Knoflook: natuurlijke ontstekingsremmer die nierfunctie verbetert

OEDGEZOND.INFO

Knoflook verlaagt de bloeddruk, dat is bekend. Dat het kruid ook een effectief middel tegen ontsteking is, kan voor velen een verrassing zijn. Toch laat een uitgebreide klinische test zien, dat knoflook een nuttig natuurlijk middel is om ontstekingsmarkers te verlagen. Hiernaast verbetert het kruid de nierfunctie.

Knoflook: minder ontsteking, betere nierfunctie

Zoek je een middel tegen ontsteking? Denk dan aan knoflook!

Knoflook verlaagt al ontstekingsmarkers, en hiermee ook ontsteking, bij 400 mg knoflookextract. Dit wordt dan twee keer per dag genomen. In de klinische test werd dit gebruikt bij mensen met een nierziekte. Het natuurlijke middel bleek erg effectief te zijn.

Kruiden ter preventie en behandeling

Men gebruikt sinds een paar jaar steeds vaker kruiden om ziektes te voorkomen. Vooral knoflook, gember en kurkuma zijn erg populair. Vooral bepaalde kruidencombinaties, zoals die van gember-kurkuma, zijn erg krachtig. Hiernaast wordt keer op keer van deze -en ook andere- kruiden hoe nuttig ze zijn ter preventie en bestrijding van infecties, virussen en ziektes. Erg goedkoop en vaak zonder al te veel bijwerkingen. Van knoflook is al bekend dat het ontsteking en oxidatieve stress bestrijdt. 1

Knoflook ook tegen coronaire vaatziekten

Het is dus best een indrukwekkende werking, die dit gewone huis-tuin-en-keukenkruid heeft. Je kunt knoflook dus beschouwen als effectief middel om ontsteking te remmen. Dit voordeel is te danken aan de zwavelbestanddelen die het bevat. 2  Zo remt één zwavelbestanddeel, thiacremonone, de activatie van bepaalde moleculen die de sleutels tot ontsteking zijn. Nog een voordeel is de indamming van sommige ontstekingsstoffen die ook verantwoordelijk zijn voor coronaire vaatziekten. 3  4  

Goede electrolytenbalans dankzij knoflook

Knoflook verbetert de nierfunctie, en zorgt voor een betere electrolytenbalans

Dan leidt de inname van knoflook nog tot een toename van de kaliumspiegel. Knoflook helpt dan ook in het herstel en behoud van een goede electrolytenbalans. 5 Als gevolg van knoflookconsumptie vindt er een betere heropname van natrium en kalium plaats, en verbetert dit de nierfunctie. 6  

Nuttig bij chronische nieraandoeningen

Dit zijn belangrijke bevindingen voor mensen met een chronische nieraandoeningen. Ook voor mensen met een te hoge vetspiegel is knoflook enorm bevorderlijk.

Andere onderzoeken laten zien hoe dit sterk aromatische kruid de lipiden waarden verlaagt, glucosespiegel reguleert, de systolische bloeddruk verlaagt en de biomarkers van ontsteking verlaagt. 78 9, 10 11, 12,13  14, 15, 16  Dankzij knoflook neemt de productie van ontstekingsstoffen (cytokinen) in endotheelcellen af. Dit creëert een anti-inflammatoire genexpressie profiel en zorgt voor een aangepast metabool profiel van vetcellen. 17, 18

Aanbevolen artikelen