Gezondere darmflora, eet dadels

dadels4.jpg
Wil je je darmflora en stofwisseling verbeteren, eet dan dadels. Dadels zorgen voor een toename van de gezonde bifidobacteria in de darmen. Weliswaar suikerrijk, toch zullen de effecten ervan op gewicht, ontsteking, darmen en bloedsuiker je verrassen. Lees over de bewezen voordelen van deze zuidvrucht!

Gezondere darmflora, eet dadels

dadels6.jpg

De smakelijke zoete vrucht van de palmboom wordt vaak vermeden vanwege de suikers. Dit verdient dit Oosterse hapje niet, omdat het een hele nuttige en gezonde snack is. Juist voor het gewicht en de stofwisseling! Ook voor de darmen doen dadels verrassende dingen.

We weten hoe belangrijk gezonde darmbacteriën zijn. De invloed van het darmmicrobioom gaat ver en bepaalt zelfs onze voedingskeuzes. Maar ook onze stemming, door de signalen die ze afgeven naar ons brein. In het “dossier darmbacteriën” vind je tal van artikelen die gaan over de belangrijke rol die darmflora spelen bij onze mentale en lichamelijke gezondheid.

Dossier Darmbacteriën

Koolhydraten zijn onmisbaar

Ja, in dadels zitten veel koolhydraten (zetmeel, suikers). Niet alle koolhydraten zijn slecht. Zo doe je bijvoorbeeld met een koolhydraatarm dieet jezelf best te kort. Ons brein en lichaam heeft ze hard nodig, ze zijn een belangrijke energiebron. Het is beter om onderscheid te maken tussen (“slechte versus gezonde”) koolhydraten dan om ze uit de weg te gaan.

Eet dadels voor meer bifidobacteria

Want neem nu de oosterse snack: deze carbs doen gunstige dingen voor je spijsvertering en darmflora. Je kunt ze in twee soorten indelen: verteerbare en niet-verteerbare. Verteerbare kh’s worden afgebroken in de dunne darm, en hieronder vallen zetmeel en suikers (glucose, fructose, sucrose en lactose). Terwijl dit gebeurt zetten de stoffen glucose vrij naar de bloedbaan en stimuleren ze de insulinerespons. Mensen die veel van de genoemde suikers eten, in de vorm van dadels, hadden een overvloed aan Bifidobacteria. Bij obesitas en andere aandoeningen zijn er lagere concentraties van deze bacteriesoort gemeld.
12

Antioxidanten in de zuidvrucht

dadels5.jpg
Van alle gedroogde vruchten bevatten dadels de meeste antioxidanten

Dankzij de samenstelling van de zuidvrucht is het een hoge bron van energie, die weinig vet en proteïnen bevat. Wat er wel in zit -behalve de suikers- is selenium, koper, kalium en magnesium. Een dosis van 100 gram bevat 314 calorieën en voorziet in 15% van de ADH van deze mineralen. Naast de genoemde mineralen zitten vitamine B complex en vitamine C er ook. Heb je vezels nodig, dan is de dadel ook toepasbaar. Per 100 gram krijg je 8 gram vezels binnen.

Naast vitamines en mineralen is de vrucht nog een bron van polyfenolen. Hieronder vallen ook de “verjongende” fenolzuren.   Deze fenolzuren toonden aan de groei van darmkankercellen te remmen.
34

Je ziet dat dadels een goede bron van antioxidanten zijn, en een geschikte aanvulling op het dagelijks dieet. De dadel kun je zien als functionele voeding. 5

Wist je dat de dadel van alle gedroogde vruchten de meeste antioxidanten bevat? 6

Dadel als medicinale voeding

In een publicatie in Journal Critical Reviews in Food, Science and Nutrition wordt de dadel zelfs medicinale voeding genoemd. Hoewel de vrucht vol suikers zit, hebben veel soorten toch een lage glycemische waarde.
7

Gunstig bij diabetes

Zodoende is de vrucht gunstig bij diabetes, wat velen zal verrassen. Hoe en waarom de snack positief werkt bij diabetes is niet helemaal bekend. In ieder geval heeft het wel te maken met een stimulans van insuline en een beperking van de opname van glucose, dankzij de vrucht. 8 9 10

Extract van de dadel toonde bij zowel diabetische ratten als mensen voor een verbetering van de glucosespiegel te zorgen. Bij mensen met diabetes zorgde dit ook voor betere lipiden waarden. 11 12 13

Snack tegen ontsteking

Een andere bijzondere werking is die van de ontstekingsremmende. Ontsteking is de oorzaak van veel aandoeningen, en zelfs bij depressie lijkt dit een rol te spelen. Als het lichaam goed in staat is om inflammatie te bestrijden, hebben we daar veel baat bij. Omdat we dan beter bestand zijn tegen infecties, wonden, gifstoffen, allergenen en andere stimuli. 14 Nu zijn er veel natuurlijke middelen die ontsteking remmen, denk bijvoorbeeld maar eens aan cacao.. Dadels zijn hier zeker aan toe te voegen.

Zuidvruchten bevatten alcohol- en waterextracten die allerlei pro-inflammatoire processen remmen.Omdat ze dit zo goed doen fungeren ze als natuurlijke ontstekingsremmers. 15 16 17 18

Top 12 Natuurlijke alternatieven voor ontstekingsremmers (bewezen)

Het leuke van dadels en andere antioxidantrijke en anti-inflammatoire voeding is dat deze zo makkelijk met elkaar te combineren is. Zo voeg je een paar dadels simpelweg toe aan je yoghurt. Met beide werk je aan gezonde darmflora, een betere stofwisseling en een beter gewicht.

17 . Mohamed DA, Al-Okbi SY. In vivo evaluation of antioxidant and anti inflammatory activity of different extracts of date fruits in adjuvant arthritis. Pol J Food Nutr Sci. 2004;13/54:397–402.

18  Eddine LS. Antioxidant, anti-inflammatory and diabetes related enzyme inhibition properties of leaves extract from selected varieties of Phoenyx dactylifera L. Innovare J Life Sci. 2013;1:14–18.