10x Ontbijt voor een kickstart van de dag

ontbijt5.jpg

Door te ontbijten verlies je beter gewicht. Recente studies laten zien dat ochtend calorieën efficiënter gebruikt worden dan avond calorieën, waardoor de stofwisseling ook verbetert. Een nieuwe studie bevestigt dit. Deze 10 ontbijt ingrediënten kun je prima met elkaar combineren!

Er wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Recente onderzoeken bevestigen dat dit inderdaad zo is. Je breekt het vasten van de nacht, en geeft je metabolisme een goede start. Maar kies je ontbijtproducten dan zorgvuldig! Door te ontbijten met nutriënt- en  antioxidantrijke voeding, geef je je lichaam de beste brandstof om de dag door te komen.

Een goed ontbijt is onmisbaar voor stofwisseling en gewicht

Goed ontbijt = kickstart van de dag

Havermout: voorkomt overeten

Met een goed ontbijt geef je je dag een goede start

Gezond ontbijten voorkomt overeten later op de dag. Aangezien havermout een nutritionele krachtbron is houdt het je lang verzadigd. En verlaagt het zelfs je cholesterol! In havermout zitten beta glucanen, een dik en plakkerig vezeltje dat voor dit volle gevoel zorgt. Havermout doet dit een stuk beter dan corn flakes. 1 Trouwens, wat dacht je van de antioxidanten, omega-3 vetzuren, foliumzuur, kalium en lage glycemische index: als dat geen goed begin van de dag is!

Eieren: hoogwaardige proteïnen

Natuurlijk zijn eieren erg populair als ontbijt, en niet alleen omdat ze lekker zijn. Begin de dag met een voedzaam eitje en je start met een portie proteïnen van hoge kwaliteit. Hoewel sommige mensen nog steeds denken dat eieren ongezond zijn in verband met het cholesterol, laat onderzoek zien dat dit niet gefundeerd is. 2 Een kleine studie laat zien dat mensen met diabetes type 2 baat hadden bij eieren, omdat dit het cholesterol …verbeterde. 3 Dit kwam omdat een ei de koolhydraatinname verlaagt.

Een bijkomend voordeel was hier wel dat de buikomvang, het gewicht en lichaamsvet alle afnamen.

Noten en notenboter: gezonde vetten

Ook voeding waar je echt iets aan hebt! Wist je dat je voedingstekorten uitstekend kunt aanvullen met pinda’s en pindakaas? En elke type noot heeft weer zijn eigen pluspunten. Maar alle noten bevatten antioxidanten, magnesium, kalium en zeer gezonde vetten. En lees dit: mensen die 7 x per week of vaker noten consumeerden verlaagden hiermee de kans op vroegtijdig overlijden met 20%. Dit bleek uit een 30 jaar lange studie! 4 Kortom: gezonder kan het bijna niet. Het leuke is dat je er zulke veelzijdige dingen mee kunt doen. Smeer het op toast, doe het door je yoghurt of gooi een paar noten door roerei.

Alle bewezen voordelen van noten op een rij

koffiekaneel2-800x533.jpg
De boost die koffie geeft vinden velen onmisbaar. Een kop koffie bevat dan ook nog eens antioxidanten

Koffie: pittige boost

Koffie in het rijtje van gezonde ontbijtproducten? Jawel, koffie biedt ook gezondheidsvoordelen. Namelijk, het bevat antioxidanten die ontsteking remmen. En dan voorkomt het ook nog de kans op diabetes type 2.  5 Ook cafeïnevrije koffie heeft deze voordelen.

Bessen: voor je hart

Bevroren besjes uit de diepvries zijn een uitkomst. Je kunt ze het hele jaar door eten en ze zijn een geweldige start in de morgen. Omdat ze vezelrijk zijn, caloriearm en veel antioxidanten bevatten. Als je ze tot een vaste gewoonte maakt, verlaag je de kans op een hartaanval. 6  Net als noten zijn besjes zo goed in te passen in je ontbijt. Besprenkel je yoghurt of kwark of doe ze in je smoothie.

Lijnzaad: betere cholesterolspiegel

We kennen allemaal de voordelen van omega-3 vetzuren. Je kunt dit gezonde zaad natuurlijk prima combineren met de andere ontbijt ingrediënten. Of je nu een betere insulineweerstand wilt, een gezonde cholesterolspiegel of bescherming tegen borstkanker 7 8 9 10

Griekse yoghurt: calcium

Niet alleen lekker romig, ook nog eens een goede bron van proteïnen. Deze yoghurt bevat namelijk meer proteïnen dan een standaard yoghurt product. Het is fijn dat het ook nog eens rijk aan calcium is en probiotica bevat waar je darmen en immuunsysteem blij mee zijn.

Thee: antioxidanten

Als je niet van koffie houdt, geniet dan van een lekkere kop thee bij het ontbijt. Zowel witte, zwarte als groene thee bevat antioxidanten. De groene thee zou dan ook een gezond gewicht bevorderen.

Cottage cheese: voor je spieren

Eveneens een powerhouse. Voeding die goed verzadigt is altijd welkom, en dit product bedwingt de eetlust net zo efficiënt als eieren. 11 Hiermee krijg je dan tegelijkertijd b-vitamines, vitamine A en calcium binnen.

Waarom je spieren cottage cheese nodig hebben

Bananen: resistent zetmeel

Een kaliumrijke gezonde ochtend snack en een nuttige aanvulling op je ontbijt. Een banaan bevat resistent zetmeel, dat niet verteerd wordt door je lichaam. Dus reist het onveranderd door je lichaam, en wordt het aangezien voor vezels. Voor dit effect neem je bij voorkeur de onrijpe banaan. Bananen zijn super in combinatie met notenboter of havermout.