Light (fris) drank: kans op beroerte na de menopauze

frisdrank2.jpg

Light (fris) drank verhoogt de kans op een beroerte na de menopauze. Consumptie ervan is gevaarlijk en leidt ook tot hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden. De link tussen drank met kunstmatige zoetstoffen en een beroerte is het sterkst, omdat ze de aderen verkalken.

Light (fris) drank verhoogt kans op beroerte

Aderverkalking

frisdrank.jpg
Light (fris) drank verhoogt de kans op een beroerte na de menopauze. Omdat ze de aderen verkalken. Dit geldt voor alle dranken met kunstmatige zoetstoffen.

Light frisdrank en drankjes verhogen de kans op een beroerte bij vrouwen na de menopauze. Omdat light drank de aderen verkalken, vergroten ze ook de kans op hartaandoeningen en overlijden. Het is welbekend dat light (fris) drank leidt tot obesitas, vette lever en insulineweerstand. Nu blijkt dat het ook de kans op een beroerte verhoogt, na de overgang. Dit is een van de bevindingen uit een 10 jarige studie onder tienduizenden postmenopauzale vrouwen, gepubliceerd in journal Stroke. Drankjes die kunstmatig gezoet zijn, verkalken de aderen. Dit geldt met name voor de kleine bloedvaten.

Alle drankjes met kunstmatige zoetstoffen

Dus het is duidelijk dat wanneer je graag caloriearme frisdrank en vruchtensappen drinkt, je dit beter kunt vervangen door water of thee.

Aan het onderzoek deden 81,714 postmenopauzale vrouwen mee, in de leeftijd van 50-79 jaar. Tijdens de studie werden de vrouwen ruim 10 jaar gevolgd. Het ging niet alleen om frisdrank, maar om alle light drank.

Twee of meer per dag: gevaarlijk

Het soort zoetstof maakte niet uit, de conclusie gold voor alle. Af en toe een frisdrank of vruchtensap met zoetstoffen maakte niet veel verschil. De problemen ontstonden als er twee of meer per dag van zulke drankjes gedronken werd. Dit leidde tot een verhoogd risico op

  • Beroerte, 23%
  • Beroerte door een bloedprop, 31%
  • Hartaandoening, of een fatale of non-fatale hartaanval, 29%
  • Vroegtijdig overlijden, 16%

Blokkades in kleine vaatjes hersenen

En er bleek nog meer uit het onderzoek. Een hoge inname van gezoete drankjes door vrouwen na de overgang, verhoogt ook het risico op een beroerte wanneer er geen geschiedenis van hartaandoeningen of diabetes is. De kans is dan zelfs verdubbeld, omdat er blokkades ontstaan in de kleine vaatjes in de hersenen. Of de vrouwen in de studie overgewicht hadden of niet, maakte niet uit.

Kortom: het is evident dat je je gezondheid spaart als je de inname van dit soort drankjes beperkt.

Er zijn nog 10 redenen om te stoppen met light frisdrank

Light drankjes zijn ook niet goed voor de hersenen

Omdat het onderzoek vrouwen betrof is niet te zeggen of/in welke mate de uitkomsten ook voor mannen gelden. Daarom gaat het team verdere studies uitvoeren om dit te bepalen.

Energiedrankjes: ook schadelijk voor bloedvaten

Denk niet dat energiedrankjes veiliger zijn. Want wellicht zijn ze nog schadelijker voor je bloedvaten dan de light drankjes. Waar light frisdrank vooral voor vrouwen na de overgang gevaarlijk is, verkalkt energiedrink de aderen al bij jonge mensen. Slechts één drankje is al zo nadelig dat het de functie van de bloedvaten schaadt. De schade aan de bloedvaten, is zelfs acuut.  (bron)