Melatonine vermindert pijn bij fibromyalgie

Melatonine bij fibromyalgie vermindert pijn

Melatonine is gunstig bij fibromyalgie. De antioxidant behandelt disbalans binnen de lichaamscellen. Hiernaast reguleert het hormoon pijn, en is het daarom ook inzetbaar bij chronische pijnklachten.

Melatonine: minder pijn bij fibromyalgie

Melatonine vermindert pijn bij fibromyalgie
Melatonine vermindert pijn bij fibromyalgie. Het is dus meer dan een “slaaphormoon”

Melatonine vermindert pijn bij fibromyalgie. In de eerste plaats behandelt antioxidant melatonine een disbalans binnen de cellen. Namelijk aangaande de mitochondriën. Dit zijn de kleine powerhouses binnen de lichaamscellen. De studie waaruit dit blijkt is gepubliceerd in International Journal of Molecular Sciences. Het “slaaphormoon” biedt ook verlichting voor chronische pijnpatiënten.

Niet alleen voor nachtrust

Melatonine supplementen zijn het best bekend bij mensen met slaapproblemen. Ze hebben veel voordelen. Zo verlichten ze pijn, slaapproblemen, cognitieve problemen, symptomen van de menopauze en sommige darmproblemen. 1 Maar melatonine doet meer. En vermindert ook pijn bij fibromyalgie.

Disbalans binnen de lichaamscellen

Fibromyalgie is een chronisch musculoskeletale aandoening, waarvan de oorzaak is. Naast een probleem met leptine en ontsteking in de hersenen, zijn er ook problemen met de powerhouses binnen de cellen. Zoals de naam al zegt produceren deze fabriekjes energie.

Vrije radicalen

Als de mitochondriale functie verstoort is, leidt dit tot problemen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een disbalans in de productie van giftige moleculen. Deze vrije radicalen spelen een rol bij de ontwikkeling van de ziekte.

De link tussen de drie -mitochondriale disfunctie, oxidatieve stress en fibromyalgie-  was niet helemaal duidelijk. Tot deze studie, waarvoor ratmodellen werden gebruikt. Ratten, omdat de diertjes een goed model zijn om fibromyalgie te bestuderen.

Lage melatoninespiegel bij fibromyalgie

Ook werd de rol van melatonine bestudeerd. Eerdere studies demonstreerden namelijk dat de melatoninespiegel laag is bij fibromyalgie patiënten. Bij fibromyalgie heeft men dan ook vaak problemen met slaap en waarneming. Onderzoeken lieten tevens al zien dat melatonine supplementen de symptomen verlicht. Melatonine is een antioxidant én hormoon.

Ratten die een melatonine supplement kregen

  • Waren eerder bereid tot motorische activiteit en hadden meer uithoudingsvermogen.

Iets anders dat de onderzoekers opmerkten was dat ratten met fibromyalgie alle spieratrofie hadden.  Dit gold vooral voor de beenspieren. Echter, melatonine herstelde deze atrofie van de beenspieren.

Spieratrofie in beenspieren

Iets anders dat de onderzoekers opmerkten was dat ratten met fibromyalgie allemaal spieratrofie hadden.  Dit gold vooral voor de beenspieren. Echter, melatonine herstelde deze atrofie van de beenspieren.

CoQ10

Verder was het opmerkelijk dat de CoQ10 spiegels eveneens laag waren bij fibromyalgie. Maar ook hier weer leidde melatonine suppletie tot hogere spiegels, van CoQ10 dus.

Volgens de onderzoekers zijn antioxidanten zoals melatonine van wetenschappelijk belang. En moeten ze in overweging genomen worden bij stoornissen van de mitochondriën.

Laag serotonineniveau

Aangenomen wordt dat bij mensen met fibromyalgie en chronische vermoeidheid de serotonine stofwisseling onvoldoende is. Bij patiënten wordt er minder melatonine aangemaakt.  Dit is van belang omdat serotonine is nodig voor de aanmaak van melatonine.

Verhoog eenvoudig je serotonineniveau

Wist je dat? Cafeïne de stofwisseling van melatonine negatief beïnvloedt?

Hoe melatonine bij fibromyalgie pijn verlaagt

Melatonine net zo effectief als amytryptilline

Amitryptilline is een medicijn die bij fibromyalgie gebruikt wordt. Nu laat onderzoek eveneens zien dat melatonine op zijn minst  even effectief is als deze medicatie. Dit bleek toen deelnemers 6 weken lang 10 mg melatonine namen, wat een vrij hoge dosis is. Slaap, pijnintensiteit en kwaliteit van leven verbeterde.

Dosis

Hoewel in een studie de dosis van 10 mg gebruikt werd, zijn de gebruikelijke doses 3 of 5 mg. Er is weinig bekend over de lange termijn effecten van een hoge dosis.

2 3 4 6.

Ook bij chronische pijn

Helaas is chronische pijn een van de kenmerken van fibromyalgie. Desgelijks helpt de stof hierbij, en verder bij gewrichtsproblemen. Overigens, onderzoek laat zien dat ook endometriose patiënten baat bij melatonine hebben.

Een onderzoek suggereert dat een 6-weekse inname van melatonine de pijn door fibromyalgie vermindert.

Lichaamseigen pijnmedicatie

melatonine helpt ook bij chronische pijn
Melatonine helpt ook chronische pijnpatiënten. Het is de lichaamseigen pijnmedicatie.

Zodoende kun je melatonine zien als de lichaamseigen pijnmedicatie.  7 Omdat het hormoon pijn signalen reguleert. Melatonine heeft een indirect effect op opioïde receptors. Op deze receptors richt pijnmedicatie zich ook.  Aangezien fibromyalgie patiënten lagere melatoninespiegels hebben  8 is de rol vrij duidelijk. Het serotonineniveau ligt eveneens lager. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de inname van melatonine via een supplement de symptomen verlicht.  9

Kortom: Melatonine is dus een van de factoren bij de aandoening. En hoewel het hormoon een rol speelt bij fibromyalgie, is dit niet het enige. Chronische pijnpatiënten zijn er dus ook bij gebaat.