Dit is wat kurkuma met vetweefsel doet

combinatie gember kurkuma

Kurkuma is een bijzonder kruid en veelzijdig inzetbaar! Ook bij obesitas en problemen met de stofwisseling is de specerij erg nuttig. Lees in dit artikel wat kurkuma met vetweefsel doet.

Dat kurkuma veelzijdig inzetbaar is bij de preventie en behandeling van diabetes, cholesterol, hoge bloeddruk, obesitas, insulineweerstand, aderverkalking en dergelijke, is geen fabel. Er zijn enorm veel wetenschappelijke publicaties over.

Kurkuma, positief effect op vetweefsel

Het kruid gaat ook ontsteking tegen, bijvoorbeeld van het vetweefsel. Want wist je bijvoorbeeld dat vetweefsel bij overgewicht kan ontsteken? Door deze inflammatie wordt insuline niet meer goed aangemaakt, en je raakt in de fase van prediabetes of diabetes 2. Het is dus belangrijk om hier iets aan te doen.

Remt ontsteking in vetweefsel

De populaire goudgele specerij onderdrukt de biomarkers van ontsteking en de activatie van ontstekingsstoffen en ontstekingsbiomarkers. Ook richt het zich op de adipocytokines en interleukinen. Adipocytokines zijn bioactieve stoffen geproduceerd door het vetweefsel. Ze spelen bij fibromyalgie en lupus mogelijk een rol. Een adipocytokine is leptine: deze reguleert het hongergevoel. Kurkuma down-reguleert deze schadelijke stoffen (MCP-1, MCP-4, eotaxin, IL-1, IL-6, and IL-8). Verder remt het een bepaalde route (Wnt/β-catenine) die in nauw verband staat met obesitas. 1 Hiernaast wekt het de expressie van insuline-achtige groeifactoren op. 2

Kurkuma imiteert qua werking de thiazolidinediones,  anti-diabetes medicijnen die zich op PPAR-y in de levercellen richten 3

Betere opname van glucose

Over het effect van kurkuma op de vetcellen, zijn verscheidene studies gedaan. Behandeling met kurkumine, de bioactieve stof in de specerij, heeft een gunstige werking op de oxidatie van vetzuren in het vetweefsel. 4 De specerij zorgt zelfs voor een toegenomen opname van glucose uit cellen.

Kurkuma voorkomt atherosclerose

Dan is er nog adiponectine. Dit is een eiwit dat voornamelijk in de vetcellen wordt aangemaakt. Bij overgewicht is de adiponectine-concentratie een stuk lager. De specerij zorgt voor een hogere concentratie van deze eiwitten. Erg gunstig voor onze aderen, omdat adiponectine atherosclerose voorkomt. 5 6  

Kruiden die ook de negatieve gevolgen van  insulineweerstand en obesitas tegen gaan zijn chilipepers, zwarte peper, gember, kaneel en kruidnagel. Zwarte peper verlaagt lichaamsgewicht en vetpercentage. Gember richt zich vooral op de taille, maar doet qua vetverbranding hetzelfde als peper. 

Welke dosis?

Je ziet dat de geelwortel veel voordelen heeft voor je gezondheid, en ook zeker als het om insulineweerstand en obesitas gaat. Een van de eerste menselijke studies over de specerij toonde dat het obesitas-gerelateerde parameters verlaagt. Zo verlaagde het kruid de bloedsuikerspiegel bij diabetes patiënten. 7  Al vrij snel volgde een onderzoek dat demonstreerde hoe kurkuma de cholesterolspiegel reguleert. Een dosis van 10 mg kurkumine klaarde binnen een maand deze klus. Om atherosclerose terug te dringen was dezelfde dosis voldoende (twee keer per dag) en vond er binnen 2 weken al verschil plaats. 8 9

Kortom: erg nuttig bij metabole stoornissen

Kruiden zijn dus zeker nuttig bij metabole stoornissen, en dit geldt in het bijzonder voor kurkuma. Het is relatief goedkoop in gebruik en ook nog veilig. De effectiviteit maakt ze eigenlijk onmisbaar in het dagelijks dieet. Voeg dus kruiden toe, vooral kurkuma, om je gezondheid te ondersteunen en metabole stoornissen in te dammen.