Aspartaam: wat zijn de acute bijwerkingen?

e-nummer

Aspartaam, hoe zit het met de acute bijwerkingen? De inmiddels beruchte kunstmatige zoetstof heeft vooral invloed op de hersenen. Denk maar aan een afname van tryptofaan en serotonine. In dit artikel lees je wat de acute en andere bijwerkingen van deze zoetstof zijn.

Aspartaam: de acute bijwerkingen

aspartaam bijwerkingen

Aspartaam, en de acute bijwerkingen. Hoe zit dit? Recente onderzoeken tonen de schadelijke bijwerkingen van aspartaam. En sommige bijwerkingen zijn zelfs acuut. Het zijn vooral de hersenen die te lijden hebben onder de zoetstof. En dit heeft weer een impact op ziektes zoals fibromyalgie. Helaas zit aspartaam in meer dan 6000 voedingsproducten en meer dan 500 drankjes. Dus er zijn wel dingen die je over deze stof moet weten.

Geen feelgood stofje

Temeer omdat aspartaam niet bepaalde een feelgood stofje is. De zoetstof richt dopamine, tryptofaan en serotonine ten gronde. Dit moeten we koesteren, net als onze darmflora. Want inmiddels weten we ook dat gezonde darmflora voor een gezond brein staan. En helaas verpest aspartaam ook onze darmflora.

Van light frisdrank tot toetjes: grote kans dat ze aspartaam bevatten. Als sinds 2011 worden onderzoeken gepubliceerd die de negatieve impact van de zoetstof tonen op de hersenen en darmen.

Acute effect van aspartaam op hersenen

Toename van oxidatieve stress

Inname van aspartaam kan de hoeveelheid giftige metabolieten verhogen. Dit zijn vrije radicalen die tot oxidatieve stress leiden. En zoals we weten, leidt oxidatieve stress tot allerlei gezondheidsissues.  1 2 3 4

Afname van tryptofaan in het brein

Tryptofaan is een aminozuur waarvan we graag meer willen hebben, en niet minder. Want door dit aminozuur wordt geluksstofje serotonine aangemaakt. En dat niet alleen: we voelen ons gelukkiger als met normale concentraties tryptofaan. Wil je dit op een normaal niveau hebben, dan moet je dus geen aspartaam consumeren. Aspartaam knoeit namelijkj met de tryptofaanspiegel. 5 6

Minder serotonine, dopamine en noradrenaline

Waarschijnlijk is het  negatieve effect van aspartaam het grootst op de hersenen. Een van de grote taken van de hersenen is de detoxificatie van ROS (reactieve oxygen species). Hierbij wordt gluthation gebruikt, een van de belangrijkste antioxidanten die het brein beschermt. Helaas put aspartaam de voorraad gluthation uit. Hier komt nog bij dat ook de niveaus van serotonine, noradrenaline en dopamine aardig uitgeput worden door deze kunstmatige zoetstof. Al met al, ga je steeds minder lekker in je vel zitten als je dit stofje met regelmaat consumeert. 7 8

Aspartaam en kanker

Verhoogt aspartaam nu wel of niet het risico op kanker? Dit is een debat dat nog altijd doorgaat. Toch laat onderzoek zien dat wanneer je dagelijks meer dan een portie light frisdrank (gezoet met aspartaam) consumeert, de kans op leukemie met 42% hoger is. Dit is een fikse toename. Mannen hebben dan ook nog meer kans op non-Hodgkin lymfoom (31%).   

Aspartaam, fibromyalgie en prikkelbare darm

Een andere gevonden link van aspartaam is dit met fibromyalgie en de prikkelbare darm. Omdat aspartaam voor overprikkeling van neuronen zorgt. Dit is volgens recente inzichten namelijk het geval bij fibromyalgie: overprikkeling. De stof wordt omgezet in een prikkelend  aminozuren (glutamaat): een excitotoxine. Hiervan is het effect destructief, omdat het tot de afbraak van neuronen leidt die in het centraal zenuwstelsel zitten. Zowel bij fibromyalgie als bij de prikkelbare darm is de functie van het centraal zenuwstelsel abnormaal.

Dit blijkt ook uit een “excitotoxine eliminatie dieet”, gevolgd door fibromyalgiepatiënten. Bij 84% van de patiënten was er een afname van symptomen. 9 10

Het is de dosis die het gif maakt

Ligth frisdrank en andere producten met kunstmatige zoetstoffen zijn op zichzelf het probleem niet. Maar helaas is het dosis die het gif maakt. En hier zit juist het probleem: de hoeveelheid voedingsproducten en drankjes waar aspartaam in zit is enorm. Dit maakt het niet makkelijk om aspartaam te vermijden. Want denk niet dat het alleen in frisdrank en snoep zit. Ook snacks, sauzen en dergelijke kunnen aspartaam bevatten. Het enige dat er op zit is etiketten lezen.

1 Annuals of Allergy

2 In Vivo

3 Journal of Biosciences

4 American Journal of Medicine

5 Food and Chemical Toxicology

6 Southern Medical Journal

7 Journal of the American Dietic Association

8 Food and Chemical Toxicology

9 Clinical and Experimental Rheumatology

10 Folia Neuropathologica