Vitamine A: belangrijk voor darmflora en immuunsysteem

Vitamina A, immuunsysteem en darmflora

Vitamine A is belangrijk voor darmflora en immuunsysteem. Omdat de vitamine tussen darmbacteriën en het immuunsysteem bemiddelt. De vitamine is cruciaal bij behandelingen voor auto immuunziektes die de darmen betreffen, zoals Crohn’s en Colitis ulcerosa.

Zo belangrijk is vitamine A voor darmflora en immuunsysteem

vis.jpg
Vitamine A is belangrijk voor het immuunsysteem, waarvan het grootste deel in de darmen ligt. Darmflora hebben dan ook vitamine A nodig, om het immuunsysteem te reguleren

Vitamine A is belangrijk voor darmflora en immuunsysteem. De vitamine heeft een bemiddelende rol tussen darmbacteriën en ons immuunsysteem. En heeft daarmee een veel omvattendere rol dan eerder gedacht werd. Vitamine A is vooral nuttig bij auto immuunziekten. Zoals bij de inflammatoire darmziekten Crohn’s en Colitis ulcerosa.

Darmbacteriën houden jong en gezond

Inmiddels weten we wel hoe groot de rol van darmbacteriën zijn bij het behoud van een goede mentale en lichamelijke gezondheid. De micro-organismen houden ons slank, jong en gezond! Ook jong inderdaad. Darmbacteriën remmen namelijk ook veroudering.

Vitamine A houdt immuunsysteem rustig

Wortelen zitten boordevol vitamine A. Deze vitamine is nodig om het immuunsysteem rustig te houden

Maar hoe doen ze dat? Een van de antwoorden ligt in het immuunsysteem. Via interacties tussen onze darmen, hersenen hebben ze de controle over de manier waarop het lichaam reageert op ziektes. Al enige tijd is bekend dat het darm microbioom de immuunresponse reguleert. Dus kunnen we maar beter veel van de vriendelijke darmbacteriën hebben, en de ongunstige zoveel mogelijk buiten de darmen houden.

Nu blijkt vitamine A hier een cruciale rol in te spelen. Hoewel we weten dat de vitamine belangrijk is voor een gezond afweersysteem, werpt dit een nieuw licht op de reden waarom. Want de aanwezigheid van vitamine A in de darmen voorkomt dat het immuunsysteem overactief wordt. Je concentratie vitamine A hoeft dan echt niet hoog te zijn, maar gewoon gemiddeld.

Een overactief immuunsysteem: dit kan een aanleiding tot problemen zijn. Zo speelt een overprikkeld immuunsysteem ook een rol bij fibromyalgie. De eerste stap om het afweersysteem te kalmeren is de eliminatie van junkfood.

Deze bevindingen, gepubliceerd in journal Immunity, kunnen belangrijk zijn voor auto immuunziekten zoals Crohn’s en Colitis ulcerosa.

Het is niet onbekend dat er biljoenen bacteriën in onze buik huizen. Hiervan zijn de 2 voornaamste soorten Firmicutes en Bacteroidetes.

Actieve vorm van vitamine A

Door middel van een muismodel van het darm microbioom werd zichtbaar hoe de darmbacteriën de responses van het immuunsysteem reguleren. Dit doen ze via een proteïne die vitamine A in het spijsverteringskanaal activeert. Deze proteïne transformeert vitamine A in retinoïnezuur, de actieve vorm van vitamine A.

Wat ook duidelijk werd, was dat Firmicutes dit proces verlaagt. De hele Clostridia familie, waartoe Firmicutes behoort, zorgt voor een opslag van overtollige vitamine A in de lever.

Het wetenschapsteam ontwikkelden muizen die de proteïne. Ook hadden ze te weinig retinoïnezuur in het darmweefsel en minder immuuncellen die IL-22 maakten. IL-22 is een signaleringsmolecuul die de antimicrobiële respons van het immuunsysteem aanstuurt.

Alleen de proteïne is de sleutel naar de manier waarop het afweersysteem op bacteriën reageert. Immunoglobuline A cellen en andere T cellen zijn dit niet.

Inflammatoire darmziekten

Volgens de onderzoekers zijn inflammatoire darmziekten te wijten aan een toegenomen immuunresponse of immuunactivatie. Maar darmbacteriën kunnen die respons dus temperen. Niet alleen zijn de bevindingen belangrijk voor behandelwijzen van inflammatoire darmziekten, maar ook voor een vitamine A tekort.

“Een verandering in de vitamine A status en vitamine A genen gaat samen met inflammatoire darmziekten.”

studieauteur

Darmbacteriën reguleren dus hoe vitamine A omgezet of opgeslagen wordt.

Voeding, darmflora en immuunsysteem: onmiskenbare link

Tot slot benadrukt de studie auteur hoe belangrijk de rol van ons dieet en darmbacteriën is om ons immuunsysteem gezond te houden. En dat voeding en darmbacteriën onmiskenbaar gelinkt zijn met het gedrag van onze immuuncellen.

Inderdaad bleek al eerder dat patiënten met inflammatoire darmziekten minder retinol en van de retinol-bindende proteïne hebben, vergeleken met gezonde patiënten. Hoewel de opname van vitamine wel normaal is. 1

Aangezien een groot deel van ons immuunsysteem in onze darmen ligt, is de focus op de darmflora niet vreemd. Er is immers een behoorlijke  interactie tussen darm microbioom, immuunsysteem en darmcellen.