Doorbreek prediabetes, kom lekkerder in je vel

prediabetes.jpg

Prediabetes is “on the rise”. Je hebt dan de symptomen van een lage bloedsuikerspiegel; twee ervan zijn vermoeidheid en zwakte. Hoe doorbreek je hypoglykemie en prediabetes? Herken de symptomen, en je komt lekkerder in je vel.

Herken de symptomen van prediabetes

Omdat prediabetes een voorloper is van diabetes type 2, is het belangrijk om de symptomen te herkennen. Hoewel het niet in alle gevallen uitmondt op diabetes, moet je niet wachten tot het eventueel zover is. Dus probeer de symptomen te herkennen. Want aanhoudende vermoeidheid en een gevoel van zwakte zijn al vervelend genoeg.

Lekkerder in je vel

Immers, met prediabetes zit je gewoon niet lekker in je vel. Nu is prediabetes inmiddels wel bijna eerder regel dan uitzondering, maar het is een ongezonde conditie. Aanhoudende vermoeidheid is een teken dat het tijd wordt om iets aan je voeding en leefstijl te veranderen.

Hoge bloedsuikerspiegels brengen ons uit balans, maar het tegenovergestelde is net zo waar. Lage bloedsuikerwaarden maken dat we ons eveneens niet goed voelen. Een vroeg symptoom van prediabetes is insulineweerstand.

Maak onderscheid tussen koolhydraten

prediabetes2.jpg
Door prediabetes te doorbreken kom je lekkerder in je vel. Een eerste stap is om onderscheid te maken tussen koolhydraten

Maaltijden met suikers en bewerkte koolhydraten maken je allesbehalve energiek. Wie kan daar niet over meepraten? Je ervaart schommelingen in de bloedsuiker, en voelt je moe, geïrriteerd. Om over het snel opstekende hongergevoel na een maaltijd maar niet te spreken. Problemen ontstaan wanneer je dit soort voedsel dag in dag uit consumeert. Door bepaalde broodsoorten, witte pasta, rijst, suikers, vruchtensappen, sportdrank, frisdrank en dergelijke worden je cellen resistent voor insuline. Dus heb je steeds meer insuline nodig om je glucosespiegel onder de duim te houden: insuline resistentie of insulineweerstand heet dit. Dit prediabetes-symptoom is een epidemie geworden.

Belangrijke prediabetes waarschuwingen

Reactieve hypoglykemie

Als je bepaalde symptomen hebt na het eten van (een overvloed aan) suikers of bewerkte koolhydraten, dan is dit reactieve hypoglykemie. De klachten die je dan ervaart zijn:

 • vermoeidheid
 • zwakte
 • duizeligheid
 • transpireren
 • trillerigheid
 • hartkloppingen
 • misselijkheid  
 • gevoel van honger
 • moeite met concentratie.

Hoe je ontbijt maakt hierin echt een verschil. Van drankjes of muesli/cruesli met (verborgen) suikers, of snel iets naar binnen proppen start je de dag niet bepaalde een energieboost. Integendeel, je krijgt last van onvermijdelijke crash symptomen. En een gezond drinkontbijt? Ook deze kan veel suikers bevatten, zoals dit ontbijt.

Met reactieve hypoglykemie heb je hoge insulinewaarden. De gevolgen zijn ongewenst, want ze leiden tot

 • meer buikvet
 • meer ontsteking
 • meer oxidatieve stress

En tegelijkertijd verlies je spierweefsel! Kortom: deze ongezonde conditie verandert ook je uiterlijk, dat er minder vitaal en energiek uit zal zien. Spieren verslappen, ook in het gezicht. Je zult er dus sneller ouder uitzien.

Maar behalve de dikkere buikomvang en slappere spieren,  zijn de andere nadelige gevolgen echt wel serieus te nemen. Want we willen ons goed en vitaal voelen, dus wie zit te wachten op een lijst van kwalen waaronder:

 • hoge bloeddruk
 • hoge cholesterol- en triglyceriden waarden
 • een laag libido en eventueel onvruchtbaarheid
 • sombere gevoelens
 • een hartaandoening of beroerte
 • of kanker?

En dement worden we ook liever niet.

Insulineweerstand

Leidt hypoglykemie tot diabetes? Je gaat richting diabetes als je cellen resistent voor insuline worden en hun werk niet kunnen doen. Dan stijgt de glucosespiegel en werkt je alvleesklier overuren in een poging om voldoende insuline te produceren. Breek de cirkel nu, omdat het dom is om te wachten tot je een diagnose krijgt. Heb je die al gekregen? Dan is er gelukkig toch nog een en ander dat je zelf kunt doen.

Intermittent fasting kan diabetes type 2 omkeren – BMJ Case Reports

Yoghurt: 28 gram per dag vermindert kans op diabetes – BMC Medicine

Prediabetes en hypoglykemie doorbreken

Het goede nieuws is dat je vandaag kunt beginnen. Plus dat je er geen pil voor nodig hebt! Verlaag de insuline, keer insulineweerstand om en zo ook prediabetes. Stop met witte deegwaren, suiker, fructosesiroop (hier lees je waarnaar je moet kijken op de ingrediëntenlijst)