Gezond tandvlees houdt lijf en brein gezond

ontsteking in lichaam door ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees houdt lijf en brein gezond. Want parodontitis en gingivitis zijn niet onschuldig. Van erectieproblemen tot een verminderde cognitie: ze verminderen je gezondheid. Daarom is het aanpakken van tandplak belangrijker dan je denkt!

Gezond tandvlees houdt je lijf gezond

Gezond tandvlees houdt lichaam en brein gezond.
Tandvleesontsteking leidt namelijk tot serieuze gezondheidsproblemen. Bij tandplak irriteren bacteriën het tandvlees. Dit raakt ontstoken of geïnfecteerd. Een conditie die gingivitis heet. Meestal voorkom je tandvleesaandoeningen redelijk goed door een goed regime van gebitsonderhoud.

Voorkom gezondheidsproblemen

Maar als ze zich verder ontwikkelen resulteren ze in parodontitis. Dit verzwakt de ondersteunende structuren van het gebit. Nieuwe onderzoeken tonen dat dit tot ernstige aandoeningen leidt, van Alzheimer’s en erectieproblemen tot kanker. Zelfs artritis begint in de mond!

Cognitieve problemen door ontstoken tandvlees

gebit.jpg
Door tandvlees gezond te houden hou je lichaam en brein ook gezond. Pak dus parodontitis aan!

Hoewel tandvlees vrij dichtbij de hersenen ligt, denk je niet gauw dat tandvleesproblemen in verband staan met neurologische condities. Toch hebben onderzoeken een link gevonden tussen parodontitis, tandverlies en de cognitieve functie. Zo is het risico op cognitieve achteruitgang bij oudere mannen groter als er tanden verloren gaan. Parodontitis en cariës -grote veroorzakers van tandverlies- staan ook in verband met cognitieve achteruitgang. 1

Alzheimer’s door parodontitis

Dan is er nog de ontdekking waarbij parodontitis gelinkt is met de opbouw van b-amyloïde plaques, de karakteristieke Alzheimer’s plaques. 2 En dan is er Porphyromonas gingivalis. Dit bacterietype linkt met vergevorderde tandvleesontsteking. Ook in de hersenen van patiënten met Alzheimer’s vind je dit P. gingivalis. 3 Opmerkelijk is ook dat een P. gingivalis-infectie de productie van amyloïde plaques een boost geeft. 4 Belangrijk detail hierbij is dat de b-amyloïde plaques geproduceerd worden als respons op een pathogeen.5

Dus het is niet verwonderlijk, dat wetenschappers in de toekomst neurodegeneratie willen stoppen. Pogingen richten zich op tandvleesontsteking stimulerende enzymen door middel van gingipain-blokkers. 6

Slechte mondhygiëne en hartproblemen

Behalve een verband met neurodegeneratie is er ook een link met het hart. Natuurlijk hebben rokers en drinkers meestal vaker met slechter tandvlees en cardiovasculaire issues te maken. Maar er zit meer achter dan de risicofactoren alleen. Namelijk ontsteking, wat een natuurlijke reactie op pathogenen is. Echter, als ontsteking lang aanhoudt beschadigt het weefsels en organen. Wat betreft tandvleesontsteking: dit activeert ontsteking in het cardiovasculaire systeem.

Uiteindelijk komt het erop neer dat het verband tussen tandvleesontsteking en gezondheidsissues door bacteriën komt. Omdat deze vanuit het tandvlees verspreid worden naar andere bestemmingen, richten ze ontsteking en schade aan. Zo wordt P. gingivalis bijvoorbeeld vaak gevonden in de hartslagader. 7

Wat hebben kanker en parodontitis met elkaar te maken?

Kanker en parodontitis hebben zo op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken. Althans dit zou je denken. Maar in 2008 werden bijna 50.000 mannen met zowel tandverlies als kanker onderzocht. Conclusie: er is absoluut een link tussen tandvleesontsteking en kanker. Hoewel klein, toch een duidelijke link. 8 Soortgelijke bevindingen kwamen uit ander onderzoek, onder bijna 70.000 mensen. Hier eveneens een sterke link tussen parodontitis en het risico op kanker. Een verband dat met name bij alvleesklierkanker sterk was. 9 Bovendien verhoogt parodontitis de kans op borstkanker.

Groei van kankercellen

Nu legt een document in journal Nature meer uit over dit verband. 10 Een bepaald enzym -geproduceerd door een andere bacteriesoort, Treponema denticola- komt voor bij bepaalde tumors in het spijsverteringskanaal. T. denticola staat ook in relatie met tandvleesontsteking. Omdat het enzym bacteriën helpt het tandvlees te infiltreren is het een zeer ongewenst enzym. Hiernaast blijkt de kwalijke rol van het enzym uit het feit dat het andere enzymen activeert die de groei van kankercellen in gezond weefsel bevorderen.

Erectieproblemen door ontstoken tandvlees

Maar liefst de helft van de mannen boven de 40 jaar ervaart erectieproblemen. Dit heeft natuurlijk veel oorzaken, waarvan parodontitis er zeker een is.11 Volgens een onderzoek zouden artsen bij erectieproblemen patiënten door moeten sturen voor gebitsbehandeling.

Longaandoeningen

Aangezien de mond een gedeelde poort is van tandvlees en longen, is een verband minder verrassend dan de andere. Zo kan het dus dat chronische parodontitis voor een mindere ademhalingsfunctie zorgt. 12 Of er nu gerookt wordt of niet, deze link blijft en hier speelt eveneens ontsteking. Er is zelfs een link ontdekt tussen tandvleesproblemen en longkanker. 13 Patiënten met vergevorderde tandvleesontsteking hebben een hogere kans op longkanker.

Ondanks dat dit allemaal negatief klinkt, is er een positieve boodschap uit te halen. Namelijk,  zorgen voor een goede mondhygiëne. Zo verlaag je de kans op een aantal ernstige gezondheidsproblemen. Parodontitis is goed behandelbaar, de andere condities niet altijd.

Wat onthullen mondproblemen over je gezondheid?