Vitamine D onmisbaar voor gezonde psyche

neuro-inflammatie bij fibromyalgie

Voor een gezonde psyche heb je vitamine D nodig. De vitamine heeft namelijk invloed op een belangrijk hersengedeelte dat de neuronen ondersteunt. Deze nieuwe bevinding leidt mogelijk tot nieuwe behandelingen voor psychische stoornissen zoals schizofrenie.


Vitamine D onmisbaar voor psyche

vitamined.jpg
Vitamine D is onmisbaar voor een gezonde psyche. Het lijkt erop dat blootstelling aan zon niet meer voldoende is om genoeg vitamine D aan te maken. Een tekort is een wereldwijd probleem.

Vitamine D – eigenlijk een hormoon- speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van neuronen. Hoewel de vitamine ook wel de zonvitamine genoemd wordt, blijkt steeds vaker dat met deze benaming de plank wordt misgeslagen. Het vergeten hormoon wordt weliswaar aangemaakt door blootstelling aan de zon, toch laten steeds meer onderzoeken zien dat er ondanks het vangen van zonlicht tekorten spelen bij veel mensen wereldwijd. Ook in regio’s waar men meer van het zonnetje kan genieten dan in de noordelijke landen.

Chronische ziekten door tekort

Hoewel de vitamine, die eigenlijk een hormoon is, het bekendst is om de rol die het speelt bij de hormoonhuishouding, botdichtheid, immuunfunctie en cardiovasculair systeem, gaat de invloed nog veel verder. Want uit onderzoek van de Oxford University bleek dat vitamine D maar liefst 200 genen beïnvloedt. Om deze reden leidt een chronisch lage vitamine D spiegel tot tal van chronische ziekten. Het wordt dan ook duidelijker, dat extra slikken geen overbodige luxe is.

Van sociaal gedrag tot hoge bloeddruk

Om een paar voorbeelden te noemen: lage waarden van de “zonvitamine” verhogen de bloeddruk en het cholesterol, hebben een negatieve impact op de insulinehuishouding bij mensen met diabetes type 2, spelen een rol bij sociaal gedrag, PMS en depressie.

Recente onderzoeken over de negatieve invloed van een vitamine D tekort op lichaam en brein    

Ken je alle symptomen en feiten van een vitamine D tekort?

Voor gezonde hersenen

vis.jpg
Ook uit voeding is niet voldoende vitamine D te halen. Jammer, want de vitamine is onmisbaar voor de hersenen

Dat de stof, die eigenlijk een hormoon is, ook linkt met de gezondheid van de hersenen,  laten nieuwere onderzoeken zien. Zo is er bijvoorbeeld het verband tussen een tekort en schizofrenie. Hiernaast schaadt een tekort op middelbare leeftijd de hersenen, wat resulteert in achteruitgang van de cognitie.

Onmisbaar voor goede cognitie

Nu demonstreert een nieuwe studie waarom de stof de sleutel tot een goed geheugen is. De bevindingen zijn gepubliceerd in journal Trends in Neurosciences. Hierin legt de studieauteur uit hoe een miljard mensen over de hele wereld een vitamine D tekort hebben. En ook dat er een goed gevestigde link is tussen vitamine D tekort en een gebrekkige cognitie.

Leren en onthouden

Voor de studie kregen gezonde muizen 5 maanden lang vitamine D en legden ze cognitieve testen af. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep. UIt de testen was duidelijk dat de muizen met een vitamine D tekort minder goed in staat waren om nieuwe dingen te leren en te onthouden.

Achteruitgang van neuronale verbindingen

Scans onthulden een achteruitgang in de zogeheten perineurale netwerken in de hippocampus. Dit hersengedeelte is de sleutel tot het geheugen. Omdat perineurale netwerken als het ware de “steigers” in het brein zijn, spelen ze een belangrijke rol bij de cognitieve vaardigheden. Ze stabiliseren de contacten tussen neuronen.

“Er vond een sterke afname plaats in zowel het aantal als de kracht van de verbindingen tussen neuronen in de hippocampus.” ~studieauteurs

Kortom, de auteurs denken dat een tekort de perineurale netwerken kwetsbaar maakt voor de degraderende acties van enzymen. En doordat de neuronen hun ondersteundende “steigers” missen, behouden ze de onderlinge verbindingen amper. Uiteindelijk leidt dit tot verlies van de cognitieve functie.

Schizofrenie

Als klap op de vuurpijl denkt Burne dat dit nadelige proces bijdraagt aan sommige symptomen van schizofrenie. Dit geldt met name voor het verlies van contact met de werkelijkheid.