Meer gewichtsverlies door meer proteïnen

Meer gewichtsverlies door proteïnen

Meer gewichtsverlies door meer proteïnen te eten, kan dat? Ja. Onderzoeken laten zien dat je sneller kilo’s kwijtraakt door een dieet dat rijk is aan eiwitten. Proteïnen zijn ook een sleutel naar minder buikvet. Lees hier de ins en outs.

Meer gewichtsverlies door meer proteïnen

hummus2.jpg
Meer gewichtsverlies? Eet meer proteïnen!

Je bereikt meer gewichtsverlies door meer proteïnen te eten. En niet alleen meer gewichtsverlies! Want je wint er meer mee. Zo verbetert een hoge eiwitinname ook de aspecten van het metabool syndroom. 1

Wat is het metabool syndroom?

Een graadmeter van het metabool syndroom is een grote buikomvang. Niet alle markers hoeven aanwezig te zijn. Maar de overige markers zijn:

  • hoge bloeddruk hebt
  • hoge triglyceriden waarden
  • een te laag gehalte van het goede cholesterol (HDL)
  • een verhoogde bloedsuikerpiegel

(info)

Eet meer eiwitten en je verbrandt meer

Het is een succesvolle aanpak om kilo’s te verliezen. Meer proteïnen consumeren. Vooral als het gepaard gaat met een lagere calorie-inname. Dit levert dan op zich geen probleem op. Eiwitten van hoogwaardige kwaliteit geven een goed verzadigingsgevoel. Denk maar aan eieren, bananen, kip, peulvruchten, tofu, noten, kalkoen en cottage cheese.

Volgens onderzoeken ben je na ongeveer 3 maanden gemiddeld 2 kilo meer kwijt door de proteïne-strategie. Qua centimeters rond de buik raak je gemiddeld 2.5 cm meer kwijt binnen deze 3 maanden.

noten.jpg
Door meer proteïnen te eten, verlies je ook buikvet

Afvallen draagt bij aan een lager risico op het metabool syndroom. 5  Onderzoek toont dat een dieet met veel proteïnen de effectiefste weg naar het verlies van lichaamsgewicht is. Consumeer meer van deze macronutriënten en je inname van koolhydraten daalt. Dit bevordert tevens de oxidatie van vrije vetzuren. Plus dat dit voor een groter verzadigingsgevoel en lagere inname van totaal aantal calorieën zorgt. Tegelijkertijd vindt verbranding sneller plaats.

Samengevat, leidt een hogere inname van proteïnen tot

  • Afbraak van vrije vetzuren
  • Een lagere inname van koolhydraten
  • Beter verzadingsgevoel
  • Toegenomen thermogenese
  • Toename van stofwisseling  in rust

2 3 4 5 6 78

Zelfs als er al sprake is van obesitas, zijn eiwitrijke maaltijden een succesvolle strategie.  9 10 Denk aan een inname van 1.35 gram/kilo lichaamsgewicht/dag.

Afvallen na de overgang

Als gevolg van de overgang ervaren vrouwen gewichtstoename. Vet wordt anders verdeeld dan voorheen. Eiwitrijke maaltijden werken hier net zo positief. De aanpak gaat dan weer gepaard met een lagere calorie-inname. Zo’n 400 calorieën minder per dag. Je krijgt een lager lichaamsgewicht en houdt je spierweefsel redelijk in tact. Tegelijkertijd ervaar je gewichtsverlies. En een verhoogde stofwisseling in rust.

Dat is een interessant gegeven. Want niet iedereen houdt de proteïne inname hoog tijdens dieet. Met een onwenselijk gevolg; spiermassa gaat verloren. 12 Behoud van spiermassa gaat overigens beter als je eiwitrijke voeding met beweging combineert. 13

Succesvol afvallen valt of staat met het verzadigingsgevoel. Een hoge inname van proteïnen geeft een voller gevoel. Dit is dan als de totale inname van voeding voor gemiddeld 30% uit eiwitten bestaat.

Aminozuren

Wat betreft het ontbijt: begin de dag eiwitrijk. Niet alleen omdat je de rest van de dag meer calorieën verbrandt. Maar ook omdat je je in de uren die volgen beter verzadigd voelt. En ook energieker. Hier komt nog bij dat een proteïnerijk ontbijt veel meer aminozuren bevat. 14

Ontbijtrecepten voor een sneller metabolisme

Buikvet

De inname van proteïnen heeft eveneens invloed op buikvet. Het gaat dan vooral om hoogwaardige proteïnen. De relatie tussen buikvet en de inname van proteïnen is redelijk sterk. Het mooie is dat eiwitten het figuur positief veranderen, en dan met name de taille. 15  16  

Je spiermassa

Eiwitten houden spierverlies tijdens afvallen minimaal

Proteïnen zijn dus de belangrijke macronutriënten als je wilt afvallen. Als je minder calorieën nuttigt, zijn het de eiwitten die je spieren behouden. 17 Hoewel de dosis nog altijd aanleiding tot discussie is, geeft een meta-analyse hier meer duidelijkheid over. Neem op zijn minst 330 gram/kg voor spiergroei en -behoud. Proteïnen zijn een prima buffer op spierverlies tijdens afvallen minimaal te houden.

Meer artikelen over proteïnen