Deze kruiden versterken opname van vitamines

OEDGEZOND.INFO

Kruiden versterken de opname van vitamines en andere antioxidanten, wist je dat? Dus combineer met kruiden en haal meer uit andere gezonde stoffen. Welke kruiden verbeteren de opname van antioxidanten? Dat lees je in deze blog met veel bruikbare informatie!

Combineer vitamines met kruiden

Combineer vitamines en antioxidanten met kruiden en je krijgt een betere opname. Wil je meer uit je vitamine C, E of groene thee halen? Lees dan dit artikel!

Verbeter de opname

Kruiden maken je gerechten pittiger. En omdat ze de opname van andere kruiden en antioxidanten versterken zijn ze een slimme toevoeging.  Als je kruiden gebruikt, haal je het beste uit je vitamines en andere antioxidanten.

Het gebruik van kruiden als medicijn, het is zo oud als de mensheid. De wetenschappelijke studies van de laatste eeuw, geven ons veel informatie!

kruiden2.jpg

Voorbeelden van kruiden die elkaars werking versterken vind je hier: krachtige kruidencombinaties

Absorptie van bioactieve stoffen

Vaak is de samenstelling van een extract erg belangrijk. En wel voor de bio beschikbaarheid. Dit is de mate waarin stoffen worden opgenomen. Om een voorbeeld te geven: plant bestanddelen en fenolen zijn water oplosbaar. Dus het probleem qua opname is dat ze moeilijk de lipide membranen in de darmen passeren. Hiervoor zijn andere stoffen nodig.

Peper combineren met kurkuma

kurkuma3.jpg
Combineer kruiden met antioxidanten en de opname van je antioxidanten verbetert

Sommige kruiden en vitamines worden echter niet optimaal opgenomen. Het mooie is dat er dan (andere) kruiden zijn die de opname versterken. Een voorbeeld is kurkuma. Het lichaam neemt niet alles op. Maar als je peper gebruikt krijg je een opname die bijna 10x zo groot is.

Peper is dus niet alleen lekker om het eten meer smaak te geven. In “Kurkuma helpt tegen lekkende darm” lees je hoe deze bekende specerij de opname van kurkuma bevordert. Peper is erg interessant. Ook buiten het keukengebruik om.

Peper en groene thee

Peper is zelfs een van de interessantste specerijen op dit gebied. Het verbetert ook de opname van EGCG, de antioxidanten die vooral bekend zijn uit groene thee. 1

Peper en co-Q10

Hetzelfde geldt voor de werking van peper op co-Q10. Peper zorgt voor een opname van co-Q10 die 30% hoger ligt. 2

Peper en beta-caroteen

En dan het effect van peper op beta-caroteen. Als dit samen met peper wordt ingenomen, kan dit dit de opname van b-caroteen met 60% verhogen. *3 Maak je worteltjes dus pittiger met peper.

Quercetine en groene thee

We kennen de gezonde voordelen van EGCG (epigallocatechine gallaat) uit groene thee. Dankzij deze stoffen uit groene thee krijgt onze huid een betere bescherming. Bescherming tegen tegen vrije radicalen wel te verstaan. Ze verbeteren ook onze stofwisseling en de rest van onze gezondheid.

Dan zijn er nog appels en uien. Die zitten eveneens vol antioxidanten, namelijk quercetine. Vooral uien zijn een rijke bron van deze stoffen. Net als EGCG bestrijdt quercetine oxidanten.

Rode ui en appels

Wil je meer uit quercetine halen, dan consumeer je ook rode ui. Dit zorgt voor een sterkere opname van de gezonde stoffen uit groene thee. *4 Hoe je dit nu precies in de praktijk zou moeten brengen, geen idee. Want het is een vreemde combinatie.

gember.jpg

Wist je dat gember de werking van antibiotica versterkt? *Onderaan deze blog kun je zien welke dat zijn.


Aloë vera verbetert opname van vitamine C en E

aloe.jpg
Aloe vera geeft vitamine C en E een time released effect

Ook zo’n opname-verbeteraar: Aloë vera. Zowel het bladextract als de gel verbeteren de absorptie van vitamine C en E. Wat er gebeurt: de opname vindt langzamer plaats, Aloë werkt dus als een time releaser. Doordat de vitamines langer in het bloed blijven neemt de bio beschikbaarheid toe. Aloë vera is dus een erg veelbelovend kruid wat dit betreft. 5

Kruiden zijn handige middelen

De functie van kruiden als middel op de opname van stoffen te verbeteren, is erg nuttig. Omdat het minder kosten en bijwerkingen met zich meebrengt. Er zijn veel studies de effectiviteit bevestigen van stoffen in kruiden zoals curcuminoïden, piperine, silymarine, flavonoïden, terpenoïden en dergelijke. Kruiden zijn relatief veilig, effectief en over het algemeen niet verslavend.

*3. erythromycine, cephalexine, cefadroxil, amoxycilline, cloxacilline (resp met 85%, 11%, 85%, 65%, 90% en 90%).

**4.  Anup K, Sonia G, Swati K, Shrirang N, Waheed R, Vadim I, et al. et al. The studies on bioenhancer effect of red onions and other nutrients on the absorption of epigallocatechin gallate from green tea extract in human volunteers. 2005. p. p. 89. Boston: 2nd International Conference on Tumor Progression & Therapeutic Resistance Proceedings.

***5.  Majeed M, Badmaev V, Rajendran R, inventors. Use of piperine to increase the bioavailability of nutritional compounds. 1995. United States Patent, Number 5536506.