Tijdelijk caloriearm eten keert IBD deels om

caloriearm.jpg

Door tijdelijk caloriearm te eten, keren klachten van IBD deels om. Cell Reports meldt hoe een vasten-imiterend dieet klachten van de chronische inflammatoire darmziekten vermindert. Ontsteking neemt af en herstel vindt plaats.

caloriearm2.jpg?fit=800%2C259&ssl=1

Caloriearm dieet dat rijk is aan groenten keert IBD deels om en vermindert ontsteking.

Caloriearm eten keert IBD deels om

Tijdelijk caloriearm eten keert IBD deels om. Dit meldt Cell Reports in een nieuwe studie. Door tijdelijke calorierestrictie toe te passen, vermindert ook ontsteking. De bedoeling is om 4 dagen caloriearm te eten, met zoveel mogelijk groenten.

Herstel van weefsels in darmen

Wat in de darmen gebeurde

  • Herstel van weefsels
  • Toename van stamcellen
  • Toename gunstige darmbacteriën
  • Afname van ontstekingsmarkers
  • Afname witte bloedcellen

Afname ontsteking, herstel van weefsel

Bij muismodellen verminderde het vasten-imiterend dieet inflammatie. Maar tegelijkertijd nam het aantal stamcellen in de darmen toe. Stamcellen zijn cruciaal voor herstel en regeneratie van weefsels.

En wat helemaal een voordeel was; door dit herhaaldelijk 4 dagen toe te passen, nam het aantal gunstige darmbacteriën toe in aantal.

Resultaten bij mensen toonden dat het dieet ontstekingsmarkers en daaraan gerelateerde immuuncellen verminderde.

Tijdelijke calorierestrictie

Aan de hand van de bevindingen concluderen de auteurs dat een caloriearm, plantaardig dieet vasten imiteert en dat het een effectieve behandeling bij IBD is.

Volgens studieauteur Valter Longo, professor biologische wetenschappen, is dit de eerste IBD-studie waarbij 2 werelden samengebracht worden.

Groenten, noten en olijfolie

“De eerste wereld is wat je elke dag zou moeten eten: groenten, noten en olijfolie. De tweed is vasten en de effecten hiervan op inflammatie, regeneratie en veroudering.”

Longo

Vasten op basis van vocht is niet zo doeltreffende als dit caloriearme regime dat vasten imiteert. Want het lichaam heeft essentiële nutriënten nodig om te herstellen.

Andere voeding die klachten van IBD vermindert

Kokosolie en cacaoboter

Granaatappel

Inflammatoire darmziekten en ontsteking

Inflammatoire darmziekten is de term voor twee aandoeningen. Dit zijn Crohn’s en colitis ulcerosa. Belangrijkste kenmerk van de twee is langdurige ontsteking in de darmen. Uiteindelijk beschadigt de darmontsteking het weefsel in de darmen.

Crohn’s kan overal in de darmen voorkomen, terwijl colitis ulcerosa de dikke darm en de endeldarm treft.

Darmflora en antibiotica

plantaardig.jpg
Tijdelijke calorierestrictie, of te wel vasten-imiterend dieet verbetert inflammatoire darmziekten en herstelt weefsel en darmbacteriën

Buikpijn en diarree zijn de andere voornaamste kenmerken van chronische inflammatoire darmziekten. Bij mensen met colitis ulcerosa kan de anus bloeden. Risicofactoren voor IBD zijn genetische voorbestemming en factoren die de samenstelling van darmbacteriën veranderen. Hiervan zijn antibiotica voorbeelden.

Van IBD werd een poos aangenomen dat het om een klassieke auto immuunziekte ging. Bij zo’n immuunziekte valt het immuunsysteem weefsel aan alsof het een virus of bacteriën aan het bestrijden is.

Maar andere verklaringen zijn meer recent. Zo is er groeiend bewijs dat Crohn’s en colitis ulcerose complexe barrière stoornissen zijn.

Vasten-imiterend dieet en IBD

Longo en team schrijven dat voeding darmflora verandert op een manier waarbij ontsteking bevordert wordt. Dit is consistent in verband gebracht met de ontwikkeling van IBD. Voor het onderzoek kreeg een groep muizen een caloriearm, proteïne-arm dieet. De andere groep kreeg alleen water. Beide groepen hadden langdurige kenmerken van IBD.

Resultaten

De vasten-imiterende dieet groep consumeerde 50% van de normale dagelijkse inname van calorieën op dag 1. De 3 dagen hierna aten ze alleen nog 10% van hun normale dagelijkse inname. De water-groep consumeerde geen voeding. Ze kregen 48 uur lang water.

In de caloriearme groep vonden verminderingen en zelfs omkeringen plaats van de IBD-kenmerken. Dit was bij de muizen die 2 cycli van het 4-daagse dieet hadden gedaan. Hierna vervolgende ze hun normale voedselinname. Bij muizen die 48 water kregen, vond veel minder verbetering plaats.

Dit suggereert dat het vasten-imiterende dieet voorziet in nutriënten die de werking op de darmbacteriën versterken.

Het gaat om cellen en micro-organismen

Dat niet alleen lichaamscellen maar ook microben beïnvloed worden door het dieet is vrij duidelijk volgens Longo. Met zijn collega’s zag hij regeneratie van weefsel en een toename van stamcel activiteit. Na een paar cycli van het dieet groeide de dunne darm zelfs bij de dieren.

Omdat vasten het weefsel klaarmaakt voor verbetering, aanvullen van cellen en herstel van weefsel vinden deze positieve veranderingen plaats door hervoeding volgens het team.

Het is opmerkelijk, dat in de honderd jaar van onderzoeken over calorierestrictie, niemand het belangrijk herkende van hervoeding

Longo

Voeding hervatten: belangrijk onderdeel

Hij trekt een vergelijking met het slopen en herbouwen van huizen. Calorierestrictie gaat om slopen, terwijl hervoeden om opbouwen gaat.

Dat mensen een daling ervaarden van ontstekingsmarkers door dit dieet, toonde Long eveneens aan in dit werk en vorige studies. Ook keerde de toename in witte bloedcellen om.

De ingrediënten in het dieet ondersteunden het hele proces.