Waarom heb ik altijd honger, ook na het eten?

Waarom ik altijd honger, zelfs na het eten? Misschien vraag je jezelf dit regelmatig af. Het wijst misschien op leptine resistentie. Een probleem dat je heel simpel kunt aanpakken. Pak leptineweerstand aan en je valt makkelijker af.

Waarom heb ik altijd honger?

Ook na het eten

Waarom heb ik altijd honger? Vraag je jezelf regelmatig af waarom je nog honger hebt na het eten? De eerste stap ligt misschien in het normaliseren van je leptinespiegel.

Wat is leptine

De reden waarom je altijd honger hebt

Leptine is een hormoon dat wordt aangemaakt door je lichaamsvet. Het bepaalt in welke mate je verzadiging voelt na een maaltijd. Dat je nog honger hebt na een maaltijd kan dus door leptineresistentie komen. Is die normaal, dan voel je je verzadigd. Zo hoort het eigenlijk. Maar in de praktijk loopt het vaak anders. Het lichaam maakt leptine aan als je voldoende hebt gegeten. Vervolgens geeft het een seintje aan je hersenen, dat je vol zit.

junkfood.jpg
Waarom heb ik altijd honger, ook na het eten? Leptine is misschien het antwoord

Vetcellen en overgewicht

Vetcellen scheiden leptine uit. Zodoende, is het logisch dat je denkt dat je voldoende leptine hebt als je overgewicht hebt. En dat je dan geen honger moet hebben. Maar helaas, dit is niet zo. Weliswaar creëert overtollig vetweefsel veel leptine, maar dit leidt tot leptineresistentie. Dus de verzadigingsboodschap naar de hersenen werkt niet meer.

Het gevolg van leptineweerstand

Met andere woorden, als er te veel leptine in de bloedbaan zit raken de lichaamscellen overweldigd. Leptine bereikt de cellen niet, en de hersenen krijgen geen signaal dat je vol zit. Zo ben je geneigd tot over eten. 1

Voordat je wilt afvallen, is het dus verstandig om iets aan leptineweerstand te doen. Om je poging succesvoller te maken. Want te veel leptine bevordert de opslag van nog meer vet.

Het is een viceuze cirkel, en gewichtsverlies ligt zo niet binnen handbereik.

Leptine is ook nuttig

Honger na het eten: het bemoeilijkt afvallen

Normaal gesproken heeft leptine nuttige functies. Het is belangrijk voor het libido, vruchtbaarheid, pubertijd. Het tegenovergestelde van leptineweerstand is leptinegevoeligheid. En die gevoeligheid voor leptine is ook onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Het verklaart waarom obese meisjes 80% meer kans hebben op een vroege pubertijd.

Seintje aan hersenen

We kennen natuurlijk ook de andere nadelen van over-eten. Namelijk de hoge triglyceriden waarden. Die blokkeren trouwens de passage van leptine door de bloed/brein barrière. Eveneens een reden waarom de hersenen geen seintje ontvangen. 2

Keer het om

Je kunt leptineresistentie wel omkeren. Stop dan in de eerste plaats met suikers en voeding die vooral uit bewerkte koolhydraten bestaat (witte pasta, rijst, wit brood). Want van die koolhydraten ga je meer eten.

Dus doe er wat aan en verander je voedingsstijl. Het is niet zo moeilijk. Op een altijd aanwezige lekkere trek en hongergevoel zit je niet te wachten. Pas een leptinegevoelig dieet toe. Dit is de sleutel naar een gezond gewicht.

Ga niet zomaar diëten, zonder stap nr 1

Niet zomaar diëten

Zomaar diëten en deze stap overslaan, kost je energie. Komt bij dat het je niets oplevert, behalve een jojo-effect. Doorbreek leptineweerstand, ga leptinevriendelijk eten en je raakt je kilo’s kwijt. Belangrijker is nog, dat je weer lekker in je vel gaat zitten.

Leptine vriendelijk dieet

Belangrijkste regels

  • Gooi zoetigheden, snacks en frisdrank overboord. Let op suikers en fructosesiroop. Deze maken je hersenen direct resistent voor leptine.
  • Eet koolhydraatarm, maar let wel: hier gaat het over de bewerkte koolhydraten. Blijf de goede koolhydraten uit volkoren granen en producten, groente en fruit gewoon eten. Het is een belangrijke energiebron!
  • Eet gezonde vetten: kokosolie (nee, niet net zo slecht als boter), ghee, olijfolie, avocado, zalm en dergelijke
  • Neem een visolie of krill supplement: omega-3 vetzuren reguleren leptine

Hiermee kom je al een heel eind. Je wilt toch van dat prangende hongergevoel afkomen. Kies ook voor voeding met een hoge verzadigingsgraad, zoals joghurt en eieren.

Eindelijk afvallen

Samengevat, kun je lezen waaróm je eerste leptineweerstand aan gaat pakken, voordat je denkt aan het verlies van kilo’s. En waarom dit een sleutel tot gewichtsverlies is. Ook al denk je dat je dagelijks niet al te veel voeding eet. Als deze voeding verkeerd is, draag je water naar de zee met je afvalpoging. Varieer, leg de nadruk op fruit en groenten en wees niet bang voor vetten en koolhydraten! Het is gewoon een kwestie van verstandig kiezen. Je zult zien dat je dan afvalt zonder hongergevoel.

Heb je iets toe te voegen? Schrijf je feedback in de comments.

Volgende keer: meer over een leptine vriendelijk dieet