Zo versla je lekkere trek binnen 2 minuten!

trek3.jpg

Lekkere trek in iets ongezonds is soms gewoonweg niet te weerstaan. Hoe versla je die trek? Een uitdaging, omdat lekker eten overal om ons heen is. Echter, volgens nieuw onderzoek reken je via een simpele manier af met deze ongelegen zin in eten.

Lekkere trek verslaan

Als dat zou kunnen: lekkere trek binnen een paar minuten verslaan! Dan zouden we er met zijn allen een stuk slanker op zijn. Maar het kan, volgens onderzoekers!

Wist je dat venkelthee de lekkere trek ook onderdrukt?

Ongezond eten verleidelijk

We hebben zoveel keuzes als het om voeding gaat. En het is dan verleidelijk om het ongezonde, zoete of vette te kiezen. Aangezien geuren voedingskeuzes voor een belangrijk deel leiden, richtten de onderzoekers zich op geur in de studie, die gepubliceerd is in Journal of Marketing Research.

Geur van eten is cruciaal

Door middel van een reeks experimenten identificeerden ze een trend in de keuze voor gezonde of ongezonde voeding. Deelnemers roken de geur van iets gezonds, zoals bijvoorbeeld fruit. Of ze snoven de geur op van ongezond voedsel, zoals koekjes of pizza.

Het is bewezen dat joghurt in de namiddag de lekkere trek eveneens vermindert

Langer ongezond voedsel ruiken: gunstig!

Hieruit bleek dat degenen die aan de geur van een ongezond voedingsitem snoven voor 30 seconden of korter, eerder voor de ongezonde voedselkeuze gingen. Dit is op zich geen verrassing. Maar mensen die voor 2 minuten of langer aan het aroma van het ongezonde voedingsproduct roken, kozen eerder voor een gezond voedselitem.

Minder trek in ongezond eten

trek4.jpg
Een lekker croissantje is soms moeilijk te weerstaan. Het is de geur die ons verleidt

De eerste proef vond plaats in de kantine van een middelbare school met ongeveer 900 kinderen. Het experiment duurde 3 dagen. Als de kinderen in de rij stonden, roken ze verschillende aroma’s. De onderzoekers maakten de rij op een gegeven moment zo, dat een geur minstens 2 minuten geroken werd. Het percentage kinderen dat voor iets gezonds koos, was een stuk hoger. Het was overduidelijk dat de 2 minuten een groot verschil maakten in lekkere trek.

Toch de aardbeien

Hetzelfde bleek uit een tweede experiment, waarbij twee geuren getest werden: koekjes en aardbeien. Aan het begin van de test roken de deelnemers minimaal 2 minuten een aroma. Hierna konden de deelnemers uit een schaal met aardbeien of koekjes kiezen. Degenen die 2 minuten aan de geur van een ongezond item waren blootgesteld kregen eerder gezonde trek.

Ongezonde voeding ineens minder interessant

trek2.jpg
Lekkere trek is te verslaan!

Dan de derde proef: deze vond in een supermarkt plaats. De geur van chocolade koekjes of aardbeien ging tijdens de proef door de winkel heen. Beide geuren beïnvloedden op dezelfde manier het uitgavepatroon van de winkelende mensen. Maar het viel op dat de ongezondere geur tot de verkoop van minder ongezonde voeding leidde.

Weg met de trek

Hoe belangrijk de duur van de geur was, bleek uit een vierde test. Studiedeelnemers werden aan koek- of aardbeigeur blootgesteld korter of langer dan 2 minuten. Ook hier verdween de lekkere trek door de langere blootstelling.

Ongewenste eetlust onder controle door goede timing

trek1.jpg
Om zin in wat lekkers te verminderen, is timing cruciaal

Timing is dus cruciaal. Door langer aan een geur van een ongezond item te ruiken, verlies je blijkbaar de aanvankelijke lekkere trek. Het is een manier om ongewenste eetlust te beperken.