Darmkanker bevorderd door mondbacteriën

fibromyalgie andere darmbacteriën

Darmkanker wordt bevorderd door mondbacteriën, blijkt uit studie. Een bacteriesoort die het gebit aantast, versnelt de groei van deze kankersoort. Dit laat weer zien hoe belangrijk goede mondhygiëne is.

Darmkanker door mondbacteriën, hoe?

Hoe wordt darmkanker bevorderd door mondbacteriën? Bij eenderde van de mensen met darmkanker, is de bacterie Fusobacterium nucleatum in hogere concentraties aanwezig. De kanker is dan aggressiever. Alleen was nog niet duidelijk waarom.

Snelle ontwikkeling van darmkanker

mond3-1.jpg

Mondbacteriën bevorderen darmkanker. Een goede mondhygiëne is daarom van belang

Maar nu geeft een recente studie duidelijkheid. De studie is gepubliceerd in journal EMBO Reports. Het onderzoek onthult hoe het micro-organisme de groei van kankercellen bevordert. Maar niet de groei van gezonde cellen. Dit verklaart waarom sommige soorten darmkanker zich sneller ontwikkelen dan andere.

Het team identificeerde ook een proteïne dat mogelijk de basis vormt voor een test voor agressieve kankers. Dit kan tot nieuwe behandelmethoden leiden.

Explosie

Omdat het aantal gevallen van darmkanker stijgt, zijn nieuwe inzichten erg welkom. Zorgwekkend is het dat aantal gevallen onder jonge mensen explosief toeneemt. Onderzoeken naar behandelwijzen zijn dus hard nodig. Onlangs bleek dat cannabinoïden de groei van darmkanker remmen

Polypen

Darmkanker ontwikkelt zich door ongecontroleerde groei en overleving van abnormale cellen in darmen. Of in de endeldarm: het “eindstation” van het spijsverteringssysteem. Een polyp is het meest voorkomende voorstadium van darmkanker. De groei van een polyp gaat langzaam; het kan 20 jaar duren om verder te ontwikkelen.

Mondbacteriën de boosdoeners

Nu blijkt dus dat mondbacteriën een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker. Dankzij de genoemde bacterie gaat het gebit achteruit. Hiernaast is hij dus de boosdoener bij de ontwikkeling van darmkanker.

Mondhygiëne van levensbelang

mond2-1.jpg
Hoe is het met jouw gebit gesteld? Chronische problemen kunnen een risicofactor voor darmkanker zijn

Dit is weer een goede reden om mondhygiëne in acht te nemen. Fusobacterium komt honderd keer vaker voor bij de groei van kankercellen dan bij normale cellen. Bij patiënten met een prikkelbare darm wordt hij eveneens vaker geconstateerd. 1 Het kwalijke is, dat de bacterie een proteïne bij zich draagt. Die hecht zich aan polypen of abnormale cellen in de darmen. De anaerobische bacterie heeft geen zuurstof nodig voor groei. Als gevolg hiervan floreert hij uitstekend.

Meer over de bacterie en waarom een goede mondhygiëne van levensbelang is

Bloedend tandvlees

De vraag is nog hoe de bacterie de darmen bereikt. Eén verklaring is dat dit via bloedend tandvlees gaat. Als je denkt dat je nu tandpasta moet gebruiken met stoffen met een bacteriedodende werking (zoals triclosan), denk dan nog maar eens. Triclosan bevordert juist de groei van bacteriën.

Paradontitis

Dat Fusobacterium in meer dan de helft van alle darmtumoren aanwezig is, liet een studie in journal Science in 2017 zien. Antibioticum metronidazole vertraagde de groei. Helaas doden antibiotica ook onze goede darmbacteriën. Daarom is het beter om het gebruik zoveel mogelijk te voorkomen. Ook bij paradontitis is de bacterie aanwezig. 1 2 3 4 5

Yiping WH. Fusobacterium nucleatum: a commensal-turned pathogen. Curr Opin Microbiol. 2015;0:141-147. doi 10.1016/j.mib.2014.11.013.

Kostic AD, Gevers D, Pedamallu CS, et al. Genomic analysis identifies association of Fusobacterium with colorectal carcinoma. Genome Res. 2012;22(2):292-298. doi: 1101/gr.126573.111.

Kolata G. Why is this bacterium hiding in human tumors? The New York Times website. https://www.nytimes.com/2017/11/23/health/bacteria-colon-cancer.html. Published November 23, 2017.

Galeon D. A mysterious bacterium may be a critical part of cancer. Futurism website. Published November 27, 2017.

Bertrand KA, Shingala J, Evens A, et al. Periodontal disease and risk of non-Hodgkin lymphoma in the health professionals follow-up study. Int J Cancer. 2017;140 (5):1020-1026. doi: 10.1002/ijc.30518.