Afvallen? Eet eerst het toetje

toetje2.jpg

Wil je afvallen, eet dan eerst het toetje. Dit laat een nieuwe studie weten. En als het toetje niet caloriearm is, dan consumeer je waarschijnlijk minder calorieën bij het hoofdgerecht. De volgorde waarop je eet, maakt dus wel verschil in genuttigde calorieën.

Afvallen: begin met het toetje

Wil je afvallen, kies dan eerst een toetje. Tot deze verrassende conclusie kwamen onderzoekers van een
nieuwe studie, gepubliceerd in Journal of Experimental Psychology: Applied. De volgorde waarin we onze voeding kiezen, is belangrijker dan we denken!


Andere volgorde van eten


Hoe belangrijk is de volgorde van eten voor ons gewicht? Studies tonen al dat de portiegrootte uiteraard een groot verschil maakt voor ons lichaamsgewicht.

We hebben onszelf aangeleerd om eerst een voorgerecht, dan een hoofdgerecht en als laatste het toetje te eten. Hoewel we dit zo gewend zijn, kan een andere volgorde ons calorieën besparen.

Ongezond/gezond toetje

Het onderzoek bestond uit 4 experimenten. Een vond plaats in de kantine van een universiteit, de andere 3 via een online bestelsite. De vraag was in hoeverre de keuze voor een gezond/ongezond toetje bij het begin van de maaltijd, invloed zou hebben op de volgende maaltijd.

We zijn gewend om het toetje aan het einde te eten. En ook op bestelsites staan ze onderaan vermeld. Voor de studie zetten de onderzoekers zowel gezonde als ongezonde toetjes bovenaan en als eerste optie.

Calorierijker toetje: gezonder hoofdgerecht

toetje.jpg
Wil je afvallen? Door eerst een lekker toetje te eten, consumeer je minder calorieën bij het hoofdgerecht.

In alle vier de experimenten werd het duidelijk dat degenen die voor een zwaarder toetje kozen bij aanvang, verder minder calorieën consumeerden. Deelnemers kozen hierna vrijwel allemaal voor een maaltijd met minder calorieën. Gemiddeld was het zo dat wie een calorierijk toetjes koos, 30% minder calorieën consumeerde bij de hoofdmaaltijd. Andersom was ook het geval: degenen die voor een gezond toetje kozen, aten meer calorieën bij het hoofdgerecht.

“We denken dat wanneer er eerst een wat zwaarder toetje gekozen wordt, er een gezonder hoofdgerecht geconsumeerd wordt. ”

Studieauteur

“Dineerders die het gezondere toetjes kozen, kunnen denken dat ze al een goede daad voor het lichaam verricht hebben. En dat ze een calorierijkere maaltijd verdienen.”

Voedselkeuze en afleiding

In de laatste van de 4 experimenten vroegen de onderzoekers of de deelnemers een getal wilden onthouden, tussen de 2 of tussen de 7 cijfers. Dit moest onthouden worden terwijl ze hun keuze maakten.

Het eerder genoemde effect verdween doordat deelnemers op dee manier afgeleid werden. Wat voor toetjes er ook bij aanvang werd gekozen, hierop volgde een minder gezonde maaltijd.

Hoewel de bevindingen ondersteuning van andere studies nodig hebben, zijn de conclusie evengoed interessant. En kan het de moeite waard zijn om te proberen.

Afvallen is de moeite waard want

Door af te vallen leef je 15 jaar langer

Calorierestrictie heeft grootste effecten