Hummus: het gezonde alternatief voor dressings

hummus2.jpg

Hoe gezond is hummus, de populaire oosterse spread van kikkererwten? Met een inhoud die rijk is aan gezonde vetten, vezels en proteïnen is hummus echt heel gezond! Kortom: het gezonde alternatief voor dressings. Maar dit is ook afhankelijk van de manier waarop je het consumeert.

Hummus: gezond alternatief

Ben je een fan van de mediterrane of oosterse keuken, dan ken je waarschijnlijk de lekkere smaak van hummus. Of je kent het uit de tijdschriften en van de blogs. Hoe gezond is deze dip eigenlijk?

Arabische dip van kikkererwten

hummus1.jpg
Hummus is gezond, smakelijk en voedzaam. De ideale dip en een alternatief voor mayonaisse, sauzen en dressings

Hummus is een arabische dip gemaakt van de puree van gekookte kikkererwten. Hieraan worden olijfolie, citroensap, zout en knoflook gevoegd. Hoewel de dip eerst alleen in het midden oosten en in de mediterrane landen populair was, is het inmiddels ook erg geliefd bij ons.

Gezonde dip

Als smaakmaker wordt hummus geserveerd bij pita, falafel, vlees, gevogelte en kop en/of groenten. Het is heerlijk bij je wortels of komkommer. Je kunt het versieren met peterselie, paprika(poeder), olijven, augurken en tomaten. Natuurlijk is hummus het gezonde alternatief voor mayonaisse en andere sauzen.

Voor de calorieën hoef je het niet te laten. Per eetlepel bevat deze pasta 30 calorieën. Aangezien het een bijgerechtje is, een smaakmaker, consumeer je er niet veel van. Met de spread krijg je 2 gram plantaardige proteïnen binnen, 5 gram vet, 3 gram koolhydraten, 1 gram vezels en 80 mg zout. De smakelijke pasta is een bron van ijzer en vitamine C.

Dit alleen al maakt hummus gezond.

Spread vol nuttige ingrediënten

kikkererwten.jpg
Met de spread van kikkererwten krijg je een hoop nutriënten binnen

Maar er zijn nog meer redenen om deze spread te nemen. Wat deze oosterse pasta ook zo gezond maakt, is dat elk ingrediënt iets voor je lichaam doet. Ieder bestanddeel is goed voor je hart, botten en meer.

  • Kikkererwten: deze peulvruchten staan bekend om de hoeveelheid vezels en proteïnen die het bevat. Dit maakt ze erg geschikt voor wie vooral plantaardig wil eten. Deze peulvruchtjes voorzien je van calcium, kalium, mangaan, magnesium, zink, vitamine K en choline. Knoflook: de gezondheidsvoordelen van dit sterk aromatische kruid kennen we erg goed! Knoflook bevat allicine, een stof met antimicrobiële en antibacteriële effecten. Wil je je bloeddruk naar beneden hebben, dan eet je knoflook.
  • Olijfolie: niet minder gezond. Overladen met de gezonde vetten en antioxidanten verlaagt deze olie ontsteking, is het gunstig bij reumatoïde artritis, voorkomt het beroertes en hartaandoeningen en bestrijdt het zelfs neurodegeneratieve ziektes.
  • Citroensap: vul op deze website “citroensap” in het zoekvenster, en je ziet meerdere artikelen over onderzoeken waaruit het gezonde effect van citroensap blijkt. Het kan zelfs de bloeddruk verlagen.

Zoals eigenlijk bij de meeste voeding, eet je hummus ook gewoon met mate. Twee eetlepels wordt gezien als een portie. Als je de pasta kant en klaar koopt, let dan op de natrium-inhoud en andere ingrediënten. Soms kun je het beter zelf maken. Het is heel eenvoudig! En zo heb je tenminste de controle over wat erin zit.

Zelf hummus maken: zo eenvoudig!

Je kunt meer toevoegen aan je voedzame dip dan de eerder genoemde ingrediënten. Denk bijvoorbeeld eens aan zwarte peper, kurkuma, kaneel, oregano en chilipeper. Omdat kaneel je bloedsuikerspiegel in balans brengt, is het een nuttig ingrediënt. Hiernaast zul je verbaast zijn hoe goed deze specerij bij de pasta past!

Heb je een blender, ga dan aan de slag! Combineer kikkererwten uit blik met knoflook, citroensap, olijfolie en de andere ingrediënten en maak er een mooie puree van. Wil je Thai-style gaan voeg er dan nog kurkuma, koriander, kerrie of cayennepeper aan toe.

Een smakelijk recept is

1 blikje kikkererweten

1.5 eetlepel tahini

2 tenen knoflook gehakt

1 eetlepel olijfolie

halve theelepel zout  kijk hier voor de alternatieven voor keukenzout

sap van 1 citroen