Venkelthee onderdrukt effectief eetlust

venkel gezond

Onbedwingbare eetlust die onverwacht de kop opsteekt: het is een echte hindernis bij het afvallen. Gelukkig is er kruidenthee. Van venkelthee is bewezen dat het succesvol de eetlust onderdrukt.

Minder eetlust: drink venkelthee

venkel6.jpg
Door venkelthee te drinken houd je je eetlust onder controle

Controle over de eetlust is natuurlijk de sleutel bij succesvol afvallen. Want onbedwingbare trek gooit roet in het eten van elke afvalpoging. Ervaar je dit ook zo? Drink dan venkelthee!

Venkelthee wordt sinds lange tijd gebruikt om de eetlust te onderdrukken. Niet zo vreemd, omdat het effect van het kruid op de lekkere trek aanzienlijk is .

Voorkomt verdere gewichtstoename

De thee is vooral voor twee groepen een uitkomst: vrouwen met geleidelijke gewichtstoename tijdens en na de overgang mensen die obese zijn 1 Venkel voorkomt verdere gewichtstoename. Het kruid onderdrukt de eetlust behoorlijk effectief. 2

Tip: Zoek je een kruid dat de voedselinname vermindert en tegelijkertijd een anti-diabetes effect heeft? Neem dan fenegriek!  3

Welke dosis/vorm?

Uit de studies:

Je kunt de thee kant-en-klaar in zakjes kopen. Toch is het beter om venkelzaad te nemen, in gedroogde conditie. In sommige studies werden 2-4 druppels etherische olie van venkel op een stukje textiel gedaan en geïnhaleerd. Op deze manier werd de eetlust eveneens onderdrukt.4. Wat betreft het gebruik van gedroogde venkel voor thee, kun je 2 gram gebruiken. Hieraan wordt 250 ml water toegevoegd, waarna de venkel vervolgens 20 minuten trekt.

Meer verzadiging, lagere voedselinname

Deelnemers aan onderzoeken ervaarden een groter gevoel van verzadiging. Wat natuurlijk leidde tot een lagere voedingsinname. Hiervoor hoefden ze alleen maar venkelthee te drinken voor de maaltijd.  Deze resultaten werden ook behaald met etherische olie van venkel.

Etherische olie van venkel

Omdat in etherische olie van het kruid trans-anethol zit, wordt de lekkere trek bedwongen. Trans-anethol verlaagt op dezelfde manier als amfetamine de eetlust. Dus inhaleer de olie en ervaar het zelf. Dit is vooral handig om te weten, als je niet zo kapot bent van de smaak van de thee.

Venkel tijdens menopauze

venkel5.jpg
Opvliegers tijdens de menopauze beter onder controle houden? Neem dan bij voorkeur de zaden

Omdat in gedroogde venkel estragol zit, wordt het kruid gebruikt bij “vrouwenproblemen”. 5 Zoals bij zware menstruaties, om de melkproductie van zogende vrouwen te bevorderen en voor de aanpak van overgangsklachten. 6 7 Wanneer van het kruid thee gemaakt wordt, is de hoeveelheid estragol wel lager. 8: Bone K, Mils S. Principles and Practice of Phytotherapy. 9: 2nd ed.New York, NY: Churchill Livingstone/Elsevier; 2013. 10: Skinmore-Roth L. Mosby’s Handbook of Herbs & Natural Supplements. 4th ed.St. Lois, MO: Mosby/Elsevier; 2010.

Opvliegers, prikkelbaarheid

De meeste winst door venkel tijdens de menopauze valt te behalen op veelvuldig urineren en prikkelbaarheid. Hierna volgen de verbeteringen wat betreft nachtelijk zweten en opvliegers. Ook klachten als een droge huid, verminderde focus en nek- en hoofdpijn nemen aanzienlijk af. En hoewel nekpijn niet perse menopauze gerelateerd is, is dit mooi meegenomen.

Vaginale droogheid

Vaginale droogheid en jeuk is ook iets dat vrouwen tijdens de overgang ervaren. In dit geval verbetert een vaginale crème met 5% venkel de klachten. Zo’n crème zorgt in veel gevallen voor een behoorlijke verbetering (50%).  11 12 En dan de haardikte! Naast een droge vagina is dunner haar een veelvoorkom