Desinfectant triclosan bevordert groei bacteriën

ontstoken tandvlees

Triclosan, een desinfectant in onder andere tandpasta, bevordert juist de groei van slechte bacteriën. Triclosan zit niet alleen in tandpasta, maar ook in veel andere verzorgingsproducten. Van handzeep tot deodorant, de kans is groot dat de stof erin zit.

Desinfectant triclosan: juist groei van bacteriën

Terwijl het de bedoeling is dat de desinfectant een bacteriedodende en schimmelwerende werking heeft, is het tegenovergestelde het geval. 1. Daarbij is het grootste nadeel dat de stof ons meer resistent maakt voor antibiotica. Bacteriële cellen kunnen goed overleven door triclosan, en houden groei juist niet tegen.

Zo toont een nieuwe studie dat E. coli en MRSA behoorlijk resistent waren na triclosan. De “antibacteriële” verveelvoudigde de bacteriën maar liefst 10.000 x. Dit overweldigt het immuunsysteem, volgens de onderzoekers.

Bovendien hadden muizen 100 x meer bacteriën na blootstelling aan triclosan. De stof werd toegevoegd aan het drinkwater, en was vergelijkbaar met wat wij als mens aan triclosan binnenkrijgen.

Wat de triclosan doet

Triclosan werkt samen met een kleine molecuul (ppGpp) die de bouwblokken van nieuwe cellen remt. Deze bouwcellen zijn DNA, RNA, proteïnen en lipiden. Normaal gesproken doet ppGpp dit als een organismen gestresst is. Bij triclosangebruik vindt deze remming voortdurend plaats.

Antibioticaresistentie

Van antibiotica is het juist de bedoeling dat het zich richt op de DNA synthese. En dit wordt dus door ppGpp afgesloten, waardoor antibiotica hun werk niet meer kunnen doen.

De studieauteurs hopen nu dat het gebruikt van antibacteriële stoffen in verzorgingsproducten heroverwogen wordt.

In huid, bloed en urine

Desinfectant triclosan zou schimmels en bacteriën moeten weren. In plaats daarvan bevordert de stof de groei van bacteriën

In Amerika bande de FDA (Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit) de stof uit sommige zeepproducten, maar niet uit alle. Bij ons zit het ook in veel verzorgingsproducten, en is het erg populair in tandpasta. Talloze onderzoeken tonen hoe triclosan in hoge concentraties in urine, huid en bloed zit. Aldaar ondergaat de stof biotische en abiotische transformaties, wat leidt tot de productie van veel giftige bijproducten. Hiernaast verstoort de “antibacteriële” stof de hormoonhuishouding en immuunrespons.

Producten met triclosan

Triclosan zit in veel verzorgingsproducten

Kortom, redenen genoeg om op de etiketten van verzorgingsproducten te kijken, en producten die triclosan bevatten te vermijden. Kijk op je handzeep, deodorant, tandpasta (Colgate), acne producten (clearasil), scheergel of make up. Hier zie je alvast een lijst van producten die het bevatten.

Na blootstelling aan triclosan, vindt er opname in de bloedbaan plaats. Deze absorptie gebeurt trouwens ook via de huid. De stof wordt gevonden in de urine van de meeste mensen.

Schildklierhormonen

De desinfecterende stof is slecht nieuws voor de hormonen, omdat het hierop een verstorende werking heeft. Zo verstoort de stof de werking van de schildlierhormonen. Daarbij komt dat het ook tot vruchtbaarheids- en ontwikkelingsproblemen zorgt. Hier lees je meer
1 2 3

Allergieën en astma

Omdat triclosan kan carcinogene stoffen als bijproduct produceert, is er zorg over het ontstaan van kanker. Verder kan het irritaties geven aan ogen en huid, en de kans op astma en allergieën verhogen.
4 5 6

Triclosan veroorzaakt leverschade