Gezonde darmflora: aderen weer als jong

Magnesium verlaagt hoge bloeddruk

Gezonde darmflora maken de aderen weer gezond en jong. Nieuw onderzoek laat zien hoe gunstige darmbacteriën een rol spelen bij het behoud van gezonde aderen. Sterker nog: Als je darmflora gezond zijn, worden je aderen weer als jong.

Gezonde darmflora maken aderen weer als jong

aderen.jpg
Gezonde darmflora maken aderen weer jong en gezond

Je jeugd ligt in je darmen. Gezonde darmflora houden de aderen gezond en jong. Naast deze conclusie groeit ook ander bewijs. Namelijk dat de darmbacteriën de sleutel zijn tot gezond ouder worden. Eerder stelden onderzoekers dat de aahnwezigheid van gunstige darmbacteriën bepalend zijn voor gezond ouder worden. Samengevat: specifieke strengen vertragen veroudering. Hierbij voorkomen ze een hoop van leeftijd gerelateerde ziekten.

Kruiden en olie voor gezonde darmflora

Kokosolie heeft gunstig effect op darmflora en buikomvang

Gember bevordert herstel van darmflora

Kurkuma reguleert bacteriesoorten in darmflora

Darmbacteriën en vasculaire veroudering

Nu bevestigt een nieuwe studie, gepubliceerd in The Journal of Physiology, dat darmbacteriën inderdaad een actieve rol spelen bij het verouderingsproces.

De studie

Een groep jonge en oude muizen kreeg antibiotica toegevoegd aan het drinkwater voor een periode van 3 tot 4 weken. Dit was om het darm microbioom te onderdrukken. Vervolgens bekeek het team de vasculaire gezondheid van de muizen. Hoe was de uitwerking op aderverkalking? En op de gezondheid van het endotheel? Dit is de laag cellen die de binnenkant van de aderen bekleden. Ook werd gekeken naar

  • ontstekingsmarkers
  • oxidatieve stress
  • hart- en vaatziekten
  • veroudering in het algemeen.

Oxidatieve stress draagt bij aan een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en veroudering in het algemeen. Kortom: een belangrijk punt om naar te kijken! Stikstofoxide werd eveneens onderzocht. Van belang, omdat deze stof de bloedvaten verwijdt. Tot slot bekeken ze leeftijd gerelateerde veranderingen in de darmflora.

Herstel van gezondheid van aderen

Wil je gezonde aderen, dan werk je aan je darmflora

De uitkomst

De oude muizen hadden groot voordeel van de antibioticabehandeling. Terwijl de behandeling geen effect had op de jonge muizen. Nog opmerkelijker: onderdrukking van het darm microbioom van de oude muizen herstelde de gezondheid van de aderen. En dusdanig dat hun aderen weer net zo jong en gezond waren als die van jonge muizen.

Leeftijd en de darmgezondheid

Wat gebeurde er dan in de darmen van de oude muizen? In de darmflora van de muizen op leeftijd waren duidelijk meer micro-organismen die ontsteking bevorderen. Deze microben staan dan ook in verband met ziektes. Ze linken ook met darm dysbiose. Houdt in dat de balans tussen vriendelijke darmbacteriën en ongunstige flora zoek is.

Bij oude muizen was er meer

  • proteobacteria zoals E. coli, Salmonella en Campylobacteria
  • metaboliet TMAO (trimethylamine N-oxide)

Verouderingsziekten

De laatste heeft een connectie met hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, diabetes type 2 en kanker. Metabolieten zijn moleculen die door de darmbacteriën gecreëerd worden. Nu verhoogt TMAO ook plaques in de aderen en verhoogt de kans op een beroerte en hartaanval.

De oude muizen hadden 3x zoveel TMAO in het bloed als de jonge soortgenootjes. Geen wonder dat we hart- en vaatziekten krijgen als we ouder worden. Antibiotica onderdrukten echter de TMAO spiegels.

“De resultaten geven bewijs dat darmflora een belangrijke mediator zijn bij leeftijd gerelateerde disfunctie van de aderen en oxidatieve stress.”

Senior auteur

Je bent zo jong als je darmflora

darmflora.jpg
Je bent zo jong als je darmflora!

Eigenlijk ben je dus niet zo oud als je je voelt. Maar zo jong als je darmflora. Dit geldt duidelijk voor de aderen. Zorg voor gezonde darmflora en je aderen worden weer jong. Dit zijn redenen des te meer om te werken aan gezonde darmbacteriën. De strategieën om dit te doen zijn legio. Uiteraard gaat het niet om antibiotica slikken. Een taktiek die in dit onderzoek weliswaar werd. Dit was echter om de rol van darmbacteriën bij vasculaire aandoeningen aan te tonen. Wij hebben gelukkig zat mogelijkheden om onze darmflora ten goede te keren. Plus dat we zo aan jonge aderen te werken.


Met voeding kun je veel bereiken. Met zo’n strategie doe je niet alleen je lichamelijke gezondheid een plezier. Ook je hersenen en stemming hebben er profijt van. Duur hoeft het niet te zijn. Als voorbeeld: joghurt verandert hardnekkige darmflora en keert zelfs depressieve symptomen om.