Bij fibromyalgie en endometriose hoger risico op auto immuunziekten

Melatonine bij fibromyalgie vermindert pijn

Vrouwen met fibromyalgie en endometriose hebben een hoger risico op auto immuunziekten. Ook komen mentale aandoeningen vaker voor bij deze patiënten, meldt een studie in American Journal of Reproductive Immunology.

Verband tussen fibromyalgie, endometriose en auto immuunziekten

pijn2.jpg

De link tussen fibromyalgie, endometriose en auto immuunziekten werd in
de studie onderzocht

Wat is endometriose

Endometriose is een chronische complexe ziekte waarbij het weefsel van het baarmoederslijmvlies (endometrium) zich buiten de baarmoederholte bevindt. Dit weefsel zit op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het “groeit” daar, en zorgt naast chronische ontsteking ook voor chronische pijn en vruchtbaarheidsproblemen.

Wat is fibromyalgie

Fibromyalgie veroorzaakt ook chronische pijn, namelijk in de spieren, pezen en gewrichten. De aandoening heet ook wel weke-delenreuma. Niet zelden gaat fibromyalgie gepaard met ernstige vermoeidheid, cognitieve en psychische symptomen. De ziekte komt voornamelijk onder vrouwen voor.

Immuunsysteem: cruciale rol

ontstekinghersenen.png
Fibromyalgie heeft volgens onderzoeken ook te maken met ontsteking in de hersenen en een overreactief immuunsysteem

Hoewel de exacte oorzaken van fibromyalgie en endometriose nog niet helemaal bekend zijn, speelt het immuunsysteem een cruciale rol. Zo is bij fibromyalgie het immuunsysteem overreactief en ook is er een link met chronische ontsteking in de hersenen. Dat de rol van het immuunsusteem bij de aandoeningen cruciaal is, ondersteunen ook andere studies die suggereren dat fibromyalgie en auto immuunziekten veel voorkomen bij patiënten met endometriose.

Voor dit onderzoek voerde een groep wetenschappers een studie uit om het verband tussen de drie ziektes vast te stellen. Hiervoor gebruikten ze de data van 2.1 miljoen mensen. Vrouwen die zowel fibromyalgie als endometriose hadden werden vergeleken met een groep vrouwen die de condities niet hadden.

De studie

Van de 781.571 volwassen vrouwen, hadden er 6647 endometriose en 25425 hadden fibromyalgie. Hiervan werd 43% eerst gediagnosticeerd met weke-delenreuma en 17% kreeg in hetzelfde jaar voor beide ziektes de diagnose. Kortom: volgens de onderzoekers indiceert dit dat fibromyalgie bij 6% van de patiënten met endometriose aanwezig is.

Wat er verder nog uit de studie kwam: vrouwen met endometriose of fibromyalgie hadden een grotere kans op auto immuunziekten, zoals de prikkelbare darm, systemische lupus erythematosus en het Sjögren syndroom. Een feit dat wijst op het auto immuun karakter van endometriose en fibromyalgie, volgens de studieauteurs.

Ook hogere kans op depressie en angst

Ook ervaarden de vrouwen met beide aandoeningen eerder angst en depressie, en was de kans groter dat ze antidepressiva namen.

“Onze studie liet zien dat als endometriose en fibromyalgie gelijktijdig voorkomen, dit in verband staat met een hoge last (auto immuunziekte), depressie en angst. Voor zover we weten is dit het eerste onderzoek die de associatie tussen de condities onderzoekt.”