Koolhydraatarm dieet slecht voor het hart

cholesterol, hart

Een koolhydraatarm dieet is slecht voor het hart, en leidt tot hartritmestoornissen. Dit zijn de bevindingen van een nieuwe grootschalige studie.

Koolhydraatarm dieet, risico voor het hart

Een koolhydraatarm dieet is slecht voor het hart

Wie een koolhydraatarm dieet volgt, verliest meestal inderdaad aan gewicht. De vraag is dan wel wat er verloren wordt: spierweefsel of vetweefsel? Er is een ijkpunt waarop je dit kunt evalueren. Ken je iemand in je omgeving die nu dunner is dankzij een koolhydraatarm dieet? Kijk eens hoe de persoon er nu uitziet, afgezien van het nieuwe lichaamsgewicht. Is dit gezond, blakend? Of eerder uitgeput, moe en ouder? Wat je ziet, zegt waarschijnlijk voldoende over de consequenties van een koolhydraatarm dieet. 1

Koolhydraten, hard nodig

Want natuurlijk kunnen we niet zonder koolhydraten. Granen, fruit, peulvruchten en zetmelen: we hebben ze nodig!

Maak onderscheid tussen koolhydaten

Koolhydraten die we nodig hebben

Koolhydraatarme voeding betekent niet dat je alle koolhydraten moet schrappen. Je hoeft alleen maar onderscheid te maken. Wil je lekker in je vel zitten en er goed uitzien, dan eet je natuurlijk de granen, fruit, volkoren pasta’s en brood, groenten, peulvruchten en aardappelen.

Bewerkte koolhydaten

Daarentegen laat je de bewerkte koolhydraten staan. Dus vermijdt alleen de sappen, drankjes met suiker, gebakjes, koekjes, wit brood, witte pasta, witte rijst en dergelijke. Talloze studies laten natuurlijk zien dat bewerkte koolhydraten voor tal van gezondheidsproblemen zorgen. 1 2  

Dit is je brein op bewerkte koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten verhogen kans op depressie

Vroegtijdig overlijden en chronische ziekten

Door een lage inname van koolhydraten is de kans op hartritmestoornissen hoger

En niet zomaar wat gezondheidsproblemen. Een grootschalige studie liet recentelijk zien dat het schrappen van de juiste koolhydraten tot vroegtijdig overlijden en het ontstaan van diverse chronische ziekten leidt. Aldus was de conclusie: vermijdt koolhydraatarme diëten. De gezondheidsrisico’s zijn duidelijk te hoog. 2

Want mensen die te weinig koolhydraten consumeren hebben 51% meer kans op overlijden door een hartziekte, 50 % meer kans op overlijden door een cerebrovasculaire ziekte en 35% meer kans op overlijden door kanker. Deze associaties zijn het sterkst bij oudere mensen zonder overgewicht.

De auteurs meldden dat een lage inname van vezels, fruit terwijl de inname van dierlijke eiwitten en verzadigde vetten hoog is, uiteindelijk dodelijk is.

Lage inname van koolhydraten ongezond

Koolhydraatarme diëten kunnen nuttig zijn voor een korte duur. Je verliest dan inderdaad gewicht, verlaagt de bloeddruk en verbetert de glucosespiegel. Maar helaas hangt er een prijskaartje aan.

Gezondheid van het hart

Nu de nieuwe studie. Hierin werden de data van 2 decennia, van ongeveer 14.000 mensen geanalyseerd. Het is de eerste en grootste studie die de relatie tussen koolhydraten en hartritmestoornissen onder de loep neemt.

Hoewel koolhydraatrestrictie populair is, heeft dit helaas een slechte impact op de gezondheid van het hart. Onder koolhydraatarme voeding vallen ketogeen dieet, paleo dieet en Atkins dieet. Diëten waarbij niet alleen de inname van suikers gelimiteerd wordt, maar ook die van granen, peulvruchten, fruit en zetmeelrijke groenten.

“Een lage inname van koolhydraten staat in verband met een verhoogd risico op atriumfibrilleren. Het maakt dan niet uit met welke eiwitten of vetten de koohydraten vervangen werden.”

studieauteur

Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de atria (boezems) van het hart niet meer zoals normaal rustig en regelmatig samentrekken maar veel te snel en onregelmatig samentrekken.