Een gezonde huid begint bij de darmen

gezonde huid begint bij de darmen

Een gezonde huid, begint bij de darmen. Dus als je een gezonde huid wilt, herstel dan je darmflora. Er is namelijk een duidelijke link tussen de gezondheid van de darmen en huidproblemen.

Gezonde huid begint bij darmen

Een gezonde huid begint bij de darmen

Een gezonde huid begint bij de darmen. De link tussen darmflora en huid is namelijk duidelijk. Zo is bacterie overgroei in de darmen (SIBO) een factor die huidproblemen veroorzaakt. Het is zelfs zo, dat de conditie 10x vaker voorkomt bij mensen met rosacea. Daarom leidt correctie van de bacterie overgroei tot aanzienlijke verbetering. 1

Ook bij de ziekte van Crohn zijn er huidproblemen. En apart genoeg, blijkt een medicijn tegen psoriasis ook te helpen tegen Crohn’s. 1 Bij coeliakie is hetzelfde het geval; hier doen huidproblemen zich eveneens voor. 2

Verstoorde darmflora: effect op de huid

Misschien heb je wel gehoord over een lekkende darm. Dit is een conditie waarbij de darmwand niet langer schadelijke stoffen tegenhoudt. Met andere woorden, de darmwand is doorlaatbaar geworden (lekt) en zo vinden schadelijke bestanddelen en bacteriën hun weg naar de bloedbaan. En op die manier natuurlijk ook naar de rest van het lichaam. Helaas veroorzaakt een lekkende darm ontsteking, zowel lokaal als systematisch. Wat dan ook weer een weerslag op de huid heeft.

Acne en darmflora

Neem bijvoorbeeld acne. Bij deze huidaandoening reageren patiënten meer op lipopolysacchariden. Wat duidt op een lekkende darm.  3 Hoe zit het eigenlijk met de huid? Kan die ook “lekken”? Immer, het hoofddoel van de huid is bescherming bieden tegen schadelijke bacteriën, stoffen en weersinvloeden. Zodoende heeft de huid ook een beschermingslaag, de epidermale barrière. Nu brengen stress en ontsteking in de darmen deze belangrijke barrière in gevaar.

Gevolgen van stress en ontsteking

Want een gevolg hiervan is dat het de antibacteriële peptides in de huid vermindert. Logisch gevolg is deze verminderde functie infecties en ontsteking bevordert.4

Dan is er nog een neuropeptide met de eenvoudige naam substantie P. Een peptide die een belangrijke rol bij de huid speelt. Hersenen, darmen en huid bevatten alle deze substantie. Wat er gebeurt bij verstoorde darmflora is een over-productie van deze substantie.

In dit geval helpen probiotica. 5  Omdat het darm microbioom invloed heeft op lipiden en vetweefsel profiel, heeft het een impact op de talgproductie. 6 Niet voor niks dat bij acne patiënten de darmflora vaker verstoord zijn. 7

Effect van probiotica op de huid

Kortom, probiotica kunnen een oplossing zijn. Zo wie zo verbeteren ze de functie van de darmwand en verminderen ze ontsteking. Lipopolysaccharides nemen ook af. Een oudere studie toont dat L. acidophilus en B. bifidum resultaten van acne behandelingen verbeterden. 8  Gefermenteerde zuivel verbeterde acne ook, na 3 maanden. Dit bevat veel Lactobacilli. 90 Ongefermenteerde zuivel lijkt acne juist te verergeren.

Darmen-huid: link is duidelijk

Verstoorde darmflora hebben een negatieve invloed op de huid. Dit is ook het geval bij acne

Vanwege de link tussen darmen en huid, is probiotica van onschatbare waarde voor vrijwel alle huidproblemen. Zelfs voor DNA schade door de zon. 9 10 Met name Lactobacillus en Bifidobacterium zijn belangrijk. 11 12 L. paracasei verlaagt de concentraties van substantie P. 13

Zoals je ziet is er een connectie tussen darmen en de huid. Wat feitelijk een connectie is tussen darmen, brein en huid. Een connectie die 80 jaar geleden al gemeld werd door dermatologen 14. Nu heeft het weer nieuwe wetenschappelijke interesse gekregen.

Wil je je huid verbeteren, focus je dan op probiotica. Dit is een belangrijk onderdeel bij huidverbetering. Om exacter te zijn: het is de eerste stap! 15

Voeding met probiotica

Herstel je huid, en eet voeding met probiotica

Wil je geen probiotica supplement geen probleem. Je kunt ook je voedingspatroon veranderen, en voeding eten die rijk is aan probiotica. Voeding die slecht is voor de huid, laat je natuurlijk zo veel mogelijk staan.

Richt je zoveel mogelijk op gefermenteerde voeding. Dit zal na verloop van tijd aan je huid te zien. Zo is de conditie van je huid, een graadmeter zodat je weet dat je goed zit met wat je eet.  

Gefermenteerde voeding, wat eet je dan?

  • Griekse joghurt: L. bulgaricus, S. thermophilus
  • Kefir: L. plantarum
  • Zuurkool, groene kool: L. plantarum
  • Kimchi, kool: L. mesenteroides
  • Uien, wortelen, kool
  • Zuurdesem: L. reuteri, S. cerevisiae
  • Kombucha, groene/zwarte/darjeeling thee
  • Miso
  • Cheddar kaas
  • Olijven

Bronnen

1 Ustekinumab Induction and Maintenance Therapy in Refractory Crohn’s Disease. New England Journal of Medicine, 

2 The gut-skin axis. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2004 Jun;39 Suppl 3:S734-5.
3 Fibrin microclot formation in patients with acne. Acta Derm Venereol. 1983;63(6):538-40.
4 A nervous breakdown in the skin: stress and the epidermal barrier. J Clin Invest. 2007 Nov 1; 117(11): 3166–3169.
5  Lactobacillus paracasei CNCM I-2116 (ST11) inhibits substance P-induced skin inflammation and accelerates skin barrier function recovery in vitro.Eur J Dermatol. 2010 Nov-Dec;20(6):731-7. doi: 10.1684/ejd.2010.1108. 6  Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future? . Gut Pathog. doi: 10.1186/1757-4749-3-1 7 Impact of the impaired intestinal microflora on the course of acne vulgaris.. Klin Med (Mosk). 2001;79(6):39-41. 8 Efficacy of regulators of the intestinal bacterial flora in the therapy of acne vulgaris. Clin Ter. 1987 Sep 15;122(5):339-43. 9 Dietary effect of lactoferrin-enriched fermented milk on skin surface lipid and clinical improvement of acne vulgaris. Nutrition. 2010 Sep;26(9):902-9. doi: 10.1016/j.nut.2010.05.011. 10 Health effects of probiotics on the skin.Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(9):1219-40. doi: 1080/10408398.2012.680078. 11 The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis Front Microbiol. 2018; 9: 1459. 12 An approach on the potential use of probiotics in the treatment of skin conditions: acne and atopic dermatitis. Int J Dermatol. 2018 Dec;57(12):1425-1432. doi: 10.1111/ijd.13972. 13 Specific probiotic therapy attenuates antibiotic induced visceral hypersensitivity in mice. Gut. 2006 Feb;55(2):182-90. 14 Jama Dermatology. THE EFFECT ON THE SKIN OF EMOTIONAL AND NERVOUS 15 Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis: from anecdote to translational medicine.Benef Microbes. 2014 Jun 1;5(2):185-99. doi: 10.3920/BM2012.0060.