Gember bevordert herstel van darmflora

Gember bevordert herstel van darmflora

Voor een gezond lijf hebben we gezonde darmflora nodig. Probiotica zijn een manier om dit te bereiken. Maar het is niet de enige optie. Ook kruiden en andere voeding kunnen we hiervoor gebruiken. Zoals gember. Volgens onderzoek bevordert gember het herstel van darmflora. Doordat het de groei van gunstige darmbacteriën stimuleert. En dit is vooral gunstig voor mensen met chronische darmontsteking.

Herstel van darmflora? Gember!

gember2-800x534.jpg
Gember herstelt darmflora en bevordert de groei van gezonde darmbacteriën

Gember bevordert het herstel van darmflora. Via de groei van gunstige darmbacteriën. Het kruid herstelt zo darmflora bij darmontsteking. In sommige culturen drinkt men gemberthee bij ziekte. Dat is geen slecht idee, omdat gember interessante acties vertoont die de gezondheid bevorderen. Een onderzoek (studie op muismodellen) laat zien dat gember de darmwand herstelt. En dit is gunstig bij ontsteking van de darmen.

Waarom gebruiken onderzoekers ratten of muizen?

Gember herstelt weefsel van darmwand

Voor het onderzoek werden muizen met colitis ulcerosa gebruikt. Vervolgens werd het effect op de darmflora bestudeerd van stoffen uit gember. Het bleek dat kleine deeltjes in gember de groei van met name Lactobacillus bevorderen. En wat de stoffen vooral deden: ze activeren een route die de expressie van eiwitten die het darmweefsel herstellen (interleukine-22/IL-22) Zo herstelt gember darmflora bij darmontsteking. Maar dat niet alleen: de antimicrobiële immuniteit neemt toe. Dit verbetert vervolgens de colitis symptomen.

Groei van gunstige darmbacteriën

Herstel van de darmflora; het is onmisbaar voor verbetering van klachten. De toename van Lactobacillaceae door gember is een groot voordeel. Deze gunstige bacteriesoort vind je vaak in probiotica. Maar je kunt er dus ook meer van krijgen door gember. En dan met name Lactobacillus rhamnosus.

Detail in de studie: grapefruit zorgde juist voor een afname van Lactobacillus.

Meer Lactobacillus in darmflora door gember

Met name L. rhamnosus

  • L. rhamnosus is een interessant bacteriesoort. Hij zwakt namelijk niet alleen immuunstoornissen af, maar ook gedragsstoornissen. info

Gember tegen lekkende darm

gemberwater.jpg
Gember herstelt ook een lekkende darm

Dat stoffen uit gember ook het weefsel op de darmwand herstellen, is goed nieuws. Want de darmwand is essentiëel om ons gezond te houden. Als de darmwand lekt (lekkende darm) vinden schadelijke stoffen en micro-organismen hun weg naar de bloedbaan. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig is de conditie van een lekkende darm omkeerbaar. En kan ook gember hier een rol in spelen.

5 Belangrijkste kenmerken van een lekkende darm

Andere voeding die de darmwand herstelt

1

  • Appels, bessen, groene thee, olijfolie
  • Kruiden: knoflook, saffron, fenegriek, kurkuma
  • Antioxidanten: resveratrol, ellaginezuur, quercetine (rode ui is de rijkste bron hiervan), kamferol, rutine

Gember bij vrijwel alle darmproblemen

Gember hertelt de darmflora, en dat is niet verwonderlijk. Omdat de specerij tal van belangrijke bioactieve ingrediënten bevat, is het veelzijdig inzetbaar. Dus ook voor de darmen. In het kort: gember verlicht verkoudheid, misselijkheid, artritis en andere reumatologische kwesties, spierpijnen. Wat betreft het spijsverteringskanaal verlicht gember alle discomfort. Denk hierbij aan verteringsproblemen, een opgeblazen gevoel en diarree. De werkingen van gember zijn omvangrijk, en gaan van antimicrobieel en ontstekingsremmend tot cholesterolverlagend. Hiernaast is de verlichting van chronische darmontsteking door gember al vaker aangetoond. 23456

En what’s more: het protectieve effect van gember op de darmen en ontsteking was in een rattenstudie vergelijkbaar met die van sulfasalazine.
7 8Sulfasalazine remt ontstekingen in darm, gewrichten en huid. Het wordt onder meer gebruikt bij reumatoïde artritis en de darmziekte colitis ulcerosa.