Hoe gember maagklachten en vette lever verbetert

trombose

Gember bij maagklachten en een vette lever: hoe kan deze specerij helpen? Dat gember over talloze medicinale kwaliteiten beschikt, tonen onderzoeken keer op keer aan. Ook voor de maag en lever is deze specerij nuttig. Hoe en bij welke dosis? Een overzicht van de onderzoeken!

Gember bij maagklachten en vette lever

Heeft het zin om bij maagklachten gember te consumeren. Zeker! Gember verlicht een naar gevoel in de maag en de conditie van de vette lever. Van opgeblazen gevoel tot misselijkheid: gebruik gember!

Neem bijvoorbeeld misselijkheid: studies laten zien dat de specerij een probaat middel is om de klachten te verlichten. Hiervoor hoef je alleen maar 1500 mg te nemen. Ook slechte leverwaarden zet de inname van gember absoluut zoden aan de dijk. Bij ontsteking is de specerij zelfs net zo effectief als een bekende ontstekingsremmer.

Medicinale stoffen in gember

gember4.jpg
Gember verlicht maagklachten en de vette lever

Net als bij veel specerijen en kruiden het geval is, is de gemberwortel ook een slim kant-en-klaar pakketje van waardevolle medicinale stoffen. Het bevat fenolbestanddelen en terpenen. Zoals zingibereen, b-bisaboleen, a-curcumeen, paradolen.

Etherischie oliën in gemberwortel

Gingerol en shogaol zijn waarschijnlijk het bekendst. De scherpfrisse geur is te danken aan de etherische olieën (bij elkaar 50%)  die in de specerij zitten. Hiernaast vind je ook nog aminozuren, vezels, proteïnen, fytosterolen, vitamine A en nicotinezuur in deze exotische wortel.

1 2 3

Van brandend maagzuur tot en met verstopping

Dat gember een geneeskrachtige functie heeft, wisten de Chinezen 400 jaar voor Christus al. Het is een hele lijst van aandoeningen waarvoor de wortel werd gebruikt: bij koude koorts, keelpijn, infecties, artritis, reuma, spierpijn of andere pijn, krampen, hoge bloeddruk, dementie, zenuwziekten, kiespijn, astma en diabetes om er maar een aantal te noemen.  

Welke maagklachten?

Verstopping, diarree, dyspepsie, opgeblazen gevoel, maagvliesontsteking, oprispingen, brandend maagzuur, maagzweren, misselijkheid en braken.

4 5 6

Opgeblazen buik/maag verlichten

Hoeveel nodig?

Omdat gember de druk op de sluitspier van de slokdarm vermindert, helpt het bij dyspepsie. Kortom: je verruilt zo een opgeblazen gevoel voor een gevoel van opgeluchtheid. Hiervoor is een dosis van 100 mg gemberextract voldoende. Dit staat gelijk aan 2 gram gemberwortel en bevordert ook lediging van de maag. Deze lediging is nodig om van dyspepsie en misselijkheid af te komen.

Misselijkheid en braken

De meest voorkomende oorzaak van misselijkheid is natuurlijk zwangerschap. Het merendeel van de vrouwen ervaart dit in de eerste 3 maanden. Door elke 6 uur 250 mg gember te nemen verminder je deze klachten. De werking bij zwangerschap is uitvoerig bestudeerd.

Zelfs bij wagenziekte

Chemotherapie is de andere bekende reden voor misselijkheid, en ook hier laat veel literatuur zien hoe de specerij de klachten doelgericht verlicht. Dan zijn er nog wagenziekte of hoogtevrees, waarbij je eveneens gember kan inzetten.

Ook interessant: Gember Net Zo Effectief als Deze Pijnstillers en Medicatie

Vette lever

gemberthee.jpg
Met gemberthee drink je jezelf naar betere leverwaarden

Dit is nu echt een probleem van deze tijd. Met alcohol heeft dit niet altijd te maken: de non-alcoholic fatty liver heeft namelijk een behoorlijke opmars gemaakt, wereldwijd. Bewerkte gemaksvoeding en frisdranken zijn  hier schuldig aan. Maar ook medicatie en gebrek aan beweging vervetten de lever. De conditie is dan ook omkeerbaar door een andere leefwijze. Gezonde voeding en sport verbeteren een vette lever succesvol. Ook antioxidanten helpen.

Betere leverwaarden

Maar vergeet gember niet als je de gezondheid van je lever wilt verbeteren. Een dosis van 2 gram (supplement) toonde na 3 maanden inname dat de specerij de leverwaarden sterk verbetert. Ook neemt de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.

Prikkelbare darm

Bij de prikkelbare darm is het in de eerste plaats ook van belang om je vitamine D spiegel te laten testen. Want maar liefst 82% van de PDS-patiënten heeft een tekort aan vitamine D.  Vervolgens is het ook handig om gember te consumeren. Omdat gedemonstreerd is dat gember de prikkelbare darm doelgericht tot rust brengt.

Geen irriterende werking

Ondanks de scherpte van het kruid, heeft het geen irriterende of nadelige werking op de darmen. Ook hier neem je ongeveer 1 of 2 gram gember. Deze dagelijkse dosis brengt verlichting die al na een paar weken merkbaar is. Omdat de optimale dosis nog niet helemaal is vastgesteld, zul je hier zelf een beetje mee moeten experimenteren.

Ontsteking van maag- of darmslijmvlies

Gember net zo effectief als diclofenac bij gastroenteritis (ontsteking van het slijmvlies van maag of darmen). Sterker nog: Diclofenac resulteerde in dyspepsie en maagpijn. Dit geldt niet alleen voor gastroenteritis, maar ook voor osteoartritis; een dosis 1000 mg glucosamine in combinatie met 340 mg verlichtte net iets beter dan Diclofenac

Het is gebruikelijk om NSAID’s, non-steroïde ontstekingsremmers, te nemen bij ontsteking van het maag- of darmslijmvlies. Deze ontstekingsremmers zorgen op hun beurt wel weer voor maagklachten. Het is dus geen verkeerd idee om ter verlichting gember te gebruiken. Al helemaal niet als je weet dat de geneeskrachtige wortel net zo effectief is als diclofenac.

Risico op darmkanker verlagen

Heb je een verhoogde kans op darmkanker en wil je iets gezonds om deze kans te verlagen? Je hoeft hiervoor niet op zoek naar een of ander duur middel. Neem gember! Een aantal onderzoeken beschrijven hoe twee gram gember per dag al na 28 dagen een gunstig effect had op kankercellen.

Veiligheid van gember

Gember consumptie leidt zelden tot maagklachten zoals maagzuur en dergelijke. Hoewel een ongemakkelijk gevoel in de maag soms wel voorkomt. Sommige onderzoeken melden gember het bloed verdunt. Gember tijdens zwangerschap zou geen negatieve bijwerkingen hebben. Bespreek het gebruik van gember bij bloedverdunnende medicatie of zwangerschap voor de zekerheid met je arts.

Gember lijkt een onschuldige maar werkzaam middel bij gastrointestinale klachten. Een van de voordelen is dat je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt, en zo hoor je het ook te gebruiken. Specerijen en kruiden zijn niet bedoeld voor overmatige consumptie. Niet nodig, een kleine dosis is al effectief genoeg.

Referenties:

Abe N., Hirata A., Funato H., Nakai M., Iizuka M., Yagi Y., … Moriyama H. (2015). Swallowing function improvement effect of Ginger (Zingiber officinale). Food Science and Technology Research, 21(5), 705–714.

Ali B. H., Blunden G., Tanira M. O., & Nemmar A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology, 46(2), 409–420.

Ansari M., Porouhan P., Mohammadianpanah M., Omidvari S., Mosalaei A., Ahmadloo N., … Hamedi S. H. (2016). Efficacy of ginger in control of chemotherapy induced nausea and vomiting in breast cancer patients receiving doxorubicin‐based chemotherapy. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 17(8), 3877–3880.

Chittumma P., Kaewkiattikun K., & Wiriyasiriwach B. (2007). Comparison of the effectiveness of ginger and vitamin B6 for treatment of nausea and vomiting in early pregnancy: A randomized double‐blind controlled trial. Journal‐Medical Association of Thailand, 90(1), 15.

Chrubasik S., Pittler M., & Roufogalis B. (2005). Zingiberis rhizoma: A comprehensive review on the ginger effect and efficacy profiles. Phytomedicine, 12(9), 684–701.

Citronberg J., Bostick R., Ahearn T., Turgeon D. K., Ruffin M. T., Djuric Z., … Zick S. M. (2013). Effects of ginger supplementation on cell‐cycle biomarkers in the normal‐appearing colonic mucosa of patients at increased risk for colorectal cancer: Results from a pilot, randomized, and controlled trial. Cancer Prevention Research, 6, 271–281.

Dabaghzadeh F., Khalili H., Dashti‐Khavidaki S., Abbasian L., & Moeinifard A. (2014). Ginger for prevention of antiretroviral‐induced nausea and vomiting: A randomized clinical trial. Expert Opinion on Drug Safety, 13(7), 859–866.

Drozdov V. N., Kim V. A., Tkachenko E. V., & Varvanina G. G. (2012). Influence of a specific ginger combination on gastropathy conditions in patients with osteoarthritis of the knee or hip. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 18(6), 583–588.

Emrani Z., Shojaei E., & Khalili H. (2016). Ginger for prevention of antituberculosis‐induced gastrointestinal adverse reactions including hepatotoxicity: a randomized pilot clinical trial. Phytotherapy Research., 30, 1003–1009.

Ensiyeh J., & Sakineh M.‐A. C. (2009). Comparing ginger and vitamin B6 for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy: A randomised controlled trial. Midwifery, 25(6), 649–653.

Eslamparast T., Eghtesad S., Poustchi H., & Hekmatdoost A. (2015). Recent advances in dietary supplementation, in treating non‐alcoholic fatty liver disease. World Journal of Hepatology, 7(2), 204–212.

Ghochae A., Hekmat Fshar M., Amin G., Ali Vakili M., Eshghi Nia S., Sanagoo A., & Joybari L. (2013). The survey of the effect of ginger extract on gastric residual volume in mechanically ventilated patients hospitalized in the Intensive Care Units. Advances in Environmental Biology, 7(11), 3395–3400.

Grøntved A., Brask T., Kambskard J., & Hentzer E. (1988). Ginger root against seasickness: a controlled trial on the open sea. Acta oto‐laryngologica, 105(1–2), 45–49.

Grzanna R., Lindmark L., & Frondoza C. G. (2005). Ginger—an herbal medicinal product with broad anti‐inflammatory actions. Journal of Medicinal Food, 8(2), 125–132.

Haniadka R., Saldanha E., Sunita V., Palatty P. L., Fayad R., & Baliga M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food & Function, 4(6), 845–855.

Hu M.‐L., Rayner C. K., Wu K.‐L., Chuah S.‐K., Tai W.‐C., Chou Y.‐P., … Hu T.‐H. (2011). Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. World Journal of Gastroenterology, 17(1), 105–110.

Thoma C., Day C. P., & Trenell M. I. (2012). Lifestyle interventions for the treatment of non‐alcoholic fatty liver disease in adults: A systematic review. Journal of Hepatology, 56(1), 255–266.

Van Tilburg M. A., Palsson O. S., Levy R. L., Feld A. D., Turner M. J., Drossman D. A., & Whitehead W. E. (2008). Complementary and alternative medicine use and cost in functional bowel disorders: A six month prospective study in a large HMO. BMC Complementary and Alternative Medicine, 8(1), 46.

Van Tilburg M. A., Palsson O. S., Ringel Y., & Whitehead W. E. (2014). Is ginger effective for the treatment of irritable bowel syndrome? A double blind randomized controlled pilot trial. Complementary Therapies in Medicine, 22(1), 17–20.

Wu K.‐L., Rayner C. K., Chuah S.‐K., Changchien C.‐S., Lu S.‐N., Chiu Y.‐C., … Lee C.‐M. (2008). Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans. European Journal of Gastroenterology & Hepatology, 20(5), 436–440.

Yagihashi S., Miura Y., & Yagasaki K. (2008). Inhibitory effect of gingerol on the proliferation and invasion of hepatoma cells in culture. Cytotechnology, 57(2), 129–136.