Frisdrank na training beschadigt nieren

zoetstoffen2.jpg

Frisdrank na een training kan erg verfrissend voelen. Toch is het niet verstandig. Omdat koolzuurhoudende drank juist dehydrateert. Hiernaast beschadigt het ook nog eens de nieren.

Deze bevindingen zijn gepubliceerd in the American Journal of Physiology—Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Frisdrank beschadigt nieren

frisdrank1-800x502.jpg
Frisdrdank is niet het meest ideale drankje na een training: het beschadigt namelijk de nieren

Koolzuurhoudende dranken zijn rijk aan fructose en wereldwijd erg populair. Inmiddels weet iedereen over de rol die deze drank speelt bij obesitas en diabetes. Nu is er een nieuw gezondheidsrisico aan toe te voegen. Als frisdrank na fysieke inspanning wordt gedronken, beschadigt dit de nieren.

Als we ons inspannen in een warme omgeving, is de bloedtoevoer naar de nieren lager. Dit reguleert de bloeddruk en hoort dehydratatie tegen te gaan. Het is een normale reactie die geen schade veroorzaakt.

Acute nierschade

Consumptie van frisdrank na inspanning verhoogt het aantal biomarkers voor nierschade

Maar een sterke daling van de bloedtoevoer naar de nieren veroorzaakt soms acute nierschade. Omdat de zuurstoftoevoer naar de nieren dan ook daalt. Training verhoogt het aantal AKI-biomarkers verhoogt, blijkt uit eerdere onderzoeken. Dit gebeurt vooral bij hogere temperaturen. AKI-markers zijn markers van acute nierschade (acute kidney injury, aki).

“Het doel van onze studie was om de hypothese te testen dat consumptie van frisdrank na training in warmte de biomarkers van AKI verhoogt. Na een intense workout is het normaal dat mensen frisdrank consumeren. Het is daarom belangrijk om de negatieve gevolgen hiervan voor de nieren te begrijpen.”

– de studieauteur

De studie

Voor het onderzoek wierf het team een aantal gezonde fitte volwassenen. De gemiddelde leeftijd was 24 jaar. De deelnemers gingen 30 minuten op een tredmolen. Hierna vonden nog wat taken plaats die lichamelijk landbouwwerk imiteerden. Vrij inspannend dus.

Na deze 45 minuten van inspanning, ontspanden de deelnemers een kwartier. Tijdens dit kwartier dronken ze 475 ml van de verfrissing, die fructoserijk was en cafeïne bevatte. Dit hele proces werd in totaal 4x herhaald. Een week later volgden de deelnemers weer dezelfde routine.

Het effect van koolzuurhoudende drankjes

Koolzuurhoudende drankjes rehydrateren niet, ze dehydrateren juist

Voor, direct na en 24 uur later werden een aantal parameters gemeten. Hieronder vielen hartslag, lichaamstemperatuur, lichaamsgewicht en bloeddruk. En -heel belangrijk- werd er gekeken naar de concentratie creatine in het bloed en de verminderde glomerulaire filtratiesnelheid. Dit zijn twee markers van AKI. De glomerulaire filtratiesnelheid is
het totale volume van voorurine dat in een bepaalde tijdseenheid gefilterd wordt door de nieren.

Dagelijkse consumptie van frisdrank kent nog meer problemen. Zo verhoogt het de kans op de vette lever.  Ook light frisdrank eist een zware tol van de gezondheid.

Gedehydrateerd, verhoging bloeddruk

Zoals verwacht waren beide markers aanwezig bij de soft drink consumeerders. Zij waren gedehydrateerd, en hadden een hogere concentratie vasopressine. Vasopressine is een antidiuretisch hormoon die de bloeddruk verhoogt.

“De consumptie van frisdrank tijdens en na inspanning in warmte rehydrateert niet. Dus is frisdrank als rehydraterend drankje na een workout niet ideaal. Verdere studie is nodig om de lange termijn effecten te onderzoeken van frisdrank in combinatie met training plus het effect hiervan op de nieren.”

-studieauteur