Vasten geeft boost aan metabolisme

vasten.jpg

Om je metabolisme te versnellen, ga je vasten. Dit lijkt paradoxaal. Maar volgens Japanse onderzoekers gebeuren er tal van gunstige processen in je lichaam door vasten. HIermee rem je ook veroudering. Vasten geeft je metabolisme en gezondheid een aanzienlijke boost.

Antioxidatie in plaats van oxidatie

Wat er in het kort gebeurt als je vast: je lichaam gaat in de hongermodus en heeft vervanging voor brandstof nodig. Er vindt antioxidatie plaats, activatie van de mitochondrieën (de minuscule energiecentrales binnen de cellen). En dit is allemaal gunstig om je metabolisme weer een boost te geven.

Boost je metabolisme

Dat je hiernaast ook nog gewicht verliest is mooi meegenomen. Toch zit de echte winst in de toegenomen stofwisseling en de omkering van sommige effecten van veroudering.

Vasten maakt gezonder

bord.jpg
Vasten boost je metabolisme, en heeft nog tal van andere voordelen

De Japanse onderzoekers bestudeerden de onderwerpen veroudering en metabolisme al jaren, en waren op zoek naar de onbekende gezondheidsvoordelen van vasten. Anders dan ze verwacht hadden, merkten ze dat vasten heel duidelijk metabole activatie opwekt.

Vasten remt veroudering

De bevindingen  zijn gepubliceerd in Scientific Reports en geven een uitgebreide analyse. Hierin worden de vele effecten van vasten uitvoerig besproken. Ook hoe de concentratie van metabolieten verandert door de afwezigheid van eten. Metabolieten zijn stoffen die tijdens de chemische stofwisselingsprocessen ontstaan en die energie geven aan organismen. Als gevolg van vasten neemt de concentratie van maar liefst 44 metabolieten enorm toe. HIertoe behoren er 30 die eerder nog onbekend waren.

Aangezien de kwaliteit van sommige metabolieten achteruit gaat als je ouder wordt, is dit van belang voor het remmen van het verouderingsproces. Drie bekende metabolieten waarvan de kwaliteit vermindert komen van de aminozuren leucine, isoleucine en ophtalmic acid.

Langere levensduur

Dit drietal is erg belangrijk voor het behoud van spierweefsel en antioxidant activiteit. Door vasten neemt hun concentratie en kwaliteit weer toe. Wat uiteraard een verjongend effect heeft op de veroudering. Sterker nog: dit kan de levensduur verlengen, volgens de auteurs van de studie.

Stimulans voor cellen

Omdat het menselijk lichaam geneigd is koolhydraten voor snelle energie te gebruiken, gaat het op zoek naar alternatieve energievoorraden als koolhydraten niet langer beschikbaar zijn. Dus er worden andere energiebronnen aangeboord, en door dit proces hopen butyraten, carnitine en vertakte-keten aminozuren zich op.

Maar er gebeurt meer. Er vindt een toename plaats van stoffen die door de citroenzuurcyclus geproduceerd worden. Tijdens deze cyclus komt er opgeslagen energie vrij, wat de mitochondrieën aanzet tot “overwerk.” Ook verbetert vasten het metabolisme van purine en pyrimidine: chemische stoffen die een sleutelrol spelen bij genexpressie en proteïne synthese. Vasten reprogrammeerd de functie van de cellen, wat bevorderlijk is voor de homeostase in de cellen en waardoor de genexpressie zich aanpast.

Antioxidanten die cellen beschermen

Vervolgens geven purine en pyrimidine een boost aan de productie van antioxidanten. Dit uit zich in de toename van meerdere antioxidanten in de 58 uren die volgen na het vasten. Deze antioxidanten beschermen de cellen op hun beurt weer van de vrije radicalen die tijdens de stofwisseling ontstaan.

Al met al zijn dit gunstige gebeurtenissen die dankzij vasten ontstaan. Ook andere studie tonen dat calorierestrictie en vasten de levensduur verlengen.

Zodoende heeft de methode een duidelijk antiaging effect.

Als je vast doe dit dan verstandig. Je hoeft je niet 24 uur of langer van eten te onthouden. Je kunt eerder denken aan onthouding van eten voor de duur van 8 uur. Het is bewezen dat kortstondig vasten de gezondheidsvoordelen biedt. Hier zijn wat ideeën om te vasten.  Zorg dat je gehydrateerd blijft en ga wat eten als je je niet lekker voelt.