Cannabinoïden onderdrukken darmkanker

opgezette buik remedies

Cannabinoïden krijgen al geruime tijd positieve aandacht. Nu weer, in verband met darmkanker. De heilzame stoffen onderdrukken namelijk deze vorm van kanker.  Interessant is ook, dat omega-3 vetzuren hier een activerende rol in spelen.

Hoe cannabinoïden darmkanker onderdrukken

Een team van de Pennsylvania State University College of Medicine testte honderden cannabinoïden op meerdere types darmkankercellen in een lab. Van alle cannabinoïden bleken 10 synthetische de groei van kankercellen te stoppen.  Meestal gaan studies met betrekking tot cannabinoïden over THC en CBD, maar in dit geval waren deze fyto cannabinoïden niet het onderwerp (respectievelijk tetrahydrocannabinol en cannabidiol).  De bevindingen zijn gepubliceerd in journal Cannabis and Cannabinoid Research.

Nu de bestanddelen geïdentificeerd zijn, willen de onderzoekers ze veranderen om ze krachtiger te maken tegen kankercellen. Vervolgens is het doel om ze in medicijnen te verwerken.

Darmkanker is een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Waar de ziekte nog niet zo lang geleden vooral oudere mensen trof, wordt er een flinke toename verwacht onder jongvolwassenen.

Hoewel de redenen niet helemaal duidelijk zijn, hebben obesitas, veranderingen in voeding en een toename in zittende leefstijl hier mee te maken. Veel zitten versnelt in raptempo biologische veroudering met alle ziekten van dien.

Verandering van celgedrag

Zoals bij veel aandoeningen, spelen cannabinoïden hier ook weer een positieve rol. Cannabinoïden zijn een groep stoffen die invloed uitoefenen via cannabinoïden receptors. Die receptors hebben we allemaal: ze bevinden zich op of in cellen. Doordat deze eiwitten signalen ontvangen, veranderen ze het gedrag van cellen.

Natuurlijke stoffen uit cannabis

cannabis.jpg?fit=800%2C600&ssl=1
Cannabis bevat stoffen die darmkanker onderdrukken

In wat voor categorieën zijn deze cannabinoïden dan in te delen? In ieder geval zijn er 3 hoofdcategorieën. Je hebt de fyto-cannabinoïden die van nature in cannabis voorkomen. Dan zijn er nog de endocannabinoïden die een biologisch systeem vormen binnen het lichaam. En als laatste heb je de synthetische, die natuurlijk in een lab gecreëerd worden. Wat betreft het endocannabinoïde systeem, is er in toenemende mate bewijs dat dit in belangrijke mate lichamelijke en andere ziektes reguleert. Aan de hand hiervan ligt in onderzoeken met cannabinoïden de focus vaak op pijn, angst en depressie.

Focus op kanker

Maar de focus ligt ook steeds vaker op kanker, als het om cannabinoïden gaat.

Hoewel we THC en CBD inmiddels waarschijnlijk goed kennen -wie heeft er niet van gehoord- lag de focus in dit onderzoek niet op deze fyto cannabinoïden, maar op de synthetische varianten.   

Uit een “voorraad” van 370 moleculen identificeerden ze 10 stuks die de levensvatbaarheid van kankercellen begrensten. En dit maar liefst bij 7 verschillende soorten darmkankercellen uit menselijke tumoren. Kortom: het waren behoorlijk efficiente en krachtige onderdrukkers van kanker, aldus de auteurs.

Misschien zijn we nu een beetje teleurgesteld omdat het om synthetische cannabinoïden gaat en niet om de fyto-versie. Want moet er nu eerst nog iets ontwikkeld worden voordat we ervan kunnen profiteren? En waarschijnlijk hangt daar een zeker kostenplaatje aan.

Fyto cannabinoïden geneeskrachtig

Maar gelukkig, ook de fyto cannabinoïden hebben een positieve werking op darmkanker. Dus als je je flesje voor een redelijke prijs in de winkel koopt, werk je echt wel aan gezonde darmen. De fytostoffen uit Cannabis sativa werken actief samen als ze darmkankercellen onderdrukken. Met andere woorden: ze hebben een synergische werking. 1

Dood van kankercellen

Er zitten maar liefst meer dan 500 bestanddelen in cannabis, waarvan meer dan 100 fytocannabinoÏden. 2 En dat ze een remmend effect hebben op ook andere vormen van kanker, laat tal van onderzoeken zien. Want daaruit blijkt dat ze uitzaaiing en angiogenese voorkomen en tot de dood van kankercellen leiden. Dit komt dan met name door THC en CBD. 3  4 5 6 7 8

Omega-3 vetzuren activeren pijnstillend systeem

Onlangs publiceerde the Journal of Medicinal Chemistry ook iets interessants. Namelijk dat ons endocannabinoïde systeem (ECS) -dat als natuurlijke pijnstiller fungeert- ook kanker bestrijdende eigenschappen heeft als het geactiveerd wordt door omega-3 vetzuren.

avocado.jpg

Omega-3 vetzuren activeren ons pijnstillende endocannabinoïde systeem. Zalm, avocado en noten zitten vol met deze gezonde vetzuren.


Endocannabinoïden zijn moleculen die in ons hele lichaam zitten: in de hersenen, andere organen, weefsels en zelfs in onze immuuncellen. Dankzij het feit dat het ECS samenwerkt met het centraal zenuwstelsel en immuunsysteem, vermindert het pijn en ontsteking. Dit gebeurt op precies dezelfde manier als cannabinoïden uit cannabis dit doen.

Het is een interessant gegeven dat endocannabinoïden door het lichaam geproduceerd worden, als er omega-3 vetzuren omgezet worden! De vetzuren maken de actieve stoffen uit cannabis nog actiever en krachtiger.