Neusspray met knuffelhormoon oxytocine reguleert eetgedrag

junk.jpg

Een neusspray met oxytocine reguleert eetgedrag. En helpt dus bij gewichtsverlies. Hoe krijg je meer van dit knuffelhormoon dat oxytocine heet?

Oxytocine uit neusspray en eetgedrag

Een neusspray met knuffelhormoon oxytocine reguleert eetgedrag. Zodoende ondersteunt het hormoon een gezond gewicht. Waar de stof nog meer een grote rol bij speelt is bij bonding en sociale interactie. Dit bepaalt de mate van vertrouwen en angst, ook later in het leven.

Zwakt beloningssignalen af

Knuffelhormoon oxytocine heeft nog een belangrijke connectie. Namelijk met eetgedrag en gewicht. Wat het doet is de behoefte aan voeding afzwakken. Om precies te zijn zwakt het de beloningssignalen af. Zo beïnvloedt het niet alleen ons eetgedrag. Maar ook onze stofwisseling.

Door knuffelhormoon bekijk je voedsel anders

Volgens nieuw onderzoek ( ENDO 2019, the Endocrine Society’s annual meeting in New Orleans) verandert oxytocine de manier waarop mensen met obesitas voeding waarnemen en verwerken. Dat bleek toen deelnemers aan het onderzoek naar foto’s van calorierijke voeding keken.

Aangezien obesitas cijfers de pan uitrijzen zijn effectieve behandelingen meer dan welkom. Er is sprake van overgewicht als het BMI hoger dan 25/30 is. Helaas hangt obesitas samen met allerlei gezondheidscondities. Van hartaandoeningen tot kanker.

Wat de oxytocine neusspray uit het onderzoek deed, is inspelen op de hersengedeelten die het eetgedrag reguleren. 1 Nu zit er in bepaalde neusspray’s van de apotheek ook oxytocine. Maar dit is niet de neusspray waar het om gaat.

Het onderzoek

Deelnemers aan het onderzoek waren 10 mannen met obesitas. Ze ontvingen een dosis oxytocine neusspray of een placebo. Zelf wisten ze niet welke behandeling ze krijgen. Na een uur bekeken ze beelden van calorierijke of caloriearme voeding, of non-food images. Gelijktijdig ondergingen ze fMRI.

Minder gemotiveerd om te eten

Duidelijk was, hoe oxytocine de connectiviteit tussen hersengedeelten afzwakte. Deze breinregio’s staan in verband met eet motivatie.

Aldus reguleert oxytocine de routes in de hersenen. Vooral als het om voedsel met een hoge beloningsgraad gaat. Dit is een utikomst, omdat deze routes bij obesitas overgeactiveerd zijn.

Het is niet de bedoeling om nu neusspray te gebruiken om eetgedrag te reguleren. Overmatig en langdurig gebruik leidt tot vervelende bijwerkingen. Voor zulk gebruik is een neusspray zoals Syntocinon niet bedoeld. Oxytocine is ook verkrijgbaar als tinctuur. Uiteraard is dat dan een veel betere optie.

Het knuffelhormoon

heeft een positieve invloed op veel aspecten

  • Vermindert stress en angst, en vergroot gevoelens van kalmte en veiligheid
  • Verbetert stemming en gevoelens van tevredenheid
  • Stimuleert nervus vagus: deze 10e hersenzenuw geeft fitheid en vitaliteit
  • Vermindert ontsteking, pijn en versnelt genezing
  • Verhoogt creativiteit
  • Vermindert afkickverschijnselen bij afkicken van verslavingen
  • Verbetert zelfperceptie in sociale situaties
  • Geeft gevoelens van empathie, warmte, vertrouwen en openheid.

Hoe verhoog je zelf de oxytocinespiegel?

Koffie is een van de manieren om knuffelhormoon oxytocine te verhogen

7 Manieren voor meer oxytocine

#1 Vitamine D: de vitamine stimuleert de aanmaak van serotonine en oxytocine 2
#2 Vitamine C 3
#3 Magnesium 4
#4 Cafeïne 5
#5 Lactobacillus reuteri 6
#6 Kamille 7
#7 Melatonine  8
#8 Fenegriek

Intermittent drinken verhoogt knuffelhormoon

Apart genoeg verhoogt intermittent drinken ook de oxytocinespiegel. Ondanks dat we leren dat we minimaal 8 glazen water moeten drinken per dag. Want intermittent drinken leidt tot gevoelens van dorst. En dit activeert juist de oxytocine producerende hersengedeeltes. Dus leidt intermittent bulk drinken tot een toegenomen oxytocine signalering. Ga intermittent drinken en de oxytocine receptors zullen dankbaar zijn. 9

Bronnen:

1 Nat Rev Endocrinol. 2017 Dec; 13(12): 700–709.. The effects of oxytocin on eating behaviour and metabolism in humans

3 Indian J Clin Biochem. 2013 Oct; 28(4): 314–328.Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview

4 Biochem J. 1989 Jan 15; 257(2): 611–614.Essential role of magnesium in oxytocin-receptor affinity and ligand specificity.

7 Planta Med. 2011 Feb; 77(3): 207–220. Uterotonic Plants and their Bioactive Constituents8 J Clin Endocrinol Metab. 2009 Feb; 94(2): 421–427. Melatonin Synergizes with Oxytocin to Enhance Contractility of Human Myometrial Smooth Muscle Cells

8 J Clin Endocrinol Metab. 2009 Feb; 94(2): 421–427. Melatonin Synergizes with Oxytocin to Enhance Contractility of Human Myometrial Smooth Muscle Cells