Weer succesvol afvallen: balanceer leptine niveau

voeding2.jpg

Wil je weer succesvol afvallen? Je bent niet de enige. Helaas stopt het afvallen weer na het eerste verlies van kilo’s. In de vorige blog las je over leptine en leptine resistentie. En hoe leptine de sleutel is naar gewichtsverlies. Hoe balanceer je je leptineniveau?

Weer succesvol afvallen

voeding-1.jpg
Wil je weer succesvol afvallen, balanceer dan je leptine niveau

Succesvol afvallen, het is de wens van velen. Maar na het verlies van de eerste kilo’s stopt het afvallen in veel gevallen weer. Men denkt vaak dat gewichtsverlies alleen een kwestie van wilskracht is. Toch denken onderzoekers in toenemende mate dat het hormoon leptine erg veel te maken heeft met ons gewicht.1

Balanceer je leptine niveau


Wil je weer afvallen, hou dan je oog op je leptine niveau. In de vorige blog “Waarom heb ik altijd honger” las je over leptine en waarom je ook na het eten nog honger hebt. Steeds vaker denkt de wetenschap dat leptineresistentie een van de grote boosdoeners achter gewichtstoename is.

Waarom je niet meer afvalt

Is het dan niet gewoon wat we in ons mond stoppen? Natuurlijk wel. Maar anders dan dat je denkt. Het verkeerde voedsel werkt leptineweerstand in de hand, en dit versterkt gewichtstoename nog extra. 2 Weer succesvol afvallen? Balanceer je je leptine niveau.

Leptine wordt aangemaakt door de vetcellen 3

Het is verantwoordelijk voor ons verzadigingsgevoel

Leptine laat de hersenen weten dat je voldoende gegeten hebt. Je stopt met eten en je verbrand gewoon op een normale manier calorieën zoals het hoort. 4

Het hormoon bepaalt ook hoeveel vet je opslaat. 5

Hoe meer vet je opslaat, des te meer leptine aangemaakt wordt. Er ontstaat leptineweerstand. En hier gaat het fout: je komt dan in een vicieuze cirkel 6

Leptineweerstand is een reden waarom veel diëten falen 7 8

Heb je veel buikvet, dan is de kans groot dat leptineweerstand een rol speelt

Leptineweerstand omkeren

 • Vermijdt bewerkte voeding en fructosesiroop
 • Eet oplosbare vezels
 • Doe aan sport
 • Zorg voor een goede nachtrust
 • Verlaag je triglyceriden waarden
 • Eet voldoende proteïnen

9 10 11 12 13 14 15

Leptinegevoeligheid verhogen

Wat eet je?

 • Havermout; de beste manier om je stofwisseling aan het werk te zetten en insulineweerstand te verlagen. 16 Hiermee krijg je ook de vezels binnen die je nodig hebt om leptineweerstand om te keren. 17
 • Hete pepers
 • Proteïnen uit vis, kip en gevogelte. Proteïnen zijn de sleutel naar spiermassa. Zo balanceer je je leptineniveau, omdat vetweefsel afneemt. 18 19 Vergeet ook niet te sporten! Tonijn is trouwens efficiënt om het leptineniveau te verlagen. 20 21
 • Joghurt
 • Groene thee 22
 • Broccoli 23
 • Amandelen 24 25
 • Eieren
 • Melk
 • Bonen
 • Groenten en fruit (appels!)
 • Olijfolie
 • Kurkuma, en alle andere kruiden
 • Veel water

Meer leptine en voeding

koekjes.jpg
Leptine is de sleutel naar afvallen. Skip de bewerkte koolhydraatrijke voeding!

Koolhydraten

Er is een verband tussen een hoge inname van koolhydraten, maar bedenk dat het dan om koolhydraten uit bewerkte voeding gaat. Koolhydraten met een hoge glycemische index leiden tot insulineresistentie 26 27 Vezels verlagen het leptine niveau, en tegelijkertijd verbeteren ze de gevoeligheid voor insuline. Dus dat is mooi meegenomen..28  29

Vetten

Ook is er een verband tussen de inname van vetten en het leptinenivea. Vetten die de concentratie van leptine verlagen zijn korte ketenvetzuren, medium keten vetzuren (kokosolie) en meervoudig onverzadigde vetzuren. 30 31 32

Proteïnen

Voeding die rijk is aan proteïnen van goede kwaliteit en arm aan calorieën, verbetert de leptine balans. 33 34 Door meer proteïnen te nuttigen neemt de concentratie leptine af. Dus neemt de leptinegevoeligheid toe. 35

Tot slot: polyfenolen en beweging

Het is wel duidelijk dat voeding een belangrijke rol speelt bij leptine. Wil je succesvol afvallen, dan weet je nu waar je op moet letten. Een maaltijd met veel koolhydraten zorgt voor hogere leptine concentraties na de maaltijd dan een vetrijke maaltijd. 36 Omdat polyfenolen ook belangrijk zijn bij het omkeren van leptineresistentie, is het belangrijk om daar ook de focus op te leggen. Balanceer je leptineniveau met polyfenolen. En neem ook thee en kruiden. Beide remmen ontsteking, wat alleen maar bevorderlijk is. Eet voldoende kurkuma, blauwe bessen, priumen, antocyanidinen, resveratrol en andere polyfenolen. 37 38

Dan nog de rol van beweging. Lichamelijk activiteit kan echt niet ontbreken, wil je je leptineniveau balanceren. 39