Capsaïcine uit chilipepers remt longkanker

Capsaïcine uit chilipepers remt longkanker. Het is niet de eerste keer dat dit blijkt. Capsaïcine, de belangrijkste actieve stof uit chilipepers, remt succesvol uitzaaiingen.

Capsaïcine remt uitzaaiingen bij longkanker

chili4.jpg
Dat capsaïcine uit chilipepers longkanker remt bleek al eerder uit onderzoek

Dat de stof uit chilipepers longkanker remt, bleek al eerder. Nieuw onderzoek bevestigt dit. Longkanker is een grote bedreiging. En de meeste sterfgevallen komen door uitzaaiingen. Daarom is de bevinding uit het nieuwe onderzoek belangrijk. De wetenschap ontdekt steeds vaker hoe bepaalde stoffen uit de natuur remmen kanker remmen, zoals kurkuma. Hier is capsaïcine uit chilipepers toe te voegen.

Dankzij capsaïcine zijn chilipepers zo scherp en aromatisch. Het is een sterke bioactieve stof, die dus een remmend effect op kanker heeft. Ook op longkanker. De bevindingen     zijn gepresenteerd tijdens de American Society for Investigative Pathology annual meeting in Orlando.

Hoe werken chilipepers tegen longkanker?

Om dit te ontdekken testten de onderzoekers capsaïcine op 3 menselijke lijnen van longkankercellen. Wat bleek? De stof stopte in de eerste fase uitzaaiingen. Dit heet in de eerste fase “invasie.”

Niet alleen werd gebruik gemaakt van menselijke cellijnen. Ook kregen muizen met longkanker voeding met capsaïcine verrijkt. Dit demonstreerde dat ze veel minder uitzaaiingen hadden, vergeleken met zieke muizen die de stof niet kregen.

Een van de manieren waarop dit remmende effect plaatsvindt is het volgende. De stof blokkeert de activatie van een proteïne, Src proteïne genoemd. Deze proteïne is de sleutel als het om deling, overleving en motiliteitvan de cellen gaat.

“Onze resultaten tonen dat capsaïcine op directe wijze interactie heeft met Src en de Src activatie remt. Dit onderdrukt uitzaaiingen bij longkanker. Hopelijk leiden de resultaten tot de ontwikkeling van nieuwe behandelwijzen tegen longkanker.”

Studieauteur

Aangaande een mogelijke nieuwe behandelwijze denken de onderzoekers aan een combinatie met andere therapieën.

Capsaïcine kan onaangename bijwerkingen hebben. Deze betreffen meestal irritaties van de maag, buikkrampen en een brandend gevoel.

Hoe dan ook, de bevindingen zijn erg nuttig. Longkanker en andere kankers zaaien helaas vaak uit naar andere delen van het lichaam. Dit maakt ze moeilijk te behandelen.

Capsaïcine remt ook borstkanker

Eerder onderzoek liet dus al eerder weten dat capsaïcine uit chilipepers longkanker remt. Bovendien remt de stof ook de ontwikkeling van borstkanker en suggereren andere studies dat de stof ook de kans op darmkanker verlaagt. NIet vreemd, omdat de stof voor gezonde darmflora zorgt.


En last but not least: de stof verlengt onze levensduur