Tomatensap tegen buikvet en chronische ziekten

tomatensap voor gezonde longen

Een glas tomatensap per dag biedt enorme bescherming tegen chronische ziekten. Dit komt omdat tomatensap een sterke bestrijder van vrije radicalen is. En door vrije radicalen verouderen we sneller, wat te zien is aan onze huid en te voelen is in ons lijf. Hoe beschermt tomatensap dan en waartegen?

Tomatensap tegen ziekten

In deze tijd kunnen we wel extra bescherming gebruiken tegen oxidanten. Want ze zijn er meer dan ooit, alleen al in onze voeding. Die bescherming komt natuurlijk in de vorm van antioxidanten. Als we onze antioxidant status verhogen heeft dit een protectieve werking.

Een glas tomatensap wordt niet door iedereen lekker gevonden. Maar het is de moeite waard, als je je buikomvang wilt verminderen. Hiernaast gaat dan ook nog eens een te hoge cholesterolspiegel naar beneden. 4  Om dit te bereiken heb je dagelijks maar 1 glas nodig. Meer info: “1 glas tomatensap per dag vermindert buikomvang, ontsteking en vette lever

Wist je dat de hoeveelheid lycopeen het hoogst is in zongedroogde tomaten en tomatenpuree?  In “Lycopeen, 10x krachtiger dan vitamine E zie je een tabel met de beste bronnen van lycopeen.

Verhoogt de antioxidant status

tomaten2.jpg
In tomatensap zit lycopeen, en deze antioxidant is een krachtige bestrijder van vrije radicalen. Daarom beschermt 1 glas per dag tegen chronische ziekten

Aangezien door oxidatieve stress meer reactieve zuurstofverbindingen (ROS, reactive oxygen species) worden gevormd worden binnen de cellen, is een goede antioxidant status erg belangrijk. Immers, er zijn allerlei factoren die beschadigend werken. Zoals roken, medicijngebruik, overmatig alcoholgebruik, langdurige blootstelling aan de zon, intensief sporten, obesitas, hypoglykemie, depressie en de gifstoffen in het milieu en in onze voeding. Als we ons hiertegen niet beschermen, verouderen we sneller.

Tomatensap bestrijdt oxidatieve stress

In het algemeen maar ook bij

Obesitas

Tomaten en tomatenproducten zijn een hoofdbron van lycopeen. Deze carotenoïde is een zeer krachtige antioxidant. Om deze reden verbeteren tomatenproducten de antioxidant status en versterken ze de totale enzymcapaciteit binnen het lichaam. Als je bijvoorbeeld obesitas neemt: dit is een chronische conditie waarbij destructieve mechanismen voor meer ROS zorgen. Tomatensap en andere voeding die rijk is aan lycopeen beschermt mensen met overgewicht en obesitas tegen dit schadelijke proces 1 2 3 Ook ontsteking vermindert als je dit gezonde sap drinkt. 4

Intensief sporten

Hoewel sporten gezond is, is intensief sporten een andere veroorzaker van oxidatieve stress. Competitief trainen geeft vrije radicalen meer de kans. Dit brengt de cellulaire functie en antioxidant status in het geding. Dus is het voor fanatieke sporters aan te raden een glas tomatensap te drinken. Behalve dat het oxidatieve stress vermindert, neemt het prestatievermogen door de drank toe. 5

Roken

tomaat.jpg
Tomatensap beschermt rokers zelfs tegen het risico op longkanker

Het is niet verrassend dat roken de oxidatieve stress verhoogt. Hiernaast verslechtert het de elasticiteit van de aderen en de endotheel functie. Lycopeen is de enige carotenoïde die dit deze risico’s vermindert. 6 En sterker nog: het kan een goed middel zijn om rokers te beschermen tegen het risico op kanker. Dit weer vanwege de afname van ROS, door roken gegenereerd in dit geval.  7

Blootstelling aan zon

Dat tomatensap de huid eveneens beschermt, is uit veel onderzoeken meer dan duidelijk. Consumptie van het sap op dagelijkse basis, maakt dat je huid 3 maanden later goed beschermt is tegen de zon. Tomatensap vermindert rimpels en is zelfs protectief tegen huidkanker. 8 9

Waarom tomatensap buikvet vermindert