Hoe honing voor een beter gewicht en minder buikvet zorgt

honing4.jpg

Honing voor een beter gewicht. Hoe kan dit terwijl de zoetstof suikerrijk is? Toch doet honing dit. Komt nog bij dat de stof een te hoge bloeddruk en vetspiegel verlaagt. En heb je buikvet? Eet dan ook eens vaker honing!

Honing: beter gewicht, minder buikvet

Metabool syndroom

honing5.jpg
Honing -hoewel suikerrijk- zorgt voor een beter gewicht

Buikvet, een te hoge bloeddruk en vetspiegel. Het zijn drie kenmerken van het metabool syndroom. Net als dat diabetes en
een hoge bloedsuikerspiegel dit zijn. Het syndroom kenmerkt de tijd waarin we leven. 1 Natuurlijk vanwege een zittende  leefstijl en de consumptie van voeding. Die bevat relatief veel verzadigde vetten en te weinig vezels. Dit maakt dat veel mensen lijden aan de aandoening. Zelfs onder kinderen komt het steeds vaker voor. De nadruk ligt dan ook op verandering van leef- en voedingsstijl.

Honing beschermt tegen vetopslag

Hoe kan honing hiertegen beschermen? De zoetstof bestaat voor een groot deel uit fructose en glucose! Maakt dit honing niet net zo schadelijk als suiker?

Een antwoord hierop kwam uit een review uit 2012 met de titel “Honey, a novel antidiabetic agent.”  

“Studies hebben in ruime mate aangetoond dat honing beter getolereerd wordt dan suiker en andere zoetstoffen, bij mensen met een gebrekkige glucosetolerantie of diabetes. Hoewel honingconsumptie gepaard gaat met hoge bloedsuikerspiegel voor een korte duur, is dit minimaal in vergelijking met andere zoetstoffen en suiker. Honingconsumptie bij diabetes 2 is hoogst raadzaam. Dat is belangrijk om te weten omdat de meeste diabetes patiënten zich niet altijd houden aan hun dieetrichtlijnen, zoals het uitsluiten van suikers. “  –International Journal of Biological Sciences, 2012

In het artikel “Mag je honing eten als je diabetes hebt” lees je waarom honing door de auteurs een nieuw antidiabetes middel genoemd werd. En waarom de koolhydraten uit honing heel anders worden omgezet dan suiker.

Behalve honing zijn er meer natuurlijke middelen die het metabool syndroom aanpakken. Van donkere chocolade, resveratrol uit druiven en blauwe bessen, kaneel extract, vezels, mediterrane voeding, lijnzaadolie, chroom en sommige chinese kruiden is bewezen dat positief werken. 2

Top 6 kruiden tegen het metabool syndroom (en buikvet!)

En hiernaast zijn er ook veel publicaties waarin de andere eigenschappen van honing genoemd worden. Zoals anti-oxidant, anti-inflammatoir, beschermend voor de alvleesklier en lever, bloeddruk verlagend en anti-obesitas. 3 4 5 6 7 8

Extra gewicht rond de buik

Honing zorgt voor minder gewicht, ook rond de buik. Overgewicht is het hoofdkenmerk bij het metabool syndroom. En dat dit zelden zonder buikvet gaat, zien we vaak genoeg om ons heen. Alle overtollige ongebruikte energie moet natuurlijk ergens opgeslagen worden. Dus ontstaat er centrale obesitas, buikvet dus. Dit type vet is gevaarlijk, horen we vaak. Volgens de laatste berichten is buikvet zelfs gevaarlijk voor onze hersenen.

Snel van buikvet afkomen

Maar wat is nu zo verkeerd aan buikvet? Behalve dat we ons er vanuit esthetisch oogpunt aan storen, zitten er nog meer haken en ogen aan de verdwenen taille. Vetweefsel produceert ontstekingsstoffen. Wat betekent dat we er maar beter zo snel mogelijk vanaf komen.

“Zo kom je het beste van je buikvet af”

“Kokosolie, geschikt om buikvet te verliezen”

Dat is dus het grote nadeel van buikvet. Aangezien deze stoffen ontsteking veroorzaken krijgen we andere klachten. En ze leiden tot de manifestatie van andere kenmerken van het metabool syndroom.

Minder lichaamsvet door honing

honing6.jpg
Heb je teveel gewicht, dan is honing erg nuttig. Hiernaast verlaagt het de bloeddruk en vetspiegel.

Gelukkig biedt de natuur uitkomst, ook bij dit probleem. Honing zorgt voor een beter gewicht. De positieve werking van de stof bij obesitas is in tal van dierenstudies aangetoond. Tabel Wat hieruit bleek is dat honing tot minder gewichtstoename leidt. Een heel ander resultaat dan dat van sucrose of andere suikers. 9 10 Dus wanneer gesteld wordt dat honing net zo slecht is als suiker, klopt dit niet.  Een andere interessante uitkomst was dat lange termijn consumptie van honing tot een lager percentage lichaamsvet leidde. 11 Maar ook verminderde honing de vette lever, wat eveneens een metabole aandoening is. 12    

Past prima bij gewichtsbeheersing

Zoals dit bij dieren gebeurde, vond dit ook plaats bij mensen in klinische testen. Om een voorbeeld te noemen: door een dosis van 70 gram per dag nam het lichaamsgewicht licht af, net als het vetpercentage. Dit laat zien dat honing niet zozeer een middel is om af te vallen, maar wel gebruikt kan worden voor gewichtsbeheersing. 13 14

Anti-diabetes werking

Dat honing een anti-diabetes werking heeft, werd hier al aangehaald. Omdat diabetes patiënten een hogere kans hebben op vaatziekten en beroerte, is dit feitje echt wel van belang. Vanwege de voordelen die honing juist heeft bij de ziekte, zou het jammer zijn om het als diabetes patiënt te vermijden. Tabel met opsomming van studies

Verlaagt de vetspiegel

Omdat atherogene dyslipidemie een kern risicofactor van het metabool syndroom is, is het van belang om ook dit te behandelen. Waar een verhoging van lichaamsvet is in het bovenste deel van het lichaam, circuleren ook meer vrije vetzuren. 15 16 Excessief vet wordt dan opgeslagen in de lever, het hart en de skeletspieren. 17 18 Onnodig te zeggen dat dit allemaal nadelige gevolgen heeft. Maar dat honing hier ook uitkomst biedt,  zie je in deze tabel. Het middel verlicht dus absoluut cardiovasculaire risicofactoren. Het mooie is dat consumptie al na circa een maand deze voordelen oplevert. 19

Verlaagt de bloeddruk

Zoals we weten zijn er veel factoren die de bloeddruk verhogen, en overgewicht is er een van. Mensen met buikvet zijn insulineresistent, en dit draagt hieraan bij. Hier komt nog bij dat het hormoon dat de eetlust onderdrukt, leptine, het sympathisch zenuwstelsel stimuleert.
Dit draagt bij tot een te hoge bloeddruk. 20 21 22 23 24 Honing blijkt dit te verlagen, niet alleen bij ratten maar ook bij mensen. tabel 25 26 27 28

Honing verlaagt dus de bloeddruk en vetspiegel, en zorgt voor een beter gewicht. Eén van de mechanismen waarop dit gebeurt is de lage glycemische index die de stof heeft. Hierdoor heeft honing ook een gunstige invloed op de andere kenmerken van het metabool syndroom. Komt nog bij dat het atherogenese voorkomt, de vetstofwisseling verbetert en de glucosespiegel verlaagt. Honing is dus een zeer nuttig middel om het metabool syndroom te voorkomen, én te behandelen!