Hoe effectief is gember tegen migraine?

Gember bevordert herstel van darmflora

Om migraine te verlichten is er medicatie die zwelling van de bloedvaten in de hersenen vermindert. Hierdoor nemen de aanvallen af. Bijwerkingen zijn er echter wel, dus een natuurlijke oplossing is welkom. Hoe effectief is gember tegen migraine?

Gember: hoe effectief tegen migraine?

gemberthee.jpg
Hoe effectief is gember tegen migraine? Het antwoord is: zeker effectief! Maar dan zonder bijwerkingen

Het is niet verrassend dat migraine-patiënten een natuurlijke oplossing willen. Anti-migraine medicatie heeft helaas bijwerkingen zoals vermoeidheid, droge mond en soms ook duizeligheid en borstpijn. Dus komen we bij de vraag: hoe effectief is gember tegen migraine?

Gember wordt natuurlijk veel gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering en ontstekingsremmer voor gewrichtspijn. Bijzonder is het vetverbrandend vermogen van gember.

Het vetverbrandend vermogen van gember

Gember, zeker doeltreffend

Ook wordt de specerij ingezet om migraines te behandelen. Maar hoe werkzaam is het dan? Het antwoord is: gember is zeker doeltreffend. Zo zorgde de inname van 250 mg gember voor symptoom reductie (afname van 64%, 2 uur na inname). De werking van gember was ongeveer gelijk aan die van triptanen (afname van 70%). Zowel triptanen als gember zorgen voor een significante afname van symptomen binnen 2 uur na inname.  

Gember versus sumatriptan

gemberub.jpg
Gember verlaagt onder andere de ernst van aanvallen van migraine

Hoewel gember net iets minder effectief was als triptanen, is het voordeel wel dat er geen bijwerkingen zijn. Slechts 4% van de gembergebruikers hadden brandend maagzuur. Van de triptaangebruikers meldde 20% duizeligheid en brandend maagzuur. Het veiligheidsprofiel van gember was dus duidelijk beter. Deelnemers waren tevreden over het effect van gember en waren bereid de behandeling voort te zetten. Het betrof gember in poedervorm. . 2  

Mildere migraineaanvallen

Een andere, omvangrijke, studie toonde dat gemberpoeder de ernst van migraineaanvallen verlicht. Dit effect is er bij een inname van 500-600 mg, dit wordt 3 á 4 dagen genomen met een interval van 4 uur. 3

Wist je dat gember ook de symptomen van PMS verlicht? En dit eveneens met nauweijks bijwerkingen. 4

Natuurlijk alternatief voor triptanen

Kortom, gember biedt een natuurlijke alternatief voor triptanen en is qua effectiviteit ongeveer gellijk. Maar dan zonder de bijwerkingen, die veel migrainepatiënten als ongewenst ervaren.

Magnesium helpt ook

En om deze reden is magnesium ook een populair supplement bij migraine. Omdat dit mineraal de zenuwen ontspant kan het zwelling van de bloedvaten in de hersenen voorkomen. Van magnesium weten we inmiddels dat een tekort een wereldwijd probleem is. Toch is dit mineraal betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam.

Magnesium getest; welke neem je het beste?

Migraine-patiënten vaker magnesiumtekort

In een publicatie in Journal of Neural Transmission (“Why all migraine patiënts should be treated with magnesium”) pleiten de auteurs voor magnesiumsuppletie voor migrainepatiënten. Want het mineraal is onmisbaar bij veel intracellulaire processen en speelt ook een rol bij migraine.

Een tekort aan magnesium heeft invloed op de functie van serotonine receptors en beïnvloedt de samenstelling en vrijzetting van meerdere neurotransmitters.  Volgens de auteurs van de publicatie is er sterk bewijs dat een tekort vaker voorkomt bij migrainepatiënten. 4

Nauwelijks bijwerkingen

Terug naar gember. Doordat de specerij ontsteking en zwelling van de bloedvaten voorkomt, helpt het bij migraine. Gember voorkomt dat bloedvaten verwijden en hierdoor op zenuwen drukken. Groot voordeel is dat gember meestal veilig is bij de meeste mensen. De specerij werkt wel bloedverdunnend, en kan soms het spijsverteringskanaal enigszins van streek maken.