Etherische olie lavendel verandert gedrag bij depressie

Depressie is een ernstig gezondheidsprobleem. Etherische olie van lavendel is interessant bij depressie, omdat het gedrag en hersenen verandert bij depressie. Lavendel olie bevordert zelfs de aanmaak van nieuwe hersencellen, meldt Neuroscience Letters.

Olie van lavendel verandert gedrag en hersenen

Bij depressie

Etherische olie van lavendel verandert gedrag en hersenen bij depressie

Dat etherische olie van lavendel de hersenen en het sociale gedrag verandert bij depressie, staat in een nieuwe publicatie van Neuroscience Letters. Al eerder is aangetoond dat lavendel een uitgesproken effect heeft op de stemming. En dat lavendel en lavendolie helpen tegen angstklachten. De werking van lavendelolie is niet te onderschatten: door de olie ontstaan zelfs nieuwe hersencellen. Althans, bij ratmodellen.

Nieuwe hersencellen en -verbindingen

De ratten in het onderzoek inhaleerden de olie. Na 2,3 dagen en na 14 dagen werden de effecten van de etherische olie van lavendel op de hersenen geëvalueerd. De beestjes waren depressief, maar lavendel olie maakte hierin een verschil.

Meer knuffelhormoon

Niet alleen ontstonden er nieuwe hersencellen en nieuwe hersenverbindingen. Ook nam de concentratie van het “knuffelhormoon” (oxytocine) toe. Kortom: etherische olie van lavendel had een biologische werking op de neuroplasticiteit en neurogenese bij de ratten.

Sociale contacten en verbintenissen

Lavendelolie zorgt zelfs voor nieuwe hersencellen en -verbindingen

Voor sociale bonding is oxytocine een belangrijk stofje. In de volksmond heet de stof het “knuffelhormoon”. Het is tegelijkertijd een hormoon en neurotransmitter. En onmisbaar bij het leggen van sociale contacten en verbintenissen. Hiernaast hangt het knuffelhormoon samen met emoties van plezier. Voor de moeder-/kind binding is het onmisbaar, net als bij vriendschappen, relaties en seksualiteit. Het is de lijm van de samenleving.

Lavendelolie: meer interpersoonlijk vertrouwen

Het is bijzonder dat je meer van knuffelhormoon oxytocine aanmaakt door het aroma van lavendel

Dus lavendelolie is goed voor de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. Dit is waarschijnlijk het interessantste van de studie. Hetzelfde bleek ook uit een Nederlandse studie, in 2015 gepubliceerd in  Frontiers  Psychology. En wat opmerkelijker is: dat het aroma het vertrouwen tussen mensen bevordert.

Eerdere studies toonden dat de mate waarin we anderen vertrouwen gebaseerd is op een inclusieve of exclusie cognitieve-controle modus. Geuren bepalen deze cognitieve-controle modus. Pepermunt is dan meer “exclusief”, terwijl lavendel eerder kalmerend is. Exclusief is in dit geval stimulerend.

Wat studies ook demonstreerden is dat L-tryptofaan (biocursor van serotonine) net als het knuffelhormoon, gevoelens van interpersoonlijk vertrouwen bevordert.

Stimulerende olie zoals pepermunt

Verbetert

  • het geheugen
  • de visuele aandacht
  • atletische prestaties

1  2 3.

Lavendelolie

  • Pakt vermoeidheid aan
  • Bevordert socaal gedrag
  • Bevordert koopgedrag

4 5 6

Voor de studie werd gebruik gemaakt van etherische olie van een bekende Nederlandse gezondheidswinkel.

De kalmerende geur van lavendel beïnvloedt de mate waarin men elkaar vertrouwt. Dit gebeurt bijvoorbeeld niet bij een stimulerende olie als die van pepermunt.