Hoe uien en knoflook beschermen tegen darmkanker

knoflookuien.jpg

Uien en knoflook geven meer smaak aan gerechten. Maar ze beschermen ook tegen kanker, volgens een nieuwe studie.  Een hoge consumptie kan de kans op darmkanker met maar liefst 79% verlagen.

Knoflook en uien tegen darmkanker

Uien en knoflook beschermen tegen darmkanker. En niet zo een beetje! Als je ze veel consumeert kun je de kans zelfs met 7% verlagen. Ook de andere groenten uit de allium familie verlagen de kans op de ziekte. Wetenschappers van First Hospital of China Medical University zetten onlangs uiteen hoe de consumptie van meer uien, knoflook en aanverwante groenten (prei, bosui) de ontwikkeling van darmkanker remt. De studie is gepubliceerd in Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology.

Organosulfur remt kanker

Nu zijn er veel studies die tonen dat de bestanddelen in allium groenten behoorlijk bioactie zijn. Zoals flavonolen en organosulfur, waarvan gedemonstreerd is dat ze de ontwikkeling van kanker verhinderen.

En hoewel er veel bekend is over voeding die de kans op darmkanker vergroot, is er minder bekend over voeding met een beschermende werking tegen deze vorm van kanker.

knoflookuien2.jpg
Knoflook en uien zijn oergezond! Een reden waarom ze zo gezond zijn is omdat ze de kans op darmkanker verlagen

Belangrijkste bevinding uit de studie

  • Er was een duidelijk verband tussen de hoeveelheid allium groenten die men consumeert, en de verlaagde kans op darmkanker.
  • Bij degenen die de meeste knoflook, uien en dergelijke consumeerden, was de kans op darmkanker maar liefst 79% lager.

Hoe meer, hoe beter

Kortom: Hoe meer van deze groenten, des te beter de bescherming. Dit gold zowel voor consumptie van de groenten in gecombineerde versie, als voor de allium groente wanneer die op zichzelf gegeten werden. Hiernaast was het effect voor mannen en vrouwen hetzelfde.

Om de kans op darmkanker te verlagen, is maar een kleine leefstijl verandering nodig. Natuurlijk zijn er meer aanpassingen nodig om het risico te verlagen. Namelijk, de consumptie van vezelrijke voeding, minderen met bewerkt vlees en meer bewegen dragen ook een steen bij.

Hier lees je hoe beweging de darmflora verandert en de kans op darmkanker verlaagt

In een notendop

De gezondheidsvoordelen van

Uien

uien.jpg
Uien zijn ook nog eens vezelrijk

Dit populaire bolgewas is caloriearm, nutrientrijk en bevat veel vitamine C. Als je aan iets vezelrijks denkt, denk je meestal aan “volkoren.” Maar mocht je meer vezels nodig hebben, denk dan ook eens aan de ui. Want uien bevatten naast veel nutriënten, ook meer dan genoeg vezels.

  • Uien verlagen de kans op kanker 1
  • Omdat ze rijk zijn aan vitamine C, ondersteunen ze de gezondheid van huid en haren.
  • Het bolgewas bevat foliumzuur, en dit ondersteunt de mentale gezondheid. Dit houdt ook in dat het de kans op depressie verlaagt.

Meer: 8 Redenen waarom uien zo gezond zijn

Knoflook

knoflook7.jpg
Knoflook beschermt ook tegen longkanker

Knoflook biedt eveneens veel gezondheidsvoordelen. Een bijzondere is dat het aromatische knolletje de kans op longkanker verlaagt.  Dit bleek uit een studie, gepubliceerd in journal Cancer Prevention Research. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1,424 longkanker patiënten en 4,543 gezonde mensen.

Conclusie: er was een duidelijk verband tussen de inname van rauwe knoflook en longkanker, die dosis afhankelijk was. Met andere woorden: hoe meer knoflook geconsumeerd werd, des te groter de protectieve werking.

Meer: Knoflook, natuurlijke ontstekingsremmer die nierfunctie verbetert