Diabetes: kunnen we onszelf genezen?

diabetes.jpg

Bij diabetes kan de alvleesklier niet meer voldoende insuline produceren. We kunnen de alvleeskliercellen leren om dit probleem op te lossen, aldus een nieuwe publicatie.

Insuline is het hormoon dat de sleutel is om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bij diabetes kan de alvleesklier het hormoon helaas onvoldoende produceren. Dus als je als diabetes patiënt je alvleesklier kan aanzetten tot de productie van meer insuline, zou dat mooi zijn. Maar kan dat?

Diabetes: zelf genezen in toekomst?

diabetes2.png
Kunnen we onszelf in de toekomst genezen van diabetes?

De alvleesklier bevat 3 verschillende celtypen, en elk type produceert andere hormonen die bijdragen tot de regulatie van het bloedsuiker. Er zijn alfacellen die glucagon produceren om het bloedsuiker te stimuleren wanneer dit nodig is, en betacellen die insuline produceren om de glucagonspiegels juist te verlagen. Dan zijn er nog deltacellen die somatostatine produceren; een hormoon dat de alfa- en betatcellen reguleert. Zowel bij diabetes type 1 als type 2 heeft het gebrek aan insuline met problemen met de beta-cellen te maken.

Cellen aanzetten tot insuline-aanmaak

Een Noors onderzoek -gepubliceerd in Nature Cell Biology- suggereert nu dat me met slechts een klein duwtje het lichaam kunnen trainen om zelf weer voldoende insuline te produceren. Sommige alfacellen kunnen dan zelfs in betacellen veranderen, en insuline vrijzetten.

We staan aan het begin van een hele nieuwe manier om diabetes te behandelen, waarbij het lichaam zijn eigen insuline produceert. Met een beetje hulp.

Cellen reprogrammeren om insuline te maken

Elke cel in het lichaam ontwikkelt zich om een bepaalde functie te vervullen. De identiteit van cellen is echter niet altijd definitief. Sommige volwassen cellen kunnen zich aanpassen en cellen met andere functies vervangen die beschadigd zijn geraakt. Volwassen cellen zijn plastisch, ook bij hogere organismen zoals mensen. Cellen kunnen veranderen of zich aanpassen als gevolg van verwonding of stress, om zo het verlies van andere cellen te compenseren.

In de huidige studie gebeurde het voor het eerst, dat wetenschappers de sleutelmechanismen hierachter blootlegden. Wat zorgt ervoor dat cellen van identiteit kunnen veranderen, en hoe zit dit met de alfa- en betacellen van de alvleesklier? Dit werd onderzocht op een muismodel.

Het team zag dat alfacellen reageren op de complexe signalen die ze van nabijgelegen cellen krijgen in de context van het verlies van betacellen. Ongeveer 2% van de alfacellen kunnen zichzelf dusdanig herprogrammeren dat ze insuline produceren.

Door een stof te gebruiken die de celsignalering in de alvleesklier kan beïnvloeden, ging het percentage insulineproducerende cellen van 2% naar 5%. Dit is maar een kleine verhoging, maar toch een belangrijke stap bij het bestrijden van diabetes op eigen kracht.

“Als we meer kennis verzamelen over de mechanismen achter deze cel flexibiliteit kunnen we het proces onder controle houden en meer celidentiteiten veranderen, zodat er meer insuline geproduceerd wordt. “

“Dit zal een boost zijn voor behandelingen, niet alleen voor stofwisselingsstoornissen zoals diabetes, maar ook voor andere ziektes. Alzheimer’s bijvoorbeeld: een ziekte waarbij de functie van specifieke hersencellen achteruit gaan.”

 “Het vermogen van cellen om van identiteit en functie te veranderen, kan een belangrijke ontdekking zijn om ziektes te behandelen die door celdood veroorzaakt wordt, zoals Alzheimer’s en cellulaire schade als gevolg van een hartaanval.  

-studieauteur