecht voor de hersenen te zijn. Abdominale obesitas maakt het hersenvolume kleiner.

Buikvet: minder grijze massa

Mensen met overgewicht en een hoge taille/heup ratio (een maatstaf voor buikvet) hebben een hersenvolume die gemiddeld iets lager is dan normaal. Om specifieker te zijn: buikvet staat in verband met minder grijze massa. Grijze massa is het hersenweefsel dat zenuwcellen bevat.

“In ons onderzoek werd naar een grote groep mensen gekeken en zagen we dat er bij mensen met overgewicht, vooral rond de buik, een link is met een kleiner hersenvolume.” bron

Studieauteur Mark Hamer, Loughborough University’s School of Sport, Exercise and Health Sciences, Engeland

De studie is gepubliceerd in Journal Neurology. Er waren 9600 deelnemers bij betrokken, met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar.

Een kleiner hersenvolume, of te wel krimp van het brein, is in verband gebracht met aandoeningen zoals

  • Geheugenproblemen 4 5 6
  • Dementie 7 8 9
  • Vermoeidheidssyndroom 10  11

Wist je dat hoge cortisolspiegels voor minder grijze massa zorgen, en een hoge bloeddruk een vermindering hiervan voorspelt? 12

En wil je meer grijze massa? Speel dan Super Mario 64 13

Buik/heup: ratio risicofactor

buikvet3.jpg
Buikvet doet hersenen krimpen. De heup/buik ratio is een grote risicofactor
De nieuwe bevindingen suggereren dat een combinatie van overgewicht en hoge heup/taille ratio een risicofactor voor hersenkrimp zijn. Maar hoewel de link tussen buikvet en minder hersenvolume gevonden werd, was er niet bewezen dat buikvet daadwerkelijk hersenkrimp veroorzaakt. Het kan ook zijn dat mensen met minder grijze massa meer kans op obesitas hebben. Toekomstige studies zijn nodig om dit uit te zoeken.

Buikvet: gevaarlijk

buikvet4.jpg
Probeer van buikvet af te komen om je grijze massa in de hersenen te behouden

Als je buikvet hebt, is het beter om hier weer van af te komen. Buikvet, ook wel abdominale obesitas of visceraal vet, is diep in de buikholte opgeslagen. Er zitten grote gezondheidsrisico’s aan, en dit maakt het tot het gevaarlijkste en meest verraderlijke vet. Eerdere studies legden een verband tussen buikvet en een hartaanval en/of beroerte. Type diabetes 2, een te hoge bloeddruk en vroegtijdig overlijden hebben allemaal de connectie met buikvet. 14.

Krimp van hersenen

De deelnemers aan de huidige studie die een hoog BMI en dito taille/heup ratio hadden, lieten ook de kleinste hersenvolumes zien. Hun grijze massa was kleiner vergeleken met mensen die alleen een hoog BMI hadden, en een normale ratio met betrekking tot de taille/heup. Een van de hypotheses is dat buikvet ontstekingsstoffen produceert die een rol spelen bij hersenkrimp.