GABA tekort: Ken je de symptomen?

gaba tekort symptomen

GABA is een belangrijke neurotransmitter die overstimulatie voorkomt. Daarom is GABA, gamma aminoboterzuur, natuurlijk rustgevend en belangrijk voor je stemming. Ken je de 4 symptomen van een GABA tekort?

GABA tekort en de symptomen

Een GABA tekort leidt op den duur tot symptomen. HIeronder vallen depressie, angst, slapeloosheid. En meer. Gamma aminoboterzuur is de belangrijkste rustgevende neurotransmitter. Deze neurotransmitter brengt je in rustgevende staat.  Dus het is een belangrijke stof. Ken je de symptomen van een GABA tekort?

Hoe belangrijk neurotransmitter GABA is, blijkt uit de grote rol die het bij de stemming speelt. Want je humeur, concentratievermogen, cognitie en slaap zijn alle afhankelijk van deze neurotransmitter. Bovendien remt GABA ongewenste gedachten. Hierbij is GABA’s rol zelfs cruciaal. En prioriteiten stellen? Zelfs dit wordt beter als er genoeg gamma aminoboterzuur is. De neurotransmitter verbetert namelijk zelfs je planvermogen.


GABA in het kort

hersenen4.jpg
Gamma aminoboterzuur voorkomt overstimulatie en is dus een rustgevende neurotransmitter

Omdat GABA’s belangrijkste functie een kalmerende is, voorkomt het overstimulatie van het brein. Door glutamaat tegen te gaan, vindt overprikkeling niet plaats. Want glutamaat is de de tegenpool van GABA. Het is een prikkelende stof.

We kijken nu naar de 4 belangrijkste symptomen van een GABA tekort

Gamma aminoboterzuur en je stemming

#1 Depressie

Vergeleken met mensen met een overwegend normale stemming, hebben mensen met depressie lagere GABA concentraties. Wanneer antidepressiva falen, is dit meestal bij mensen die een tekort aan gamma aminoboterzuur hebben. Dit was het geval bij tieners die geen plezier konden ervaren. 1 2

#2 Angst en paniek

Ook leidt een disbalans in GABA tot angst, paniek en post traumatische stress. Dat medicatie tegen angst (benzodiazepinen) de beschikbaarheid van GABA verhoogt, laat dit zien. Mensen met PTSS hebben eveneens lagere GABA concentraties. 3

#3 Slapeloosheid

Dit is een probleem dat aangepakt moet worden. Omdat slapeloosheid op den duur tot allerlei gezondheidsproblemen leidt. Als je leidt aan slapeloosheid, denk dan eens aan GABA. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met chronische slaapproblemen een tekort aan deze neurotransmitter hebben. 5 Door magnesium suppletie neemt GABA toe. Dit verlicht ook slapeloosheid. 6

Gebruik van drugs en alcohol.

Niet minder groot is de rol die GABA speelt bij verslavingen. Zoals alcoholoisme en roken. Heb je een GABA tekort dan ben je eerder geneigd om afhankelijk van dit soort middelen te zijn. 8 Bij wie chronisch drugs gebruikt, is de GABA concentratie lager. 9

Hoe boost je de GABA concentraties

Dan komen we nu op het punt hoe je zelf voor meer GABA kunt zorgen. Omdat een tekort aan te vullen is met natuurlijk middelen, is het geen ingewikkelde klus. Denk aan vitamines, mineralen, aminozuren, kruiden en joga. Met extra magnesium bereik je al veel. Verder kun je de aminozuren taurine, L-theanine gebruiken en kruiden als kava root, valeriaan, passie flower en citroen balsem. Van alle is aangetoond dat ze voor een toename van GABA zorgen.

1 Biol Psychiatry. 2009 May 1;65(9):792-800.

2  Arch Gen Psychiatry. 2012 Feb;69(2):139-49.

3 Depress Anxiety. 2013 Jul 16. doi: 10.1002/da.22155.

4  Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2013 Jul 1;44:131-5.

5 Neuropsychopharmacology. 2012 May; 37(6): 1548–1557.

6  J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9.

7  Med J Nutrition Metab. 2011 Dec;4(3):211-218.

8  Arch Gen Psychiatry. 2006 Sep;63(9):957-68.

9  Drug Alcohol Depend. 2013 May 1;129(3):232-9.