Dit zijn de voordelen van 1 maand alcoholvrij

wijn4-1.jpg


Veel van ons genieten dagelijks van een glaasje wijn of bier. Een nieuw onderzoek laat zien wat de voordelen zijn voor onze gezondheid van 1 alcoholvrije maand. In dit artikel zie je al deze voordelen op een rij!

Maand alcoholvrij: voordelen

wijn1.jpg
Een maand geen alcohol drinken geeft meer energie en een betere nachtrust

De voordelen zijn op een rij gezet door in een studie van de University of Sussex, Engeland. Hoezeer we ook genieten van ons dagelijkse glaasje, het spreekt eigenlijk voor zich dat een alcoholvrije maand erg gunstig is omdat drinken een grote risicofactor is voor kanker, lever- en cardiovasculaire aandoeningen. Deze voordelen zijn dan ook nog eens langdurend.

Meer energie, betere nachtrust

In januari 2018 deden 2821 deelnemers mee aan de alcoholvrije uitdaging, met betere energieniveaus en een gezonder lichaamsgewicht als resultaat. De deelnemers voelden ook nog maanden na de uitdaging minder behoefte om te drinken.

Alcoholvrije maand: boost voor gezondheid

wijn2.jpg
Alcohol skippen geeft de gezondheid een boost

Het skippen van alcohol voor een maand hielp de deelnemers de rest van het jaar om minder te drinken. Excessief drinken nam tevens enorm af. Er waren ook directe voordelen: 9 op de 10 deelnemers sliepen beter en 3 op de 5 verloor gewicht.

De voordelen waren ook aanwezig bij de deelnemers die er niet helemaal in slaagden om de hele maand alcoholvrij te blijven.

De lijst van voordelen is lang

 • 93% van de deelnemers meldde het gevoel te hebben iets bereikt te hebben
 • 88% vond het fijn dat er geld bespaard werd
 • 80% voelde meer de controle over drinkgedrag
 • 76% begreep beter waarom en hoe de verleiding om te drinken tot stand kwam
 • 71% leerde dat alcohol niet nodig was om het leuk te hebben
 • 71% ervaarde een betere nachtrust
 • 70% ervaarde een betere gezondheid
 • 67% had meer energie
 • 58% verloor gewicht
 • 57% had een betere concentratie
 • 54% ervaarde een betere gezondheid van de huid

Alcohol remt vetstofwisseling

wijn3.jpg
Alcohol kan voor gestage gewichtstoename zorgen, en dit komt niet perse door de calorieën!

Meer dan de helft van de deelnemers verloor dus gewicht door de alcoholvrije maand. Wanneer je met regelmaat drinkt, kom je inderdaad gestaag aan. Dit ligt niet zozeer aan de calorieën die in alcohol zitten, maar doordat alcohol een enorm remmend effect op de stofwisseling heeft. Dit is vooral het geval vanaf middelbare leeftijd. Het remmende effect betreft vooral de vetstofwisseling. En die verbranding kan met maar liefst 73% zakken.

Meer informatie over het remmende effect van alcohol op de stofwisseling:

Waarom afvallen niet lukt als je dagelijks wijn nuttigt